Hodnocení receptu
Průměr: 4.2 (92)
Do 20 minut Velmi snadné 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5836 kcal
Bílkoviny 103 g
Cukr 227 g
Tuky 500 g
Vláknina 33 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Fantastický čokoládový dort, který tak trochu připomíná brownies. Podávejte ho se šlehačkou, s kávou nebo se zmrzlinou. Čokoláda jde ke všemu!

Suroviny

tmavá čokoláda 300 g
nejlépe s 60% kakaa, na malé kousky
třtinový cukr 130 g
smetana ke šlehání 180 ml
máslo 300 g
máslo
na vymazání formy
vejce 6 ks
kakao
na poprášní
moučkový cukr, na poprášení

1 Troubu předehřejte na 180 °C. Dortovou formu o průměru 23 cm vymažte máslem. Ve velkém kastrolu se silným dnem na mírném plameni pomalu a za častého míchání zahřívejte čokoládu, cukr, smetanu a máslo. Až se vše rozpustí a spojí v hladkou směs, odstavte hrnec z ohně.

2 Ve velké skleněné míse prošlehejte pomocí metličky vejce tak, aby se rozbila struktura bílků a dobře se spojily se žloutky (nemusíte je však vyšlehat až do pěny).

3 K našlehaným vejcím přilijte čokoládovou směs (neměla by být úplně horká). Důkladně promíchejte metličkou. Pak směs vlijte do připravené formy a dejte péct.

4 Pečte zhruba 30 minut, dokud nebude špejle zapíchnutá kousek od kraje korpusu skoro suchá. Upečený korpus nechte zhruba 2 hodiny vychladnout a teprve pak vyjměte z formy. Nelekejte se, když korpus během pečení popraská či spadne - koláči to na kráse neubere. Stačí ho jen poprášit kakaem nebo moučkovým cukrem, a můžete jej servírovat.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Poradna

Jak zahušťovat bez mouky?

Potřebujete zahustit omáčku nebo polévku, ale nechcete použít mouku? Řešení je jednoduché, víme, čím ji nahradit! Pokrm přitom bude mít stejnou konzistenci a bude ještě lahodnější.  ...
  • Novinky a zajímavosti

Jak na marinování kuřecího masa?

Staňte se mistrem letní grilovací párty s porcí šťavnatého kuřete. Vedle dobrého masa je to právě marináda, která skvěle doprovodí každé sousto. Podívejte se, jaké přísady kuřecímu masu sluší nejvíc, a jak zabránit jeho vysušení. ...

Obchod Apetit