0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Čokoládový dort
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.1 / 5. Počet hodnocení: 94
Do hodiny Velmi snadné 8 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5836 kcal
Bílkoviny 103 g
Sacharidy 227 g
Tuky 500 g
Vláknina 33 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Fantastický čokoládový dort, který tak trochu připomíná brownies. Podávejte ho se šlehačkou, s kávou nebo se zmrzlinou. Čokoláda jde ke všemu!

Suroviny

tmavá čokoláda 300 g
nejlépe s 60% kakaa, rozlámaná na malé kousky
třtinový cukr 130 g
smetana ke šlehání 180 ml
máslo 300 g
+ trocha na vymazání formy
vejce 6 ks
kakao holandského typu
na poprášení
moučkový cukr
na poprášení

Postup

1

Troubu předehřejte na 180 °C. Dortovou formu o průměru 23 cm vymažte máslem. Ve velkém kastrolu se silným dnem na mírném plameni pomalu a za častého míchání zahřívejte čokoládu, cukr, smetanu a máslo. Až se vše rozpustí a spojí v hladkou směs, odstavte hrnec z ohně.

2

Ve velké skleněné míse prošlehejte pomocí metličky vejce tak, aby se rozbila struktura bílků a dobře se spojily se žloutky (nemusíte je však vyšlehat až do pěny).

3

K našlehaným vejcím přilijte čokoládovou směs (neměla by být úplně horká). Důkladně promíchejte metličkou. Pak směs vlijte do připravené formy a dejte péct.

4

Pečte zhruba 30 minut, dokud nebude špejle zapíchnutá kousek od kraje korpusu skoro suchá.

5

Upečený korpus nechte zhruba 2 hodiny vychladnout a teprve pak vyjměte z formy. Nelekejte se, když korpus během pečení popraská či spadne - koláči to na kráse neubere. Stačí ho jen poprášit kakaem nebo moučkovým cukrem, a můžete jej servírovat.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/3

Komentáře

Dita Václavková

Mohu jen doporučit - je to rychlodort :-) S trochou obav (skrz dotazy v komentářích) jaký bude jsem ho připravila dle receptu a je super. Netekl při pečení ani mouka neschází.

Adéla Kolesová

Trochu jsem se přípravy bála, ale dort je opravdu vynikající! Na oslavě se po něm jen zaprášilo. Jen se musí nechat v troubě určitě déle než jen 30 minut. Já ho tam měla skoro hodinu a čtvrt, než se upekl úplně.

Michaela Pommerová

Mohu doporučit, pekla jsem ho včera. Jednu polovinu jsem poprášila kakaem, druhou posypala vločkami CHILLI. Pálivá část zmizela hned. :)

Apetit magazín

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha
  • Tipy a triky

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete i v odlehčeném letním bramborovém salátu. Lze ho podávat...
Jak na nejlepší chili con carne
  • Poradna

Jak na nejlepší chili con carne

Texaský pokrm chili con carne v překladu znamená chilli s masem a každý kuchař ho připravuje trochu jinak. Neodolatelnou chuť a vůni jídlo získá přidáním ostrých papriček, římského kmínu a čokolády. Díky radám v článku připravíte hrnec plný...
AD
Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?
  • Lidé a jídlo

Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?

K letní sezoně patří pohodové posezení s rodinou, přáteli a také spousta připravených dobrot a osvěžujících drinků. Opékačky v lese, grilovačky na balkóně, v zahradě nebo v kavárně — stav ideál. Jak si to ale co nejvíc užít a dopřát vše, co...

Obchod Apetit