0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Čokoládový dort
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.2/5 Počet hodnocení: 96
Do hodiny Velmi snadné 8 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5836 kcal
Bílkoviny 103 g
Sacharidy 227 g
Tuky 500 g
Vláknina 33 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Fantastický čokoládový dort, který tak trochu připomíná brownies. Podávejte ho se šlehačkou, s kávou nebo se zmrzlinou. Čokoláda jde ke všemu!

Suroviny

tmavá čokoláda 300 g
nejlépe s 60% kakaa, rozlámaná na malé kousky
třtinový cukr 130 g
máslo 300 g
+ trocha na vymazání formy
vejce 6 ks
kakao holandského typu
na poprášení
moučkový cukr
na poprášení

Postup

1

Troubu předehřejte na 180 °C. Dortovou formu o průměru 23 cm vymažte máslem. Ve velkém kastrolu se silným dnem na mírném plameni pomalu a za častého míchání zahřívejte čokoládu, cukr, smetanu a máslo. Až se vše rozpustí a spojí v hladkou směs, odstavte hrnec z ohně.

2

Ve velké skleněné míse prošlehejte pomocí metličky vejce tak, aby se rozbila struktura bílků a dobře se spojily se žloutky (nemusíte je však vyšlehat až do pěny).

3

K našlehaným vejcím přilijte čokoládovou směs (neměla by být úplně horká). Důkladně promíchejte metličkou. Pak směs vlijte do připravené formy a dejte péct.

4

Pečte zhruba 30 minut, dokud nebude špejle zapíchnutá kousek od kraje korpusu skoro suchá.

5

Upečený korpus nechte zhruba 2 hodiny vychladnout a teprve pak vyjměte z formy. Nelekejte se, když korpus během pečení popraská či spadne - koláči to na kráse neubere. Stačí ho jen poprášit kakaem nebo moučkovým cukrem, a můžete jej servírovat.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/3

Komentáře

Anonym

něco musí být v receptu špatně, máslo z něj přímo vytékalo, neztuhl. drahá sranda.

Lucie Sejkorova

Nechybí mouka?

Jana Kopřivová

Lucko, koláč má být bez mouky, ale prověříme, zda v něm nechybí nějaké další netučné pojivo.

Dita Václavková

Mohu jen doporučit - je to rychlodort :-) S trochou obav (skrz dotazy v komentářích) jaký bude jsem ho připravila dle receptu a je super. Netekl při pečení ani mouka neschází.

Adéla Kolesová

Trochu jsem se přípravy bála, ale dort je opravdu vynikající! Na oslavě se po něm jen zaprášilo. Jen se musí nechat v troubě určitě déle než jen 30 minut. Já ho tam měla skoro hodinu a čtvrt, než se upekl úplně.

Veronika Kocandová

Dort vynikající a snadná příprava!

Michaela Pommerová

Mohu doporučit, pekla jsem ho včera. Jednu polovinu jsem poprášila kakaem, druhou posypala vločkami CHILLI. Pálivá část zmizela hned. :)

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč