Čokoládové sušenky z červenočočkové mouky

Čokoládové sušenky z červenočočkové mouky
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Čokoládové sušenky z červenočočkové mouky

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (1)
Do hodiny Velmi snadné Na cca 3 plechy

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3077 kcal
Bílkoviny 39 g
Sacharidy 398 g
Tuky 147 g
Vláknina 16 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Luštěninové mouky jsou stále vyhledávanější pro svou bezlepkovost a také kvůli obsahu bílkovin. V sušenkách jim jistě přijdete na chuť i vy!

Suroviny

máslo 110 g
o pokojové teplotě
krupicový cukr 100 g
vanilkový cukr 1 bal
třtinový cukr 50 g
vejce 1 ks
o pokojové teplotě
tmavá čokoláda 100 g
70%, rozpuštěná a mírně zchladlá
mouka 160 g
z červené čočky
kypřicí prášek do pečiva 0.25 ČL
jedlá soda 2 špetky
sůl 1 špetka
čokoládové pecičky 100 g
tmavé nebo mléčné, pro děti můžete část nahradit lentilkami

Postup

1

Troubu předehřejte na 180°C. Plech vyložte pečicím papírem. Do mísy dejte máslo a vsypte všechny 3 druhy cukru. Ušlehejte do nadýchané pěny. Přidejte vejce a dobře zapracujte. Vmíchejte rozpuštěnou čokoládu (pozor, bude-li moc horká, směs se srazí!). Do jiné mísy prosejte mouku s kypřicím práškem, jedlou sodou a solí. Pak moučnou směs postupně přisypávejte k máslové směsi a zapracujte (pozor, nepřemíchejte!). Vmíchejte část čokoládových čoček.

2

Odebírejte lžíce těsta, tvarujte kuličky o průměru 2,5–3cm a pokládejte je s rozestupy na plech. Do každé kuličky zatlačte pár čokoládových čoček. Pečte 8–10 minut (nepřežeňte to, sušenky tuhnou během chladnutí!). Nechte mírně zchladnout na plechu a pak dochladnout na mřížce.

NĚCO NAVÍC
Časem sušenky trochu tvrdnou, ale jsou pořád skvělé namáčené do mléka nebo do kávy.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/1

Apetit magazín

Čočka: skryté bohatství i neznámé druhy
  • Tipy a triky

Čočka: skryté bohatství i neznámé druhy

Tato nenápadná rostlina se pěstuje přes 8 tisíc let. Je hodnotným zdrojem bílkovin, železa, vlákniny a dalších prospěšných látek. Čočka není jen hnědá, v české kuchyni se zabydlela červená čočka a pomalu do ní prostupuje i černá čočka ...
Větrník a Paris Brest: Která klasika svou slávu odpálila první?
  • Novinky a zajímavosti

Větrník a Paris Brest: Která klasika svou slávu odpálila první?

Zatímco větrník si nedovedeme představit bez karamelového krému a polevy, dezertu Paris Brest nesmí chybět oříškový mousseline. Přestože se komponenty liší chuťově i přípravou, mají tyto dezerty společného jmenovatele. Je jím korpus ve...
Ryze česká klasika: Jak na ten nejšťavnatější holandský řízek
  • Jak na to

Ryze česká klasika: Jak na ten nejšťavnatější holandský řízek

‚Holanďák‘ není z Holandska, je náš! Křupavá strouhanka na povrchu, uvnitř mleté maso, vytékající šťáva a rozteklý sýr. Také už se vám sbíhají sliny? Pak by vám neměly uniknout naše tipy na přípravu nejšťavnatějšího holandského řízku, jaký...

Obchod Apetit