Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Jahodový trifle
Jahodový trifle
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Jahodový trifle

3/5 Počet hodnocení: 25
Více než hodinu Snadné Pro 12 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6363 kcal
Bílkoviny 343 g
Sacharidy 404 g
Tuky 361 g
Vláknina 37 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Trifle je přesně dezert, který každému vyrazí dech. Za efektním vzhledem se ovšem skrývá pouze jednoduché vrstvení – v tomto případě se střídají vrstvy piškotu, macerovaných jahod, jahodové pěny, šlehačky a čerstvých jahod. Příprava tedy není vůbec tak složitá jako u dortu, výsledek je ovšem stejně omračující. Pokud tedy chcete na party okouzlit hosty, trifle je vaše tajné eso v rukávu!

Suroviny

Na piškotové těsto
vejce 4 ks
žloutky a bílky oddělené
rozpuštěné a zchladlé + navíc na vymazání formy
Na jahodovou pěnu
želatina 2 plátky
jahody 300 g
nebo více – podle sladkosti jahod
Na macerované jahody a dokončení
jahody 800 g
bez stopky
Grand Marnier 20 ml
nebo Cointreau
40%, ušlehaná dotuha
jahodový džem 1 PL

Postup

1

Z 800 g jahod odeberte polovinu a nakrájejte je na poloviny až čtvrtky. Promíchejte je s 3 lžícemi cukru a likérem, zakryjte a nechte odležet nejméně 20 minut, jahody samy pustí šťávu.

2

Upečte těsto. Předehřejte troubu na 180 °C. Dortovou formu o průměru 20 cm vymažte máslem a vyložte pečicím papírem (můžete použít i čtverhrannou formu nebo pekáček). Z cukru odeberte dvě lžíce a dejte stranou. Do mísy vložte žloutky a zbytek cukru a šlehejte do světlé pěny. Ve další míse čistými metlami začněte šlehat sníh a postupně do něj přisypte zbylý cukr. Ušlehejte sníh do měkkých špiček. Mouku prosejte do mísy se žloutky a zamíchejte stěrkou. Pak po dávkách zapracujte zlehka sníh a nakonec vmíchejte máslo. Vlijte do formy a pečte asi 25 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do těsta nevyjde suchá. Hotové těsto nechte vychladnout a nakrájejte na kostky 2–2,5 cm velké.

3

Na pěnu nechte nabobtnat želatinu v trošce studené vody. Jahody rozmixujte s cukrem na pyré. Želatinu vyjměte, vymačkejte, rozpusťte ve lžíci horké vody a zamíchejte do pyré. Šlehačku vyšlehejte do měkkých špiček a vmíchejte do pyré. 

4

Začněte vrstvit. Na dno velké skleněné mísy naskládejte polovinu nakrájeného piškotového těsta, na něj položte macerované jahody. Na jahody vlijte většinu pěny. Na pěnu položte zbylé kostky z piškotového těsta a dokola naneste věnec šlehačky. Střed věnce vyplňte zbylou pěnou. Trifle nechte v lednici hodinu až dvě odležet. 

5

Před podáváním po obvodu mísy vyskládejte čerstvé jahody a na zpevněný střed z pěny udělejte čepici ze šlehačky. Navrch umístěte pár výstavních jahod. Rozmíchejte trochu šťávy z macerovaných jahod s džemem a pokapejte šlehačku. Podávejte. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/6

Apetit magazín

Pavel Berky: Teď jsem kuchař, ale móda mi chybí
  • Lidé a jídlo

Pavel Berky: Teď jsem kuchař, ale móda mi chybí

Pavel Berky každý měsíc testuje jeden z našich receptů, točí k němu postupové video a přidává tipy a triky navíc. Přestože je Pavel uznávaným módním návrhářem, znáte ho spíše ze sociálních sítí jako usměvavého a věčně pozitivního kuchaře. ...