0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jahodový trifle

Jahodový trifle
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Jahodový trifle

2.9 / 5. Počet hodnocení: 14
Více než hodinu Snadné Pro 12 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6363 kcal
Bílkoviny 343 g
Sacharidy 404 g
Tuky 361 g
Vláknina 37 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Trifle je přesně dezert, který každému vyrazí dech. Za efektním vzhledem se ovšem skrývá pouze jednoduché vrstvení – v tomto případě se střídají vrstvy piškotu, macerovaných jahod, jahodové pěny, šlehačky a čerstvých jahod. Příprava tedy není vůbec tak složitá jako u dortu, výsledek je ovšem stejně omračující. Pokud tedy chcete na party okouzlit hosty, trifle je vaše tajné eso v rukávu!

Suroviny

Na piškotové těsto
mouka pšeničná hladká 125 g
prosátá
krupicový cukr 100 g
vejce 4 ks
žloutky a bílky oddělené
máslo 60 g
rozpuštěné a zchladlé + navíc na vymazání formy
Na jahodovou pěnu
želatina 2 plátky
jahody 300 g
krupicový cukr 80 g
nebo více – podle sladkosti jahod
smetana ke šlehání 300 g
Na macerované jahody a dokončení
jahody 800 g
bez stopky
krupicový cukr 3 PL
Grand Marnier 20 ml
nebo Cointreau
smetana ke šlehání 500 ml
40%, ušlehaná dotuha
jahodový džem 1 PL

Postup

1

Z 800 g jahod odeberte polovinu a nakrájejte je na poloviny až čtvrtky. Promíchejte je s 3 lžícemi cukru a likérem, zakryjte a nechte odležet nejméně 20 minut, jahody samy pustí šťávu.

2

Upečte těsto. Předehřejte troubu na 180 °C. Dortovou formu o průměru 20 cm vymažte máslem a vyložte pečicím papírem (můžete použít i čtverhrannou formu nebo pekáček). Z cukru odeberte dvě lžíce a dejte stranou. Do mísy vložte žloutky a zbytek cukru a šlehejte do světlé pěny. Ve další míse čistými metlami začněte šlehat sníh a postupně do něj přisypte zbylý cukr. Ušlehejte sníh do měkkých špiček. Mouku prosejte do mísy se žloutky a zamíchejte stěrkou. Pak po dávkách zapracujte zlehka sníh a nakonec vmíchejte máslo. Vlijte do formy a pečte asi 25 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do těsta nevyjde suchá. Hotové těsto nechte vychladnout a nakrájejte na kostky 2–2,5 cm velké.

3

Na pěnu nechte nabobtnat želatinu v trošce studené vody. Jahody rozmixujte s cukrem na pyré. Želatinu vyjměte, vymačkejte, rozpusťte ve lžíci horké vody a zamíchejte do pyré. Šlehačku vyšlehejte do měkkých špiček a vmíchejte do pyré. 

4

Začněte vrstvit. Na dno velké skleněné mísy naskládejte polovinu nakrájeného piškotového těsta, na něj položte macerované jahody. Na jahody vlijte většinu pěny. Na pěnu položte zbylé kostky z piškotového těsta a dokola naneste věnec šlehačky. Střed věnce vyplňte zbylou pěnou. Trifle nechte v lednici hodinu až dvě odležet. 

5

Před podáváním po obvodu mísy vyskládejte čerstvé jahody a na zpevněný střed z pěny udělejte čepici ze šlehačky. Navrch umístěte pár výstavních jahod. Rozmíchejte trochu šťávy z macerovaných jahod s džemem a pokapejte šlehačku. Podávejte. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/6

Apetit magazín

Škola vaření: chilli omáčka
  • Tipy a triky

Škola vaření: chilli omáčka

Tomu říkáme vášeň! Domácí chilli omáčka inspirovaná asijskou kuchyní vás roztetelí a dodá letnímu vaření říz.   ...
Pochoutky, které by na zahradní party neměly chybět
  • Jak na to

Pochoutky, které by na zahradní party neměly chybět

Připravte pro hosty na zahradní party originální pochoutky, po kterých se budou moci utlouct. Vybrali jsme jich pro vás některé, se kterými nemůžete šlápnout vedle. Od drobných předkrmů pro první návštěvníky, přes hlavní chod...
Jak na konzervování ovoce a zeleniny?
  • Tipy a triky

Jak na konzervování ovoce a zeleniny?

Mohlo by se zdát, že domácí konzervování už patří minulosti. Nicméně naše babičky se na zimu vždy poctivě připravovaly a měly díky němu vystaráno. Tak proč to nezkusit také? Poradíme vám, jak vybrat správnou metodu pro různé druhy ovoce a...

Obchod Apetit