Trifle je přesně dezert, který každému vyrazí dech. Za efektním vzhledem se ovšem skrývá pouze jednoduché vrstvení – v tomto případě se střídají vrstvy piškotu, macerovaných jahod, jahodové pěny, šlehačky a čerstvých jahod. Příprava tedy není vůbec tak složitá jako u dortu, výsledek je ovšem stejně omračující. Pokud tedy chcete na party okouzlit hosty, trifle je vaše tajné eso v rukávu!
Suroviny
Postup
Z 800 g jahod odeberte polovinu a nakrájejte je na poloviny až čtvrtky. Promíchejte je s 3 lžícemi cukru a likérem, zakryjte a nechte odležet nejméně 20 minut, jahody samy pustí šťávu.
Upečte těsto. Předehřejte troubu na 180 °C. Dortovou formu o průměru 20 cm vymažte máslem a vyložte pečicím papírem (můžete použít i čtverhrannou formu nebo pekáček). Z cukru odeberte dvě lžíce a dejte stranou. Do mísy vložte žloutky a zbytek cukru a šlehejte do světlé pěny. Ve další míse čistými metlami začněte šlehat sníh a postupně do něj přisypte zbylý cukr. Ušlehejte sníh do měkkých špiček. Mouku prosejte do mísy se žloutky a zamíchejte stěrkou. Pak po dávkách zapracujte zlehka sníh a nakonec vmíchejte máslo. Vlijte do formy a pečte asi 25 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do těsta nevyjde suchá. Hotové těsto nechte vychladnout a nakrájejte na kostky 2–2,5 cm velké.
Na pěnu nechte nabobtnat želatinu v trošce studené vody. Jahody rozmixujte s cukrem na pyré. Želatinu vyjměte, vymačkejte, rozpusťte ve lžíci horké vody a zamíchejte do pyré. Šlehačku vyšlehejte do měkkých špiček a vmíchejte do pyré.
Začněte vrstvit. Na dno velké skleněné mísy naskládejte polovinu nakrájeného piškotového těsta, na něj položte macerované jahody. Na jahody vlijte většinu pěny. Na pěnu položte zbylé kostky z piškotového těsta a dokola naneste věnec šlehačky. Střed věnce vyplňte zbylou pěnou. Trifle nechte v lednici hodinu až dvě odležet.
Před podáváním po obvodu mísy vyskládejte čerstvé jahody a na zpevněný střed z pěny udělejte čepici ze šlehačky. Navrch umístěte pár výstavních jahod. Rozmíchejte trochu šťávy z macerovaných jahod s džemem a pokapejte šlehačku. Podávejte.