Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Jahodový želé koláč
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.8/5 Počet hodnocení: 20
Více než hodinu Snadné Na koláčovou formu o průměru 20 cm

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6511 kcal
Bílkoviny 1084 g
Sacharidy 262 g
Tuky 100 g
Vláknina 49 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Křupavá sušenka, šťavnaté jahody a navrch něco krémového. Tenhle koláč vám udělá radost! Je to jeden velký jahodový košíček. Vynechali jsme pudinkový krém, ale pokud vám chybí, klidně jej naspod přidejte. 

Suroviny

Na citronový korpus
+ na podsypání
z 1/2 citronu
studené, na kostičky
jahodový džem
na potření
Na náplň
jahody 800 g
želatina 8 plátků
sirup ovocný 3,5 PL
jahodový
voda 400 ml
semínka vyškrábnutá
k podávání
pistácie
blanšírované, sekané, k podávání

Postup

1

Mouku, moučkový cukr a jemně nastrouhanou citronovou kůru z 1/2 citronu nejprve promíchejte metličkou v míse. Přidejte kostičky másla a prsty rychle zpracujte do konzistence drobenky. Žloutek rozmíchejte s 1/2 lžičky citronové šťávy a 1 lžící ledové vody. Ve středu těsta udělejte prohlubeň a vlijte tekutinu. Zapracujte tekutinu do těsta a rychle vytvarujte na kouli. Tu zploštěte, zabalte do potravinářské fólie a odložte na 30 minut do lednice.

2

Rozehřejte troubu na 200 °C. Těsto vyjměte z lednice, poprašte pracovní desku moukou a vyválejte na tloušťku kolem 3 mm (případně můžete těsto válet mezi dvěma pečicími papíry). Přeneste rozválené těsto na válečku do pečicí formy o průměru 20 cm a vyložte po dně a stranách formu těstem. Přečnívající těsto nechte zatím viset přes okraj. Propíchejte dno těsta vidličkou, vyložte pečicím papírem a vsypte zátěž (suché fazole, rýži, drobné oblázky), aby se těsto nezvlnilo. Vložte do trouby. Pečte cca 15 minut, pak odstraňte zátěž a dopečte dalších 10 až 15 minut dozlatova. Vyjměte, nechte úplně vychladnout a odřežte nožem přebytečné těsto, abyste získali hezké okraje. 

3

Jahody omyjte, odstopkujte a nechte dobře okapat, pak podle velikosti a potřeby nakrájejte. Plátky želatiny vložte do malé mističky s několika lžícemi studené vody a nechte nabobtnat. Do rendlíku nalijte vodu a rozmíchejte v ní sirup a vyškrábnutá semínka vanilky. Vsypte cukr a zahřejte na mírném ohni, až se cukr rozpustí (tekutina se nesmí vařit!). Odstavte z ohně. Nabobtnalou želatinu vyndejte z mističky, vymačkejte přebytečnou vodu a vložte do rendlíku s vodou a šťávou. Stále míchejte, až se želatina rozpustí. Dno koláče natřete vrstvou džemu a vyskládejte na korpus jahody. Přelijte zvolna želatinou. 

4

Uložte do chladu a nechte ztuhnout. Před podáváním včas vyndejte, aby koláč došel pokojové teploty. Každou porci zdobte kopečkem crème fraîche a sekanými pistáciemi. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/6

Apetit magazín

Pavel Berky: Teď jsem kuchař, ale móda mi chybí
  • Lidé a jídlo

Pavel Berky: Teď jsem kuchař, ale móda mi chybí

Pavel Berky každý měsíc testuje jeden z našich receptů, točí k němu postupové video a přidává tipy a triky navíc. Přestože je Pavel uznávaným módním návrhářem, znáte ho spíše ze sociálních sítí jako usměvavého a věčně pozitivního kuchaře. ...