Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Jahodový želé koláč
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Jahodový želé koláč

3.7/5 Počet hodnocení: 31
Více než hodinu Snadné Na koláčovou formu o průměru 20 cm

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6511 kcal
Bílkoviny 1084 g
Sacharidy 262 g
Tuky 100 g
Vláknina 49 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Křupavá sušenka, šťavnaté jahody a navrch něco krémového. Tenhle koláč vám udělá radost! Je to jeden velký jahodový košíček. Vynechali jsme pudinkový krém, ale pokud vám chybí, klidně jej naspod přidejte. 

Související recepty

Suroviny

Na citronový korpus
+ na podsypání
z 1/2 citronu
studené, na kostičky
jahodový džem
na potření
Na náplň
jahody 800 g
želatina 8 plátků
sirup ovocný 3,5 PL
jahodový
voda 400 ml
semínka vyškrábnutá
k podávání
pistácie
blanšírované, sekané, k podávání

Postup

1

Mouku, moučkový cukr a jemně nastrouhanou citronovou kůru z 1/2 citronu nejprve promíchejte metličkou v míse. Přidejte kostičky másla a prsty rychle zpracujte do konzistence drobenky. Žloutek rozmíchejte s 1/2 lžičky citronové šťávy a 1 lžící ledové vody. Ve středu těsta udělejte prohlubeň a vlijte tekutinu. Zapracujte tekutinu do těsta a rychle vytvarujte na kouli. Tu zploštěte, zabalte do potravinářské fólie a odložte na 30 minut do lednice.

2

Rozehřejte troubu na 200 °C. Těsto vyjměte z lednice, poprašte pracovní desku moukou a vyválejte na tloušťku kolem 3 mm (případně můžete těsto válet mezi dvěma pečicími papíry). Přeneste rozválené těsto na válečku do pečicí formy o průměru 20 cm a vyložte po dně a stranách formu těstem. Přečnívající těsto nechte zatím viset přes okraj. Propíchejte dno těsta vidličkou, vyložte pečicím papírem a vsypte zátěž (suché fazole, rýži, drobné oblázky), aby se těsto nezvlnilo. Vložte do trouby. Pečte cca 15 minut, pak odstraňte zátěž a dopečte dalších 10 až 15 minut dozlatova. Vyjměte, nechte úplně vychladnout a odřežte nožem přebytečné těsto, abyste získali hezké okraje. 

3

Jahody omyjte, odstopkujte a nechte dobře okapat, pak podle velikosti a potřeby nakrájejte. Plátky želatiny vložte do malé mističky s několika lžícemi studené vody a nechte nabobtnat. Do rendlíku nalijte vodu a rozmíchejte v ní sirup a vyškrábnutá semínka vanilky. Vsypte cukr a zahřejte na mírném ohni, až se cukr rozpustí (tekutina se nesmí vařit!). Odstavte z ohně. Nabobtnalou želatinu vyndejte z mističky, vymačkejte přebytečnou vodu a vložte do rendlíku s vodou a šťávou. Stále míchejte, až se želatina rozpustí. Dno koláče natřete vrstvou džemu a vyskládejte na korpus jahody. Přelijte zvolna želatinou. 

4

Uložte do chladu a nechte ztuhnout. Před podáváním včas vyndejte, aby koláč došel pokojové teploty. Každou porci zdobte kopečkem crème fraîche a sekanými pistáciemi. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/6

Apetit magazín

KVÍZ: Znáte legendy a příběhy populárních jídel?
  • Kvízy

KVÍZ: Znáte legendy a příběhy populárních jídel?

Pochutnáváte si celý advent na vaječném koňaku, od dětí loudíte kousek trdelníku, nemůžete se dočkat silvestrovských chlebíčků a vaším guilty pleasure je krevetový koktejl? Jak vám rozumíme! A pokud si navíc nemůžete pomoct a v každé...
AD
Sbohem chaosu v kuchyni: ušetříte místo i nervy!
  • Zajímavosti

Sbohem chaosu v kuchyni: ušetříte místo i nervy!

Říká se, že dobrý kuchař nikdy neviní své nástroje. Ale přiznejme si, kdo z nás nezažívá frustraci, když pátrá po té správné pánvičce schované někde mezi hromadou jiného nádobí? Pokud vaše kuchyň občas připomíná přeplněnou skříň, které...