V češtině se jim říkává Zuzančiny palačinky. Kdo však byla ona Zuzanka čili Suzette, není jasné. Zcela jisté však je, že si tenhle jednoduše geniální dezert skládající se z palačinek a karamelové omáčky s citrusy a likérem dodnes zachoval své kouzlo.
Suroviny
Postup
V míse smíchejte mouku se solí a vymíchejte s mlékem, vejci a máslem dohladka. Je-li těsto příliš husté, přilijte trochu vody. Nechte stát 30 minut, těsto trochu zhoustne.
Rozehřejte pánev, potřete ji olejem a krouživým pohybem rozlijte trochu těsta po celé ploše na tenkou palačinku. Opékejte asi 1 minutu, otočte a dopečte i po druhé straně. Postupně opečte všechny palačinky, skládejte je na sebe a zakryjte.
V pánvi rozehřejte máslo, vsypte cukr a rozpusťte ho na zlatavý karamel, trvá to asi 2 minuty. Postupně přilijte pomerančovou a citronovou šťávu, přidejte kůru z citrusů, rozmíchejte a vařte na mírném ohni, až se omáčka vyvaří na polovinu až třetinu. Přilijte likér a odstavte.
Palačinky složte na čtvrtiny, vložte do pánve s omáčkou a prohřejte. Pak je přelijte nahřátým brandy či koňakem, alkohol zapalte a palačinky oflambujte. Podávejte na nahřátých talířích přelité zbylou omáčkou.
NĚCO NAVÍC
Do omáčky můžete před flambováním vmíchat pomerančová filátka – okrájejte kůru na dužinu a pak vyřežte dužinu z jednotlivých dílků.
Recept i fotografie převzaty z Image Professionals.