Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Crêpes Suzette
ZDROJ: Image Professionals
sdílet:
3/5 Počet hodnocení: 8
Do hodiny Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1914 kcal
Bílkoviny 46 g
Sacharidy 194 g
Tuky 91 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

V češtině se jim říkává Zuzančiny palačinky. Kdo však byla ona Zuzanka čili Suzette, není jasné. Zcela jisté však je, že si tenhle jednoduše geniální dezert skládající se z palačinek a karamelové omáčky s citrusy a likérem dodnes zachoval své kouzlo.

Související recepty

Suroviny

sůl 1 špetka
mléko 250 ml
vejce 2 ks
velká
rozpuštěné
rostlinný olej
na potírání pánve
Na omáčku
pomerančová šťáva 300 ml
čerstvá
vymačkaná z 1 citronu
nastrouhaná na nudličky z 1/2 pomeranče
nastrouhaná na nudličky z 1/2 citronu
Grand Marnier 50 ml
nebo koňak

Postup

1

V míse smíchejte mouku se solí a vymíchejte s mlékem, vejci a máslem dohladka. Je-li těsto příliš husté, přilijte trochu vody. Nechte stát 30 minut, těsto trochu zhoustne.

2

Rozehřejte pánev, potřete ji olejem a krouživým pohybem rozlijte trochu těsta po celé ploše na tenkou palačinku. Opékejte asi 1 minutu, otočte a dopečte i po druhé straně. Postupně opečte všechny palačinky, skládejte je na sebe a zakryjte.

3

V pánvi rozehřejte máslo, vsypte cukr a rozpusťte ho na zlatavý karamel, trvá to asi 2 minuty. Postupně přilijte pomerančovou a citronovou šťávu, přidejte kůru z citrusů, rozmíchejte a vařte na mírném ohni, až se omáčka vyvaří na polovinu až třetinu. Přilijte likér a odstavte.

4

Palačinky složte na čtvrtiny, vložte do pánve s omáčkou a prohřejte. Pak je přelijte nahřátým brandy či koňakem, alkohol zapalte a palačinky oflambujte. Podávejte na nahřátých talířích přelité zbylou omáčkou.

NĚCO NAVÍC
Do omáčky můžete před flambováním vmíchat pomerančová filátka – okrájejte kůru na dužinu a pak vyřežte dužinu z jednotlivých dílků.

Recept i fotografie převzaty z Image Professionals.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/3

Apetit magazín