0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Crêpes Suzette
ZDROJ: Image Professionals
sdílet:
3.3/5 Počet hodnocení: 7
Do hodiny Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1914 kcal
Bílkoviny 46 g
Sacharidy 194 g
Tuky 91 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

V češtině se jim říkává Zuzančiny palačinky. Kdo však byla ona Zuzanka čili Suzette, není jasné. Zcela jisté však je, že si tenhle jednoduše geniální dezert skládající se z palačinek a karamelové omáčky s citrusy a likérem dodnes zachoval své kouzlo.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 100 g
sůl 1 špetka
mléko 250 ml
vejce 2 ks
velká
máslo 1 PL
rozpuštěné
rostlinný olej
na potírání pánve
Na omáčku
máslo 60 g
krupicový cukr 6 PL
pomerančová šťáva 300 ml
čerstvá
citronová šťáva
vymačkaná z 1 citronu
pomerančová kůra
nastrouhaná na nudličky z 1/2 pomeranče
citronová kůra
nastrouhaná na nudličky z 1/2 citronu
Grand Marnier 50 ml
nebo koňak

Postup

1

V míse smíchejte mouku se solí a vymíchejte s mlékem, vejci a máslem dohladka. Je-li těsto příliš husté, přilijte trochu vody. Nechte stát 30 minut, těsto trochu zhoustne.

2

Rozehřejte pánev, potřete ji olejem a krouživým pohybem rozlijte trochu těsta po celé ploše na tenkou palačinku. Opékejte asi 1 minutu, otočte a dopečte i po druhé straně. Postupně opečte všechny palačinky, skládejte je na sebe a zakryjte.

3

V pánvi rozehřejte máslo, vsypte cukr a rozpusťte ho na zlatavý karamel, trvá to asi 2 minuty. Postupně přilijte pomerančovou a citronovou šťávu, přidejte kůru z citrusů, rozmíchejte a vařte na mírném ohni, až se omáčka vyvaří na polovinu až třetinu. Přilijte likér a odstavte.

4

Palačinky složte na čtvrtiny, vložte do pánve s omáčkou a prohřejte. Pak je přelijte nahřátým brandy či koňakem, alkohol zapalte a palačinky oflambujte. Podávejte na nahřátých talířích přelité zbylou omáčkou.

NĚCO NAVÍC
Do omáčky můžete před flambováním vmíchat pomerančová filátka – okrájejte kůru na dužinu a pak vyřežte dužinu z jednotlivých dílků.

Recept i fotografie převzaty z Image Professionals.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/3

Apetit magazín

KVÍZ: Poznáte jídla, která vařily naše babičky?
  • Zajímavosti

KVÍZ: Poznáte jídla, která vařily naše babičky?

Kuchyně našich babiček je hotový poklad. Byly to ženy, které věděly, jak hospodařit s málem a přesto připravit jídla, která dokázala rozproudít naše chuťové pohárky. V dnešní uspěchané době se vyplatí ponořit se do vzpomínek a objevit...
Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
AD
Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly
  • Lidé a jídlo

Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly

Horké sluneční paprsky se už pomalu hlásí o slovo a s nimi přichází i jedno z nejoblíbenějších ročních období. Prázdniny a léto, mnoho radostí a zážitků, čas dovolené a pozitivnějších vibrací. A také nová příchuť zmrzlin. ...
AD
Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  
  • Zajímavosti

Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  

Na Balkáně je nedílnou součástí prostřeného stolu. Doprovází grilovaná masa, ryby i pečivo, voní létem a pozornost přitáhne sytě červenou barvou. Jeho skvělá chuť nenechá nikoho na pochybách, že na slunci vyzrálé papriky v podobě ajvaru...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč