Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Crêpes Suzette
ZDROJ: Image Professionals
sdílet:
3/5 Počet hodnocení: 8
Do hodiny Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1914 kcal
Bílkoviny 46 g
Sacharidy 194 g
Tuky 91 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

V češtině se jim říkává Zuzančiny palačinky. Kdo však byla ona Zuzanka čili Suzette, není jasné. Zcela jisté však je, že si tenhle jednoduše geniální dezert skládající se z palačinek a karamelové omáčky s citrusy a likérem dodnes zachoval své kouzlo.

Suroviny

sůl 1 špetka
mléko 250 ml
vejce 2 ks
velká
rozpuštěné
rostlinný olej
na potírání pánve
Na omáčku
pomerančová šťáva 300 ml
čerstvá
vymačkaná z 1 citronu
nastrouhaná na nudličky z 1/2 pomeranče
nastrouhaná na nudličky z 1/2 citronu
Grand Marnier 50 ml
nebo koňak

Postup

1

V míse smíchejte mouku se solí a vymíchejte s mlékem, vejci a máslem dohladka. Je-li těsto příliš husté, přilijte trochu vody. Nechte stát 30 minut, těsto trochu zhoustne.

2

Rozehřejte pánev, potřete ji olejem a krouživým pohybem rozlijte trochu těsta po celé ploše na tenkou palačinku. Opékejte asi 1 minutu, otočte a dopečte i po druhé straně. Postupně opečte všechny palačinky, skládejte je na sebe a zakryjte.

3

V pánvi rozehřejte máslo, vsypte cukr a rozpusťte ho na zlatavý karamel, trvá to asi 2 minuty. Postupně přilijte pomerančovou a citronovou šťávu, přidejte kůru z citrusů, rozmíchejte a vařte na mírném ohni, až se omáčka vyvaří na polovinu až třetinu. Přilijte likér a odstavte.

4

Palačinky složte na čtvrtiny, vložte do pánve s omáčkou a prohřejte. Pak je přelijte nahřátým brandy či koňakem, alkohol zapalte a palačinky oflambujte. Podávejte na nahřátých talířích přelité zbylou omáčkou.

NĚCO NAVÍC
Do omáčky můžete před flambováním vmíchat pomerančová filátka – okrájejte kůru na dužinu a pak vyřežte dužinu z jednotlivých dílků.

Recept i fotografie převzaty z Image Professionals.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/3

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč