0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Citronové palačinky s citronovo-karamelovou polevou a kandovanými citrony

Citronové palačinky s kandovanými citrony
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Citronové palačinky s citronovo-karamelovou polevou a kandovanými citrony

3.8 / 5. Počet hodnocení: 12
Více než hodinu Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6307 kcal
Bílkoviny 58 g
Sacharidy 1189 g
Tuky 140 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tyhle palačinky stojí a padají s citronem. Dává jim nezaměnitelnou lahodnou chuť. Jsou lehké, a přitom výrazné. Když je připravíte jako dezert, všichni budou volat po přídavku!

Suroviny

máslo 90 g
nakrájené na drobné kousky + navíc máslo na smažení
mouka pšeničná polohrubá 130 g
krupicový cukr 50 g
sůl 0.25 ČL
mléko 300 ml
vanilkový extrakt 0.25 ČL
vejce 3 ks
velká
Na citronovo-karamelovou polevu
krupicový cukr 200 g
zahřátý v 60 ml vody
citronová štáva 45 ml
limoncello 15 ml
citrónový likér
máslo 30 g
Na kandované citrony
citron 3 ks
na plátky
krupicový cukr 800 g

Postup

1

V kastrůlku přiveďte k varu 30 ml vody. Snižte teplotu a postupně přidávejte máslo. Pro­šlehávejte, dokud se úplně nerozpustí.

2

Ve středně velké míse promíchejte mouku, cukr a sůl.

3

V jiné prošlehejte mléko, vanilkový extrakt a vajíčka.

4

Mléčnou směs postupně přidávejte k mouce a míchejte, abyste získali hladké těsto. Pak přidejte máslovou hmotu a důkladně zpracujte.

5

Těsto přesuňte do vzduchotěsné nádoby a nechte chladit v ledničce minimálně dvě hodiny, nejlépe však přes noc.

6

Na pánev s trochou rozpuštěného másla dávejte vždy 2–3 lžíce těsta. Na středním plameni smažte palačinky, aby okraje zezlátly a prostředek byl suchý. Poté otočte.

7

Teď je na řadě poleva: na středním plameni za stálého míchání rozehřívejte cukr v 60 ml vody, dokud nevznikne čirý sirup. Zahřívejte k varu. Nechte sirup vařit, až zhnědne; pánvičkou při tom mírně kružte. Odstavte, přidejte citronovou šťávu, likér, máslo a 30 ml vody a rozmíchejte (případně znovu rozvařte).

8

V těžkém hrnci zalijte zbývající cukr litrem vody a na středním plameni přiveďte k varu. Míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Přidejte citrony a opět uveďte do varu. Sejměte z ohně a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.

Palačinky aranžujte po třech: složte je do trojúhelníku, pokropte polevou a ozdobte kandovaným citronem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/2

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu
  • Tipy a triky

Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu

Možná si ráno rádi přispíte, možná máte začátek svého dne rozpočítaný na vteřiny. Snídani ale odbýt nemusíte. I ve spěchu můžete dobře a plnohodnotně jíst, stačí se předem připravit. Lahodné smoothie, křupavé sendviče, báječné...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit