Tyhle palačinky stojí a padají s citronem. Dává jim nezaměnitelnou lahodnou chuť. Jsou lehké, a přitom výrazné. Když je připravíte jako dezert, všichni budou volat po přídavku!
Suroviny
Postup
V kastrůlku přiveďte k varu 30 ml vody. Snižte teplotu a postupně přidávejte máslo. Prošlehávejte, dokud se úplně nerozpustí.
Ve středně velké míse promíchejte mouku, cukr a sůl.
V jiné prošlehejte mléko, vanilkový extrakt a vajíčka.
Mléčnou směs postupně přidávejte k mouce a míchejte, abyste získali hladké těsto. Pak přidejte máslovou hmotu a důkladně zpracujte.
Těsto přesuňte do vzduchotěsné nádoby a nechte chladit v ledničce minimálně dvě hodiny, nejlépe však přes noc.
Na pánev s trochou rozpuštěného másla dávejte vždy 2–3 lžíce těsta. Na středním plameni smažte palačinky, aby okraje zezlátly a prostředek byl suchý. Poté otočte.
Teď je na řadě poleva: na středním plameni za stálého míchání rozehřívejte cukr v 60 ml vody, dokud nevznikne čirý sirup. Zahřívejte k varu. Nechte sirup vařit, až zhnědne; pánvičkou při tom mírně kružte. Odstavte, přidejte citronovou šťávu, likér, máslo a 30 ml vody a rozmíchejte (případně znovu rozvařte).
V těžkém hrnci zalijte zbývající cukr litrem vody a na středním plameni přiveďte k varu. Míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Přidejte citrony a opět uveďte do varu. Sejměte z ohně a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
Palačinky aranžujte po třech: složte je do trojúhelníku, pokropte polevou a ozdobte kandovaným citronem.