Splněný sen každého milovníka palačinek. Tenoučké vrstvy těsta se střídají s vrstvami neodolatelného pomerančového krému... Hotová slast! Palačinky jsou navíc bezlepkové, takže tento dort si bez obav mohou dopřát i celiaci.
Suroviny
1 Na těsto na palačinky promíchejte rýžovou mouku, škrob a tapiokovou mouku. Dejte si 2 lžíce směsi stranou. Přimíchejte sůl, vejce, máslo a pomerančovou kůru a prošlehejte. Pomalu přilévejte mléko a vymíchejte hladké těstíčko. Aby se vám s těstem dobře pracovalo, nechte ho několik hodin chladit. Pokud je potom příliš husté, přilijte ještě trochu mléka.
2 Na krém promíchejte v menším hrnci mléko, vanilkové lusky a semínka. Přiveďte pod bod varu, vypněte plamen, dejte stranou a nechte vanilku 30 minut louhovat. V míse prošlehejte žloutky, cukr a odloženou mouku. Vanilkové mléko opět zahřejte a velmi pomalu a za stálého šlehání pak mléko přilévejte ke žloutkům s cukrem. Směs poté vlijte zpět do hrnce a za stálého šlehání zahřívejte, dokud nezačne houstnout. Slijte ji přes jemný cedník do čisté mísy, vanilkový lusk vyhoďte a krém zakryjte potravinářskou fólií tak, aby se krému dotýkala – zabráníte vzniku škraloupu. Dejte alespoň na 2 hodiny chladit. Smetanu vyšlehejte s moučkovým cukrem dotuha a pak do ní zlehka po částech zašlehejte krém.
3 Na kandované pomeranče vlijte do hrnce 375ml vody, přisypte cukr a směs přiveďte k varu. Přidejte pomerančové plátky, ztlumte plamen a nechte vařit zhruba 20 minut, z tekutiny se stane řidší sirup a pomeranče lehce zprůhlední. Pomeranče vyjměte a rozložte na pečicí papír. Nechte vychladnout a potom z obou stran posypte cukrem.
4 Z těsta postupně na másle na středním plameni opečte zhruba 30 palačinek. Před každým nabráním nové dávky těsto důkladně promíchejte, mouka i škrob mají tendenci usazovat se na dně.
5 Na pomerančové máslo dejte do menšího hrnce máslo, cukr, obě citrusové šťávy, kůru a vařte zhruba 10 minut, dokud směs nezačne lehce karamelizovat. Sejměte z plotny a vmíchejte Grand Marnier. Vařte ještě 2 minuty a dejte stranou.
6 Palačinky potřete vždy tenkou vrstvou vanilkového krému (cca 2 lžíce na palačinku) a postupně je skládejte na sebe, poslední palačinka zůstane bez krému. Dort přelijte několika lžícemi pomerančového másla (zbylé nechte k podávání) a vršek ozdobte kandovanými pomeranči. Nakonec dort pocukrujte a můžete krájet!
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Sladká odměna za vysvědčení(32 receptů)
- Opilé dezerty, které vám učarují: 26 skvělých receptů s alkoholem(26 receptů)
- Palačinky a lívance: 46 ověřených receptů od českých po japonské(48 receptů)
- 40 nápadů na slané i sladké palačinky, po kterých se vám budou sbíhat sliny(44 receptů)
- Dezerty s exotickým ovocem aneb Sladká vůně dálek: 29 receptů, kterými oslníte návštěvu(29 receptů)