0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Dort crêpes Suzette
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 6
Více než hodinu Snadné Na 1 dort

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 11892 kcal
Bílkoviny 254 g
Sacharidy 1083 g
Tuky 714 g
Vláknina 36 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Splněný sen každého milovníka palačinek. Tenoučké vrstvy těsta se střídají s vrstvami neodolatelného pomerančového krému... Hotová slast! Palačinky jsou navíc bezlepkové, takže tento dort si bez obav mohou dopřát i celiaci. 

Suroviny

mouka rýžová 388 g
škrob 130 g
bramborový
mouka manioková 40 g
sůl 1 špetka
vejce 10 ks
máslo 10 PL
rozpuštěné
pomerančová kůra
z 1 pomeranče
mléko 1 l
Na krém
mléko 310 ml
vanilkový lusk 1 ks
podélně rozkrojený a semínka vyškrábnutá
žloutek 3 ks
krupicový cukr 50 g
mouka 2 PL
odložená směs mouky na palačinky (viz výše)
moučkový cukr 75 g
Na kandované pomeranče
krupicový cukr 115 g
+ trocha na posypání
nakrájený na kolečka
Na pomerančové máslo
máslo 225 g
krupicový cukr 250 g
pomerančová šťáva 150 ml
ze 2 pomerančů
citronová šťáva 2 PL
z půlky citronu
pomerančová kůra
z půlky pomeranče
Grand Marnier 60 ml

1 Na těsto na palačinky promíchejte rýžovou mouku, škrob a tapiokovou mouku. Dejte si 2 lžíce směsi stranou. Přimíchejte sůl, vejce, máslo a pomerančovou kůru a prošlehejte. Pomalu přilévejte mléko a vymíchejte hladké těstíčko. Aby se vám s těstem dobře pracovalo, nechte ho několik hodin chladit. Pokud je potom příliš husté, přilijte ještě trochu mléka.

2 Na krém promíchejte v menším hrnci mléko, vanilkové lusky a semínka. Přiveďte pod bod varu, vypněte plamen, dejte stranou a nechte vanilku 30 minut louhovat. V míse prošlehejte žloutky, cukr a odloženou mouku. Vanilkové mléko opět zahřejte a velmi pomalu a za stálého šlehání pak mléko přilévejte ke žloutkům s cukrem. Směs poté vlijte zpět do hrnce a za stálého šlehání zahřívejte, dokud nezačne houstnout. Slijte ji přes jemný cedník do čisté mísy, vanilkový lusk vyhoďte a krém zakryjte potravinářskou fólií tak, aby se krému dotýkala – zabráníte vzniku škraloupu. Dejte alespoň na 2 hodiny chladit. Smetanu vyšlehejte s moučkovým cukrem dotuha a pak do ní zlehka po částech zašlehejte krém.

3 Na kandované pomeranče vlijte do hrnce 375ml vody, přisypte cukr a směs přiveďte k varu. Přidejte pomerančové plátky, ztlumte plamen a nechte vařit zhruba 20 minut, z tekutiny se stane řidší sirup a pomeranče lehce zprůhlední. Pomeranče vyjměte a rozložte na pečicí papír. Nechte vychladnout a potom z obou stran posypte cukrem.

4 Z těsta postupně na másle na středním plameni opečte zhruba 30 palačinek. Před každým nabráním nové dávky těsto důkladně promíchejte, mouka i škrob mají tendenci usazovat se na dně.

5 Na pomerančové máslo dejte do menšího hrnce máslo, cukr, obě citrusové šťávy, kůru a vařte zhruba 10 minut, dokud směs nezačne lehce karamelizovat. Sejměte z plotny a vmíchejte Grand Marnier. Vařte ještě 2 minuty a dejte stranou.

6 Palačinky potřete vždy tenkou vrstvou vanilkového krému (cca 2 lžíce na palačinku) a postupně je skládejte na sebe, poslední palačinka zůstane bez krému. Dort přelijte několika lžícemi pomerančového másla (zbylé nechte k podávání) a vršek ozdobte kandovanými pomeranči. Nakonec dort pocukrujte a můžete krájet! 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/2

Apetit magazín

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná
  • Tipy a triky

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná

Jedno z jídel, které je nejlepší konzumovat ještě úplně horké, ideálně právě vytažené z trouby. Křupavé těsto, táhlý sýr, lahodná náplň. Milujeme ji a víme jak si skvělou pizzu připravit. Naučte se těsto, na které můžete skládat...
Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky
  • Tipy a triky

Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky

Bramborové hranolky zdravě? Vynechte fritézu a rozpalte troubu. V našem receptu používáme na pečení arašídový olej, který příjemně voní a chutná po burských oříšcích. Hojně ho využívá asijská kuchyně, protože snese velmi vysoké teploty, a...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč