0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Dort crêpes Suzette
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5 / 5. Počet hodnocení: 6
Více než hodinu Snadné Na 1 dort

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 11892 kcal
Bílkoviny 254 g
Sacharidy 1083 g
Tuky 714 g
Vláknina 36 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Splněný sen každého milovníka palačinek. Tenoučké vrstvy těsta se střídají s vrstvami neodolatelného pomerančového krému... Hotová slast! Palačinky jsou navíc bezlepkové, takže tento dort si bez obav mohou dopřát i celiaci. 

Suroviny

mouka rýžová 388 g
škrob 130 g
bramborový
mouka manioková 40 g
sůl 1 špetka
vejce 10 ks
máslo 10 PL
rozpuštěné
pomerančová kůra
z 1 pomeranče
mléko 1 l
Na krém
mléko 310 ml
vanilkový lusk 1 ks
podélně rozkrojený a semínka vyškrábnutá
žloutek 3 ks
krupicový cukr 50 g
mouka 2 PL
odložená směs mouky na palačinky (viz výše)
smetana ke šlehání 500 ml
33%
moučkový cukr 75 g
Na kandované pomeranče
krupicový cukr 115 g
+ trocha na posypání
pomeranč 2 ks
nakrájený na kolečka
Na pomerančové máslo
máslo 225 g
krupicový cukr 250 g
pomerančová šťáva 150 ml
ze 2 pomerančů
citronová štáva 2 PL
z půlky citronu
pomerančová kůra
z půlky pomeranče
Grand Marnier 60 ml

1 Na těsto na palačinky promíchejte rýžovou mouku, škrob a tapiokovou mouku. Dejte si 2 lžíce směsi stranou. Přimíchejte sůl, vejce, máslo a pomerančovou kůru a prošlehejte. Pomalu přilévejte mléko a vymíchejte hladké těstíčko. Aby se vám s těstem dobře pracovalo, nechte ho několik hodin chladit. Pokud je potom příliš husté, přilijte ještě trochu mléka.

2 Na krém promíchejte v menším hrnci mléko, vanilkové lusky a semínka. Přiveďte pod bod varu, vypněte plamen, dejte stranou a nechte vanilku 30 minut louhovat. V míse prošlehejte žloutky, cukr a odloženou mouku. Vanilkové mléko opět zahřejte a velmi pomalu a za stálého šlehání pak mléko přilévejte ke žloutkům s cukrem. Směs poté vlijte zpět do hrnce a za stálého šlehání zahřívejte, dokud nezačne houstnout. Slijte ji přes jemný cedník do čisté mísy, vanilkový lusk vyhoďte a krém zakryjte potravinářskou fólií tak, aby se krému dotýkala – zabráníte vzniku škraloupu. Dejte alespoň na 2 hodiny chladit. Smetanu vyšlehejte s moučkovým cukrem dotuha a pak do ní zlehka po částech zašlehejte krém.

3 Na kandované pomeranče vlijte do hrnce 375ml vody, přisypte cukr a směs přiveďte k varu. Přidejte pomerančové plátky, ztlumte plamen a nechte vařit zhruba 20 minut, z tekutiny se stane řidší sirup a pomeranče lehce zprůhlední. Pomeranče vyjměte a rozložte na pečicí papír. Nechte vychladnout a potom z obou stran posypte cukrem.

4 Z těsta postupně na másle na středním plameni opečte zhruba 30 palačinek. Před každým nabráním nové dávky těsto důkladně promíchejte, mouka i škrob mají tendenci usazovat se na dně.

5 Na pomerančové máslo dejte do menšího hrnce máslo, cukr, obě citrusové šťávy, kůru a vařte zhruba 10 minut, dokud směs nezačne lehce karamelizovat. Sejměte z plotny a vmíchejte Grand Marnier. Vařte ještě 2 minuty a dejte stranou.

6 Palačinky potřete vždy tenkou vrstvou vanilkového krému (cca 2 lžíce na palačinku) a postupně je skládejte na sebe, poslední palačinka zůstane bez krému. Dort přelijte několika lžícemi pomerančového másla (zbylé nechte k podávání) a vršek ozdobte kandovanými pomeranči. Nakonec dort pocukrujte a můžete krájet! 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/2

Apetit magazín

Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit