Dort crêpes Suzette

Dort crêpes Suzette

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (3)
Do 30 minut Snadné Na 1 dort

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 11908 kcal
Bílkoviny 254 g
Sacharidy 1111 g
Tuky 699 g
Vláknina 45 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Splněný sen každého milovníka palačinek. Tenoučké vrstvy těsta se střídají s vrstvami neodolatelného pomerančového krému... Hotová slast! Palačinky jsou navíc bezlepkové, takže tento dort si bez obav mohou dopřát i celiaci. 

Související recepty

Suroviny

mouka rýžová 388 g
škrob 130 g
40 g
tapioková moučka
sůl špetka
vejce 10 ks
máslo 10 PL
rozpuštěné
pomeranč 1 ks
nastrouhaná kůra
mléko 1 l
Na krém
mléko 310 ml
vanilkový lusk 1 ks
podélně rozkrojený a semínka vyškrábnutá
žloutek 3 ks
krupicový cukr 50 g
mouka 2 PL
odložená směs mouky na palačinky
smetana 500 ml
ke šlehání (33%)
moučkový cukr 75 g
Na kandované pomeranče
krupicový cukr 115 g
a trocha na posypání
pomeranč 2 ks
nakrájený na kolečka
Na pomerančové máslo
máslo 225 g
krupicový cukr 250 g
pomeranč 2 ks
šťáva
citron 1 ks
šťáva

1 Na těsto na palačinky promíchejte rýžovou mouku, škrob a tapiokovou mouku. Dejte si 2 lžíce směsi stranou. Přimíchejte sůl, vejce, máslo a pomerančovou kůru a prošlehejte. Pomalu přilévejte mléko a vymíchejte hladké těstíčko. Aby se vám s těstem dobře pracovalo, nechte ho několik hodin chladit. Pokud je potom příliš husté, přilijte ještě trochu mléka.

2 Na krém promíchejte v menším hrnci mléko, vanilkové lusky a semínka. Přiveďte pod bod varu, vypněte plamen, dejte stranou a nechte vanilku 30 minut louhovat. V míse prošlehejte žloutky, cukr a odloženou mouku. Vanilkové mléko opět zahřejte a velmi pomalu a za stálého šlehání pak mléko přilévejte ke žloutkům s cukrem. Směs poté vlijte zpět do hrnce a za stálého šlehání zahřívejte, dokud nezačne houstnout. Slijte ji přes jemný cedník do čisté mísy, vanilkový lusk vyhoďte a krém zakryjte potravinářskou fólií tak, aby se krému dotýkala – zabráníte vzniku škraloupu. Dejte alespoň na 2 hodiny chladit. Smetanu vyšlehejte s moučkovým cukrem dotuha a pak do ní zlehka po částech zašlehejte krém.

3 Na kandované pomeranče vlijte do hrnce 375ml vody, přisypte cukr a směs přiveďte k varu. Přidejte pomerančové plátky, ztlumte plamen a nechte vařit zhruba 20 minut, z tekutiny se stane řidší sirup a pomeranče lehce zprůhlední. Pomeranče vyjměte a rozložte na pečicí papír. Nechte vychladnout a potom z obou stran posypte cukrem.

4 Z těsta postupně na másle na středním plameni opečte zhruba 30 palačinek. Před každým nabráním nové dávky těsto důkladně promíchejte, mouka i škrob mají tendenci usazovat se na dně.

5 Na pomerančové máslo dejte do menšího hrnce máslo, cukr, obě citrusové šťávy, kůru a vařte zhruba 10 minut, dokud směs nezačne lehce karamelizovat. Sejměte z plotny a vmíchejte Grand Marnier. Vařte ještě 2 minuty a dejte stranou.

6 Palačinky potřete vždy tenkou vrstvou vanilkového krému (cca 2 lžíce na palačinku) a postupně je skládejte na sebe, poslední palačinka zůstane bez krému. Dort přelijte několika lžícemi pomerančového másla (zbylé nechte k podávání) a vršek ozdobte kandovanými pomeranči. Nakonec dort pocukrujte a můžete krájet! 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/2

Apetit magazín

Lískové trio: připravte si nugát, pralinky a nutellu
  • Suroviny

Lískové trio: připravte si nugát, pralinky a nutellu

Lískové oříšky jsou oblíbené díky své lahodné chuti a velkému množství zdraví prospěšných látek. Pokud potřebujete doplnit energii po cvičení nebo po pracovním výkonu, sáhněte po nich. Vytvořit si z nich můžete alternativy sladkých...
Škola vaření: bramborová kaše
  • Tipy a triky

Škola vaření: bramborová kaše

Vychutnejte si s námi úžasné bramborové pyré. Naučíme vás dokonalou bramborovou kaši a až vás omrzí, vyzkoušejte tři báječné možnosti, jak jej posunout ještě o krok dál.   ...
Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.
  • Poradna

Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.

Na světě jsou dva druhy lidí. Ti, kteří nedají dopustit na houskové a kynuté knedlíky, a pak tací, kteří dají vždycky přednost těstu bramborovému. Bramborové knedlíčky, noky nebo italské gnocchi, to je, oč tu běží! Jak nejlépe připravíte...

Obchod Apetit