Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Crostini se šlehanou fetou a jahodami
Crostini se šlehanou fetou a jahodami
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Crostini se šlehanou fetou a jahodami

5/5 Počet hodnocení: 5
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1190 kcal
Bílkoviny 46 g
Sacharidy 104 g
Tuky 60 g
Vláknina 10 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jahody naslano? A proč ne! Crostini, tedy italská variace na topinky, jsou velmi variabilní. A jahody se k výrazné fetě a aromatické bazalce se skvěle hodí. Tato verze počítá s pečenými jahodami. Ty v troubě ještě zesládnou a jejich výslednou chuť vyváží štědrá dávka čerstvě mletého černého pepře.

Suroviny

pokojové teploty
nejlépe šlehaný, pokojové teploty
jahody 400 g
odstopkované
med 1 ČL
balzamikový ocet bílý 1 PL
bageta 1 ks
olivový olej
trocha, na potření
pepř
čerstvě mletý nebo drcený
bazalka
lístky nakrájené na proužky

Postup

1

Fetu rozdrobte do food processoru či jiného vhodného přístroje a rozmixujte do konzistence drobenky. Přidejte smetanový sýr a mixujte 4–5 minut (v případě potřeby seškrábejte hmotu ze stěn nádoby přístroje), aby vznikla jemná a krémová pomazánka. Pak pomazánku uložte vychladit do lednice – můžete ji připravit až den dopředu.

2

Troubu předehřejte na 180°C. Jahody podle velikosti přepulte nebo rozčtvrťte. Promíchejte je s medem a balzamikovým octem. Pak je v jedné vrstvě, aby se nepřekrývaly, vsypte do pekáčku vyloženého pečicím papírem. Vložte do trouby a pečte asi 30 minut, aby změkly a pustily šťávu. Jahody nechte zchladnout v pokojové teplotě, následně vložte do lednice a dobře vychlaďte – pod horkými jahodami by se šlehaná feta roztekla.

3

Bagetu přepulte a rozdělte na díly (nebo ji můžete příčně nakrájet na plátky – podle toho, jak velké porce pečiva chcete). Potřete olivovým olejem a opečte na pánvi.

4

Na opečené kousky bagety natřete vychlazenou šlehanou fetu, přidejte pečené jahody (nechte plody trochu okapat – zbylou šťávu můžete využít jako základ pro salátovou zálivku nebo přeliv na zmrzlinu), vydatně je opepřete a ozdobte nakrájenými lístky bazalky.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/6

Apetit magazín