Jahody naslano? A proč ne! Crostini, tedy italská variace na topinky, jsou velmi variabilní. A jahody se k výrazné fetě a aromatické bazalce se skvěle hodí. Tato verze počítá s pečenými jahodami. Ty v troubě ještě zesládnou a jejich výslednou chuť vyváží štědrá dávka čerstvě mletého černého pepře.
Suroviny
Postup
Fetu rozdrobte do food processoru či jiného vhodného přístroje a rozmixujte do konzistence drobenky. Přidejte smetanový sýr a mixujte 4–5 minut (v případě potřeby seškrábejte hmotu ze stěn nádoby přístroje), aby vznikla jemná a krémová pomazánka. Pak pomazánku uložte vychladit do lednice – můžete ji připravit až den dopředu.
Troubu předehřejte na 180°C. Jahody podle velikosti přepulte nebo rozčtvrťte. Promíchejte je s medem a balzamikovým octem. Pak je v jedné vrstvě, aby se nepřekrývaly, vsypte do pekáčku vyloženého pečicím papírem. Vložte do trouby a pečte asi 30 minut, aby změkly a pustily šťávu. Jahody nechte zchladnout v pokojové teplotě, následně vložte do lednice a dobře vychlaďte – pod horkými jahodami by se šlehaná feta roztekla.
Bagetu přepulte a rozdělte na díly (nebo ji můžete příčně nakrájet na plátky – podle toho, jak velké porce pečiva chcete). Potřete olivovým olejem a opečte na pánvi.
Na opečené kousky bagety natřete vychlazenou šlehanou fetu, přidejte pečené jahody (nechte plody trochu okapat – zbylou šťávu můžete využít jako základ pro salátovou zálivku nebo přeliv na zmrzlinu), vydatně je opepřete a ozdobte nakrájenými lístky bazalky.