Nektarinkovo-fenyklové čatní

Nektarinkovo-fenyklové čatní

Hodnocení receptu
Průměr: 3.7 (3)
Do hodiny Velmi snadné Na 2–3 skleničky po 240 ml

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1255 kcal
Bílkoviny 15 g
Sacharidy 276 g
Tuky 4 g
Vláknina 24 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tohle čatní si na focení pochvalovali i ti, kdo si jindy na fenyklu nepochutnají. Skvělé je ke grilovanému, ale i pečenému masu.

 

Suroviny

fenyklová semínka 0.5 ČL
hnědý cukr 150 g
světlý
vinný ocet bílý 120 ml
cibule červená 70 g
nadrobno
fenykl 70 g
na kostičky
chilli paprička 1 ks
jalapeño – malá, zbavená semínek, nasekaná
rozinky 50 g
zlaté, propláchnuté
pepř 0.5 ČL
čerstvě mletý
sůl 0.5 ČL
lépe nejodidované
nektarinky 800 g
nebo broskve – pevné, zralé, oloupané (viz Něco navíc), vypeckované, nakrájené na cca 1,5cm klínky

1 Ve větším rendlíku s těžkým dnem na středním ohni opražte nasucho fenyklová semínka, aby se rozvoněla, trvá to asi minutu. Pak vmíchejte cukr a ocet a přiveďte k varu. Vsypte cibuli, bulvový fenykl, papričku jalapeño, rozinky, pepř a sůl a promíchejte. Zmírněte oheň a velmi jemně vařte 10 minut. Potom vmíchejte ovoce a za občasného promíchání vařte, aby změklo a šťáva zhoustla na konzistenci sirupu, okolo 10 minut. Pokud by šťáva potřebovala delší dobu, vyjměte nektarinky/broskve děrovanou sběračkou a šťávu s ostatními surovinami svařte a poté do ní vraťte ovoce prohřát.

2 Horké čatní rozdělte do sterilizovaných skleniček a navrchu nechte cca 6 mm volného prostoru. Čistou látkovou nebo papírovou utěrkou utřete okraje a zavíčkujte. Potom buď 20 minut sterilujte při 80°C (viz Tipy & triky níže) a pak uchovávejte v chladu a suchu (ve spíži či sklepě), nebo jen nechte přichytit víčka a skladujte v chladničce. Po otevření čatní uchovávejte vždy v chladničce. Dá se jíst i bez rozležení.

NĚCO NAVÍC
Nektarinky či broskve nařízněte na spodku do kříže, pak ponořte do vařící vody a po zhruba 20 sekundách vylovte a zchlaďte v ledové vodě. Poté oloupejte. Můžete je také zasyrova oloupat škrabkou na zeleninu, ale je to méně úsporné.

TIPY & TRIKY

  • NEJODIDOVANÁ SŮL Jód či jiná aditiva ze soli mohou způsobit neočekávané změny barvy zeleniny, proto je lépe používat k nakládání i při fermentování sůl přírodní.
     
  • STERILIZACE A STERILOVÁNÍ Sklenice důkladně umyjte a pak je 10 minut při 100°C zahřívejte v troubě na plechu s vodou, jako byste zavařovali. Anebo je jen stačí umýt v horké vodě se saponátem či v myčce na co nejvyšší teplotu a pak prolít horkou vodou. To platí i pro víčka. Nechte uschnout. Sterilovat naplněné sklenice lze v zavařovacím hrnci s použitím teploměru, nebo můžete sklenice postavit do pekáče na utěrku, vlít horkou vodu a na 20 minut dát do trouby vyhřáté na 100°C.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/7

Apetit magazín

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...
10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...
17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří
  • Jak na to

17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří

Správná omáčka promění obyčejnou rybu v delikatesu jako z nejlepší restaurace. Přitom vám obvykle nezabere víc jak pár minut času. Vyzkoušejte naše omáčky, které se prakticky nedají pokazit a hodí se k různým druhům rybího masa. Teplé nebo...
5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách
  • Suroviny

5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách

Sušený žlutý hrách patří mezi luštěninami k Popelkám. Kdysi významná surovina se dnes ocitla na okraji zájmu, přitom je levný, vydatný a svou jemnou chutí i krémovou strukturou zazáří v mnoha pokrmech. Dejte mu šanci, pochutnáte si. ...
5 kroků, jak připravovat luštěniny
  • Novinky a zajímavosti

5 kroků, jak připravovat luštěniny

Správná příprava luštěnin není obtížná. Pro jejich dobrou stravitelnost je důležité, abyste je dostatečně namáčeli a dlouho vařili. Sestavili jsme 5 přehledných kroků, které vás přípravou luštěnin názorně provedou. ...

Obchod Apetit