Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Nektarinkovo-fenyklové čatní
Nektarinkovo-fenyklové čatní
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Nektarinkovo-fenyklové čatní

4.4/5 Počet hodnocení: 7
Do hodiny Velmi snadné Na 2–3 skleničky po 240 ml

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4161 kcal
Bílkoviny 113 g
Sacharidy 764 g
Tuky 0 g
Vláknina 24 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tohle čatní si na focení pochvalovali i ti, kdo si jindy na fenyklu nepochutnají. Skvělé je ke grilovanému, ale i pečenému masu.

Suroviny

fenyklová semínka ½ ČL
hnědý cukr 150 g
světlý
vinný ocet bílý 120 ml
nadrobno
na kostičky
zlaté
pepř ½ ČL
čerstvě mletý
sůl ½ ČL
oloupané (viz Něco navíc), na cca 1,5cm klínky

Postup

1

Ve větším rendlíku s těžkým dnem na středním ohni opražte nasucho fenyklová semínka, aby se rozvoněla, trvá to asi minutu.

2

Pak vmíchejte cukr a ocet a přiveďte k varu. Vsypte cibuli, bulvový fenykl, papričku jalapeño, rozinky, pepř a sůl a promíchejte. Zmírněte oheň a velmi jemně vařte 10 minut.

3

Potom vmíchejte ovoce a za občasného promíchání vařte, aby změklo a šťáva zhoustla na konzistenci sirupu, okolo 10 minut. Pokud by šťáva potřebovala delší dobu, vyjměte nektarinky/broskve děrovanou sběračkou a šťávu s ostatními surovinami svařte a poté do ní vraťte ovoce prohřát.

4

Horké čatní rozdělte do sterilizovaných skleniček a navrchu nechte cca 6 mm volného prostoru. Čistou látkovou nebo papírovou utěrkou utřete okraje a zavíčkujte.

5

Potom buď 20 minut sterilujte při 80°C (viz Tipy & triky níže) a pak uchovávejte v chladu a suchu (ve spíži či sklepě), nebo jen nechte přichytit víčka a skladujte v chladničce. Po otevření čatní uchovávejte vždy v chladničce. Dá se jíst i bez rozležení.

NĚCO NAVÍC
Nektarinky či broskve nařízněte na spodku do kříže, pak ponořte do vařící vody a po zhruba 20 sekundách vylovte a zchlaďte v ledové vodě. Poté oloupejte. Můžete je také zasyrova oloupat škrabkou na zeleninu, ale je to méně úsporné.

TIPY & TRIKY

  • NEJODIDOVANÁ SŮL Jód či jiná aditiva ze soli mohou způsobit neočekávané změny barvy zeleniny, proto je lépe používat k nakládání i při fermentování sůl přírodní.
     
  • STERILIZACE A STERILOVÁNÍ Sklenice důkladně umyjte a pak je 10 minut při 100°C zahřívejte v troubě na plechu s vodou, jako byste zavařovali. Anebo je jen stačí umýt v horké vodě se saponátem či v myčce na co nejvyšší teplotu a pak prolít horkou vodou. To platí i pro víčka. Nechte uschnout. Sterilovat naplněné sklenice lze v zavařovacím hrnci s použitím teploměru, nebo můžete sklenice postavit do pekáče na utěrku, vlít horkou vodu a na 20 minut dát do trouby vyhřáté na 100°C.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/7

Apetit magazín

AD
Minerální vody není třeba střídat, je to mýtus
  • Lidé a jídlo

Minerální vody není třeba střídat, je to mýtus

České minerální vody jsou světovým unikátem. „V Česku je velmi bohatá paleta pramenů a bez nadsázky mohu říct, že se na našem území nachází snad všechny existující typy minerálních vod, což je s ohledem na velikost území skutečný unikát,“...