0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Nektarinkovo-fenyklové čatní

Nektarinkovo-fenyklové čatní

3.7 / 5. Počet hodnocení: 3
Do hodiny Velmi snadné Na 2–3 skleničky po 240 ml

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1255 kcal
Bílkoviny 15 g
Sacharidy 276 g
Tuky 4 g
Vláknina 24 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tohle čatní si na focení pochvalovali i ti, kdo si jindy na fenyklu nepochutnají. Skvělé je ke grilovanému, ale i pečenému masu.

 

Suroviny

fenyklová semínka 0.5 ČL
hnědý cukr 150 g
světlý
vinný ocet bílý 120 ml
cibule červená 70 g
nadrobno
fenykl 70 g
na kostičky
chilli paprička 1 ks
jalapeño – malá, zbavená semínek, nasekaná
rozinky 50 g
zlaté, propláchnuté
pepř 0.5 ČL
čerstvě mletý
sůl 0.5 ČL
lépe nejodidované
nektarinka 800 g
nebo broskve – pevné, zralé, oloupané (viz Něco navíc), vypeckované, nakrájené na cca 1,5cm klínky

1 Ve větším rendlíku s těžkým dnem na středním ohni opražte nasucho fenyklová semínka, aby se rozvoněla, trvá to asi minutu. Pak vmíchejte cukr a ocet a přiveďte k varu. Vsypte cibuli, bulvový fenykl, papričku jalapeño, rozinky, pepř a sůl a promíchejte. Zmírněte oheň a velmi jemně vařte 10 minut. Potom vmíchejte ovoce a za občasného promíchání vařte, aby změklo a šťáva zhoustla na konzistenci sirupu, okolo 10 minut. Pokud by šťáva potřebovala delší dobu, vyjměte nektarinky/broskve děrovanou sběračkou a šťávu s ostatními surovinami svařte a poté do ní vraťte ovoce prohřát.

2 Horké čatní rozdělte do sterilizovaných skleniček a navrchu nechte cca 6 mm volného prostoru. Čistou látkovou nebo papírovou utěrkou utřete okraje a zavíčkujte. Potom buď 20 minut sterilujte při 80°C (viz Tipy & triky níže) a pak uchovávejte v chladu a suchu (ve spíži či sklepě), nebo jen nechte přichytit víčka a skladujte v chladničce. Po otevření čatní uchovávejte vždy v chladničce. Dá se jíst i bez rozležení.

NĚCO NAVÍC
Nektarinky či broskve nařízněte na spodku do kříže, pak ponořte do vařící vody a po zhruba 20 sekundách vylovte a zchlaďte v ledové vodě. Poté oloupejte. Můžete je také zasyrova oloupat škrabkou na zeleninu, ale je to méně úsporné.

TIPY & TRIKY

  • NEJODIDOVANÁ SŮL Jód či jiná aditiva ze soli mohou způsobit neočekávané změny barvy zeleniny, proto je lépe používat k nakládání i při fermentování sůl přírodní.
     
  • STERILIZACE A STERILOVÁNÍ Sklenice důkladně umyjte a pak je 10 minut při 100°C zahřívejte v troubě na plechu s vodou, jako byste zavařovali. Anebo je jen stačí umýt v horké vodě se saponátem či v myčce na co nejvyšší teplotu a pak prolít horkou vodou. To platí i pro víčka. Nechte uschnout. Sterilovat naplněné sklenice lze v zavařovacím hrnci s použitím teploměru, nebo můžete sklenice postavit do pekáče na utěrku, vlít horkou vodu a na 20 minut dát do trouby vyhřáté na 100°C.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/7

Apetit magazín

Co jíst, aby byla vaše pleť krásná?
  • Lidé a jídlo

Co jíst, aby byla vaše pleť krásná?

Naše pleť je do značné míry odrazem životního stylu a reaguje na to, co jíme. Jaké potraviny mohou dělat na naší pleti neplechu a jakým jídlem naopak zdravou pleť podpoříme? Podívejte na naše tipy a pečujte o sebe s chutí. ...
Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí
  • Zajímavosti

Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí

Už jste ochutnali pestrobarevnou misku plnou vitaminů, minerálů a dokonalé chuti? Pokud se s poke bowl osobně dosud neznáte, určitě byste to měli napravit. Prozradíme, odkud se k nám tento hit dostal a jak si poke bowl připravit doma. ...
AD
Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!
  • Tipy a triky

Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!

Interiérový design zažívá velký boom. Jeho nedílnou součástí jsou domácí spotřebiče. Díky konceptu Bespoke si je nyní můžete přizpůsobit na míru. Nejen o něm, ale i o nových trendech v designu spotřebičů si s product managerem ze...

Obchod Apetit