Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Nektarinkovo-fenyklové čatní

Tohle čatní si na focení pochvalovali i ti, kdo si jindy na fenyklu nepochutnají. Skvělé je ke grilovanému, ale i pečenému masu.

 

Vydání: 2019/7
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Na 2–3 skleničky po 240 ml
Doba přípravy: Do 20 minut
PT25M
Vaření 0:25
Studená omáčka a dip Indická

Ingredience

    • 1/2 lžičky fenyklových semínek
    • 150 g světlého hnědého cukru
    • 120 ml bílého vinného octa
    • 70 g červené cibule, nakrájené nadrobno
    • 70 g bulvového fenyklu, na kostičky
    • 1 malá paprička jalapeño, zbavená semínek a nasekaná
    • 50 g zlatých rozinek, propláchnutých
    • 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře
    • 1/2 lžičky soli (lépe nejodidované)
    • 800 g pevných, zralých nektarinek nebo broskví, oloupaných (viz Něco navíc), vypeckovaných a nakrájených na cca 1,5cm klínky

Příprava jídla

1 Ve větším rendlíku s těžkým dnem na středním ohni opražte nasucho fenyklová semínka, aby se rozvoněla, trvá to asi minutu. Pak vmíchejte cukr a ocet a přiveďte k varu. Vsypte cibuli, bulvový fenykl, papričku jalapeño, rozinky, pepř a sůl a promíchejte. Zmírněte oheň a velmi jemně vařte 10 minut. Potom vmíchejte ovoce a za občasného promíchání vařte, aby změklo a šťáva zhoustla na konzistenci sirupu, okolo 10 minut. Pokud by šťáva potřebovala delší dobu, vyjměte nektarinky/broskve děrovanou sběračkou a šťávu s ostatními surovinami svařte a poté do ní vraťte ovoce prohřát.

2 Horké čatní rozdělte do sterilizovaných skleniček a navrchu nechte cca 6 mm volného prostoru. Čistou látkovou nebo papírovou utěrkou utřete okraje a zavíčkujte. Potom buď 20 minut sterilujte při 80°C (viz Tipy & triky níže) a pak uchovávejte v chladu a suchu (ve spíži či sklepě), nebo jen nechte přichytit víčka a skladujte v chladničce. Po otevření čatní uchovávejte vždy v chladničce. Dá se jíst i bez rozležení.

NĚCO NAVÍC
Nektarinky či broskve nařízněte na spodku do kříže, pak ponořte do vařící vody a po zhruba 20 sekundách vylovte a zchlaďte v ledové vodě. Poté oloupejte. Můžete je také zasyrova oloupat škrabkou na zeleninu, ale je to méně úsporné.

TIPY & TRIKY

  • NEJODIDOVANÁ SŮL Jód či jiná aditiva ze soli mohou způsobit neočekávané změny barvy zeleniny, proto je lépe používat k nakládání i při fermentování sůl přírodní.
  • STERILIZACE A STERILOVÁNÍ Sklenice důkladně umyjte a pak je 10 minut při 100°C zahřívejte v troubě na plechu s vodou, jako byste zavařovali. Anebo je jen stačí umýt v horké vodě se saponátem či v myčce na co nejvyšší teplotu a pak prolít horkou vodou. To platí i pro víčka. Nechte uschnout. Sterilovat naplněné sklenice lze v zavařovacím hrnci s použitím teploměru, nebo můžete sklenice postavit do pekáče na utěrku, vlít horkou vodu a na 20 minut dát do trouby vyhřáté na 100°C.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Kvašená zelenina

Květák s mrkví v kari nálevu

Cuketová čalamáda

Čatní: všestranná indická pochoutka

REKLAMA

Přidat komentář