Sýrové koule se schovanými cuketami si ve vzácné shodě zamilují příznivci této zeleniny i ti, kdo jí jinak moc neholdují. V kombinaci s rajčatovou omáčkou a čerstvým pečivem, těstovinami či rýží jsou naprosto dokonalé. V redakci jsem pekáček bagetou vytřeli do sucha!
Suroviny
Postup
Připravte omáčku. V rendlíku na oleji opékejte cibuli a česnek zhruba 5 minut dosklovita. Přidejte protlak, balzamikový ocet a cukr, minutu míchejte. Přidejte vývar či vodu, krájená rajčata, sušené bylinky, osolte, opepřete a přiveďte k varu. Vařte 20 minut, až omáčka zhoustne a její chuť se prohloubí. Odstavte a vmíchejte nasekanou bazalku.
Mezitím předehřejte troubu na 200°C a nachystejte cuketové koule. Celé cukety nastrouhejte do velké mísy, osolte, dobře promíchejte. Dejte stranou na 15 minut, aby pustily vodu. V čisté látkové utěrce z nich vodu vymačkejte. Mísu vytřete dosucha. Vraťte do ní cuketu, přidejte jarní cibulky, sýr, strouhanku, chilli vločky, citronovou kůru, mátové lístky, vejce a spoustu černého pepře. Důkladně promíchejte, pak rozdělte na poloviny a pak znovu na poloviny a pak každou na 3 díly – získáte tak 12 koulí.
Koule vložte do přiměřeně velkého pekáče či více zapékacích nádob, podle potřeby vymazaných olejem. Pečte 20–30 minut, aby koule zezlátly. Pak přidejte omáčku
a vraťte do trouby na dalších 10 minut, aby koule byly uvnitř horké a omáčka bublala. Posypte bazalkou a podávejte.
NĚCO NAVÍC
Jako příloha se hodí čerstvé pečivo, těstoviny či rýže, ale skvělé jsou i jen tak s omáčkou.