Houbové koule s fazolemi a smetanovou omáčkou

Houbové koule s fazolemi a smetanovou omáčkou

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Velmi snadné Pro 3–4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2401 kcal
Bílkoviny 67 g
Cukr 284 g
Tuky 118 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Oblíbené kuličky můžete připravit i zcela bez masa! Zkuste vsadit třeba na fazole a žampiony. 

Suroviny

žampiony 160 g
400 g
máslové fazole konzerva, slitá, fazole propláchnuté
tymián 1 ČL
lístky, nasekané, navíc 1-2 snítky do omáčky
česnek 1 stroužek
utřený
šalotka 1 ks
nadrobno
sůl 1 ČL
pepř bílý 0.5 ČL
mletý
rýže hnědá 1 hrnek
vařená
vejce 1 ks
mouka celozrnná 0.5 hrnek
rostlinný olej
na opékání
rýže
vařená, k podávání
mandle plátky
k podávání
Na omáčku
máslo 1 PL
cibule 1 ks
nadrobno
česnek 2 stroužek
drcený
mouka pšeničná hladká 1 ČL
smetana ke šlehání 250 ml
hořčičné semínko 1 PL

1 Houby a fazole, každé zvlášť, nasekejte v robotu nahrubo a dejte do mísy. Přidejte tymián, česnek, šalotku, sůl, pepř, rýži, vejce a mouku. Směs promíchejte, vytvarujte z ní koule a postupně je opečte v pánvi na oleji. Vyjměte je a odložte.

2 Na omáčku dejte do pánve máslo, cibuli, česnek a na středním plameni opékejte dosklovita, zaprašte moukou a krátce opečte. Přidejte snítky tymiánu a nechte rozvonět. Přilijte smetanu, přisypte hořčičná semínka a alespoň 10 minut vařte. Vraťte koule, prohřejte je a podávejte s vařenou rýží, posypané lupínky mandlí.

NĚCO NAVÍC
Pro intenzivnější houbovou chuť žampiony před rozmixováním orestujte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....
  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...

Obchod Apetit