Houbové koule s rajčatovou omáčkou a těstovinami

Houbové koule s rajčatovou omáčkou a těstovinami

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Velmi snadné Na 18 koulí

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2144 kcal
Bílkoviny 65 g
Sacharidy 58 g
Tuky 170 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tyhle koule nás úplně nadchly, kdo je ochutnal, nemohl uvěřit, že v nich opravdu není maso!

Suroviny

dlouhé těstoviny k podávání (např. špagety, spaghettini, klasické makarony nebo linguine)
petrželka snítek
na ozdobení
NA OMÁČKU
2 g
konzerva sterilovaných loupaných rajčat
mrkev 1 ks
menší, nakrájená na drobné kostičky
řapíkatý celer 1
nakrájený na drobné kostičky
cibule 1 ks
nakrájená nadrobno
sůl
olivový olej 60 ml
NA KOULE
20 g
sušené hřibovité houby
olivový olej 4 PL
+ na potření
cibule 1 ks
malá, nakrájená najemno
žampiony 300 g
nasekaných najemno
šalvěj špetka
rozdrobeneá, sušená
česnek 2 stroužky
nakrájené nadrobno
tofu 600 g
pevné
sůl
pepř
čerstvě mletý
pekanové ořechy 50 g
nasucho opražených a nasekaných najemno

1 Založte omáčku. Vložte rajčata do hrnce a vsypte k nim mrkev, řapíkatý celer i cibuli a sůl. Zamíchejte a vařte odkryté na mírném plameni 30 minut. Čas od času promíchejte. Po půlhodině přilijte olivový olej a mírně zvyšte plamen, aby omáčka lehce bublala a více se odpařovala. Vařte takto ještě 15 minut a průběžně míchejte, podle chuti na závěr ještě dosolte.

2 Zatímco se omáčka vaří, zalijte sušené hřibovité houby troškou teplé vody a nechte nasáknout. Pak sceďte, vymačkejte z nich důkladně tekutinu a nasekejte najemno. Rozehřejte pánev se 2 lžícemi oleje a opékejte cibuli. Jakmile začne měknout, přidejte žampiony, šalvěj a opékejte 3–4 minuty. Pak do pánve vložte nasekané sušené houby a česnek a opékejte cca 5 minut. Odložte stranou a nechte vychladnout.

3 Mezitím rozpalte troubu na 180°C a do zadní části trouby vložte menší žáruvzdornou mističku s vodou, aby se v troubě udržela pára a koule nevyschly.

4 Tofu prolisujte do mísy (ideální nástroj je lis na brambory, můžete ho ale prohnat pasírkou nebo rozmixovat), osolte a opepřete. Přidejte 2 lžíce olivového oleje, nasekané pekany, vejce a houbovou směs. Důkladně propracujte do jednolité hmoty a tvarujte koule o váze cca 50 g. Pekáček vytřete olivovým olejem a naskládejte do něj koule. Pečte v horké a zapařené troubě cca 10–12 minut.

5 Těstoviny uvařte v osolené vodě podle návodu. Na talíř nandejte špagety, přidejte koule a přelijte rajčatovou omáčkou. Ozdobte snítkami petrželky.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/5

Apetit magazín

Čočka: skryté bohatství i neznámé druhy
  • Tipy a triky

Čočka: skryté bohatství i neznámé druhy

Tato nenápadná rostlina se pěstuje přes 8 tisíc let. Je hodnotným zdrojem bílkovin, železa, vlákniny a dalších prospěšných látek. Čočka není jen hnědá, v české kuchyni se zabydlela červená čočka a pomalu do ní prostupuje i černá čočka ...
Větrník a Paris Brest: Která klasika svou slávu odpálila první?
  • Novinky a zajímavosti

Větrník a Paris Brest: Která klasika svou slávu odpálila první?

Zatímco větrník si nedovedeme představit bez karamelového krému a polevy, dezertu Paris Brest nesmí chybět oříškový mousseline. Přestože se komponenty liší chuťově i přípravou, mají tyto dezerty společného jmenovatele. Je jím korpus ve...
Ryze česká klasika: Jak na ten nejšťavnatější holandský řízek
  • Jak na to

Ryze česká klasika: Jak na ten nejšťavnatější holandský řízek

‚Holanďák‘ není z Holandska, je náš! Křupavá strouhanka na povrchu, uvnitř mleté maso, vytékající šťáva a rozteklý sýr. Také už se vám sbíhají sliny? Pak by vám neměly uniknout naše tipy na přípravu nejšťavnatějšího holandského řízku, jaký...

Obchod Apetit