Tyhle koule nás úplně nadchly, kdo je ochutnal, nemohl uvěřit, že v nich opravdu není maso!
Suroviny
Postup
Založte omáčku. Vložte rajčata do hrnce a vsypte k nim mrkev, řapíkatý celer i cibuli a sůl. Zamíchejte a vařte odkryté na mírném plameni 30 minut. Čas od času promíchejte. Po půlhodině přilijte olivový olej a mírně zvyšte plamen, aby omáčka lehce bublala a více se odpařovala. Vařte takto ještě 15 minut a průběžně míchejte, podle chuti na závěr ještě dosolte.
Zatímco se omáčka vaří, zalijte sušené hřibovité houby troškou teplé vody a nechte nasáknout. Pak sceďte, vymačkejte z nich důkladně tekutinu a nasekejte najemno. Rozehřejte pánev se 2 lžícemi oleje a opékejte cibuli. Jakmile začne měknout, přidejte žampiony, šalvěj a opékejte 3–4 minuty. Pak do pánve vložte nasekané sušené houby a česnek a opékejte cca 5 minut. Odložte stranou a nechte vychladnout.
Mezitím rozpalte troubu na 180°C a do zadní části trouby vložte menší žáruvzdornou mističku s vodou, aby se v troubě udržela pára a koule nevyschly.
Tofu prolisujte do mísy (ideální nástroj je lis na brambory, můžete ho ale prohnat pasírkou nebo rozmixovat), osolte a opepřete. Přidejte 2 lžíce olivového oleje, nasekané pekany, vejce a houbovou směs. Důkladně propracujte do jednolité hmoty a tvarujte koule o váze cca 50 g. Pekáček vytřete olivovým olejem a naskládejte do něj koule. Pečte v horké a zapařené troubě cca 10–12 minut.
Těstoviny uvařte v osolené vodě podle návodu. Na talíř nandejte špagety, přidejte koule a přelijte rajčatovou omáčkou. Ozdobte snítkami petrželky.