Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Dampfnudeln s višněmi a vanilkovou omáčkou

Vzhledem připomínají populární germknödly, ale na rozdíl od nich mají krásně vypečenou spodní kůrčičku. Nevaří se totiž ve vodě, ale napařují se (a zároveň naspodu opékají) ve směsi mléka, másla a cukru.

Vydání: 2019/7
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Na 12 kusů
Doba přípravy: Do hodiny
+ kynutí
PT1H
Příprava 1:00
Sladká jídla

Ingredience

    NA KNEDLÍKY

    • 500 g hladké mouky + na podsypání
    • 25 g čerstvého droždí
    • 3 lžíce krupicového cukru + další na posypání višní
    • 200 ml vlažného mléka
    • 100 g másla, povoleného
    • 2 vejce
    • 500 g vypeckovaných višní

    NA NAPAŘENÍ

    • 250 ml mléka + 2 lžíce krupicového cukru
    • 50 g másla

    NA VANILKOVOU OMÁČKU

    • 300 ml mléka
    • 300 ml smetany ke šlehání
    • 1 vanilkový lusk, semínka vyškrábnutá
    • 6 žloutků
    • 2 lžíce kukuřičného škrobu
    • 100 g krupicového cukru

Příprava jídla

Na těsto vsypte do mísy mouku a udělejte důlek. Do něj rozdrobte droždí, přidejte 3 lžíce cukru, nalijte trošku mléka a poprašte moukou z krajů misky. Přikryjte a nechte na teplém místě 15 minut vzejít, až se na povrchu těsta udělají bublinky.

2 Přidejte máslo, vejce, zbytek mléka a hněťte, dokud není těsto hladké a pružné. Zakryjte a nechte nakynout, až těsto zdvojnásobí objem.

3 Vykynuté těsto prohněťte a rozdělte na 12 stejných kuliček. Každou pak zploštěte, roztáhněte, do středu umístěte dávku višní a větší špetku cukru a zabalte do knedlíku. Naplněné knedlíky nechte zakryté čistou utěrkou 15 minut nakynout.

4 Na omáčku dejte mléko a smetanu do hrnce, přidejte semínka z vanilkového lusku i s luskem a přiveďte téměř k varu. V míse vyšlehejte žloutky s cukrem a škrobem doběla. Pak do mísy vlijte tenkým pramínkem horkou mléčnou směs a rozmíchejte. Směs vraťte do hrnce a na mírném ohni vařte za stálého míchání, dokud nezačne omáčka houstnout. Odstavte z ohně a na povrch omáčky přitiskněte potravinářskou fólii, aby se nevytvořil škraloup.

V širokém hrnci nebo pánvi se silným dnem, kam se vejde všech 12 knedlíků, zahřejte mléko s cukrem a máslem, až se cukr rozpustí. Do horké tekutiny vložte knedlíky. Přiveďte tekutinu k varu a pak přiklopte pánev skleněnou poklicí, abyste viděli dovnitř. Ztlumte a na mírném ohni vařte 45 minut. Poklici během vaření neodkrývejte, knedlíky by se srazily. Tekutina se postupně vypaří a na spodku knedlíků se v závěru přípravy začne tvořit kůrčička (poznáte to podle mírného syčení). Teď hlavně dole knedlíky nespálit: Ztlumte oheň na minimum a nechte ještě 5 minut vařit. Odstavte, sejměte poklici, abyste knedlíky nepokapali sraženou vodou, a hned podávejte s omáčkou.

NĚCO NAVÍC
Bílky, které vám zůstanou po přípravě vanilkové omáčky, proměňte v pavlovu s limetovou šlehačkou! Pokud se do její přípravy nechcete pustit hned, uložte je v uzavíratelné nádobě do lednice nebo mrazáku, kde mohou pár dnů počkat.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Odpalované meruňkové knedlíky s griliášem

Ricottové nočky s borůvkami a kokosem

Ovocné knedlíky

REKLAMA

Přidat komentář