Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Datlový piškot s whisky omáčkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.2/5 Počet hodnocení: 26
Do hodiny Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4739 kcal
Bílkoviny 60 g
Sacharidy 494 g
Tuky 260 g
Vláknina 29 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Piškot nasáklý karamelovým sirupem s příchutí whisky je tak lahodný, že se na něm stanete závislými. Výborně chutná se zmrzlinou, tučnou zakysanou smetanou nebo se šlehačkou.

Související recepty

Suroviny

datle 200 g
nahrubo nasekané
čaj 250 ml
černý, nálev
+ na vymazání
třtinový cukr 175 g
vejce 2 ks
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
nasekané
Na omáčku
třtinový cukr 125 g
máslo 100 g
whiskey 60 ml

Postup

1

Předehřejte troubu na 170 °C. Dejte datle a čaj do hrnce a přiveďte k varu. Povařte tři až čtyři minuty, aby datle změkly. Pak vmíchejte jedlou sodu a vypněte.

2

Šlehačem utřete máslo s cukrem do pěny. Potom zašlehejte vejce, mouku a kypřicí prášek. Vmíchejte datlovou směs a ořechy a dejte do máslem vymazané čtvercové formy o hraně asi 23 cm (nebo pekáčku 15 x 35 cm). Pečte 30–35 minut, až povrch zpevní na dotyk.

3

Mezitím v kastrůlku zahřívejte cukr, máslo a smetanu, až se cukr rozpustí. Míchejte pár minut, až omáčka dostane pěkný karamelový odstín. Vypněte a vmíchejte whisky.

 

4

Upečený piškot polijte polovinou omáčky a vraťte ještě na dvě minuty do trouby, aby se omáčka vsákla. Nechte zchladnout, vyjměte z formy, pokrájejte na čtverečky a polijte zbylou omáčkou. Nejlépe chutná s kopečkem vanilkové zmrzliny.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/1

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...