Datlový piškot s whisky omáčkou

Datlový piškot s whisky omáčkou

Hodnocení receptu
Průměr: 4.1 (23)
Do hodiny Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4739 kcal
Bílkoviny 60 g
Sacharidy 494 g
Tuky 260 g
Vláknina 29 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Piškot nasáklý karamelovým sirupem s příchutí whisky je tak lahodný, že se na něm stanete závislými. Výborně chutná se zmrzlinou, tučnou zakysanou smetanou nebo se šlehačkou.

Suroviny

datle 200 g
sušené, nahrubo
čaj 250 ml
ne moc silný
jedlá soda 0.5 ČL
máslo 80 g
+ na vymazání
třtinový cukr 175 g
vejce 2 ks
mouka pšeničná hladká 175 g
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
vlašské ořechy 2 PL
nasekané
Na omáčku
třtinový cukr 125 g
máslo 100 g
smetana ke šlehání 200 ml
whiskey 60 ml

1Předehřejte troubu na 170 °C. Dejte datle a čaj do hrnce a přiveďte k varu. Povařte tři až čtyři minuty, aby datle změkly. Pak vmíchejte jedlou sodu a vypněte.

2Šlehačem utřete máslo s cukrem do pěny. Potom zašlehejte vejce, mouku a kypřicí prášek. Vmíchejte datlovou směs a ořechy a dejte do máslem vymazané čtvercové formy o hraně asi 23 cm (nebo pekáčku 15 x 35 cm). Pečte 30–35 minut, až povrch zpevní na dotyk.

3Mezitím v kastrůlku zahřívejte cukr, máslo a smetanu, až se cukr rozpustí. Míchejte pár minut, až omáčka dostane pěkný karamelový odstín. Vypněte a vmíchejte whisky.

4Upečený piškot polijte polovinou omáčky a vraťte ještě na dvě minuty do trouby, aby se omáčka vsákla. Nechte zchladnout, vyjměte z formy, pokrájejte na čtverečky a polijte zbylou omáčkou. Nejlépe chutná s kopečkem vanilkové zmrzliny.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/1

Apetit magazín

Vše o bramborových chipsech a na co si dát pozor?
  • Suroviny

Vše o bramborových chipsech a na co si dát pozor?

Všichni víme, že nejsou úplně nejzdravější, ale stejně je milujeme. Ano, řeč je o bramborových chipsech. Odkud pocházejí, jak se vyrábějí a na které látky v jejich složení byste si měli dávat největší pozor? ...
Halušky a strapačky: patří do nich vejce a brambory?
  • Jak na to

Halušky a strapačky: patří do nich vejce a brambory?

Halušky mají svůj domov na Slovensku, kde jsou považovány za tradiční jídlo. Známé jsou ale také jako typický valašský pokrm. Jsou rychlým a chutným řešením obědu či večeře. Vyzkoušet je můžete naslano se slaninou, kysaným zelím, brynzou i...
Ječné kroupy – výživa nejen pro kojence a gladiátory
  • Suroviny

Ječné kroupy – výživa nejen pro kojence a gladiátory

Ačkoliv má ječmen v české kuchyni dlouholetou historii, dnes si kroupy dopřáváme maximálně na Štědrý den nebo v zabijačkové polévce. Pojďme společně oprášit tuto „znovu objevenou“ plodinu a dodat našim jídelníčkům potřebnou...

Obchod Apetit