Piškot nasáklý karamelovým sirupem s příchutí whisky je tak lahodný, že se na něm stanete závislými. Výborně chutná se zmrzlinou, tučnou zakysanou smetanou nebo se šlehačkou.
Suroviny
Postup
Předehřejte troubu na 170 °C. Dejte datle a čaj do hrnce a přiveďte k varu. Povařte tři až čtyři minuty, aby datle změkly. Pak vmíchejte jedlou sodu a vypněte.
Šlehačem utřete máslo s cukrem do pěny. Potom zašlehejte vejce, mouku a kypřicí prášek. Vmíchejte datlovou směs a ořechy a dejte do máslem vymazané čtvercové formy o hraně asi 23 cm (nebo pekáčku 15 x 35 cm). Pečte 30–35 minut, až povrch zpevní na dotyk.
Mezitím v kastrůlku zahřívejte cukr, máslo a smetanu, až se cukr rozpustí. Míchejte pár minut, až omáčka dostane pěkný karamelový odstín. Vypněte a vmíchejte whisky.
Upečený piškot polijte polovinou omáčky a vraťte ještě na dvě minuty do trouby, aby se omáčka vsákla. Nechte zchladnout, vyjměte z formy, pokrájejte na čtverečky a polijte zbylou omáčkou. Nejlépe chutná s kopečkem vanilkové zmrzliny.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Retro, které je pořád in: Snadné piškotové dezerty (17 receptů )