0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Datlový piškot s whisky omáčkou

Datlový piškot s whisky omáčkou

4.1 / 5. Počet hodnocení: 23
Do hodiny Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4739 kcal
Bílkoviny 60 g
Sacharidy 494 g
Tuky 260 g
Vláknina 29 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Piškot nasáklý karamelovým sirupem s příchutí whisky je tak lahodný, že se na něm stanete závislými. Výborně chutná se zmrzlinou, tučnou zakysanou smetanou nebo se šlehačkou.

Suroviny

datle 200 g
sušené, nahrubo
čaj 250 ml
ne moc silný
jedlá soda 0.5 ČL
máslo 80 g
+ na vymazání
třtinový cukr 175 g
vejce 2 ks
mouka pšeničná hladká 175 g
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
vlašské ořechy 2 PL
nasekané
Na omáčku
třtinový cukr 125 g
máslo 100 g
smetana ke šlehání 200 ml
whiskey 60 ml

1Předehřejte troubu na 170 °C. Dejte datle a čaj do hrnce a přiveďte k varu. Povařte tři až čtyři minuty, aby datle změkly. Pak vmíchejte jedlou sodu a vypněte.

2Šlehačem utřete máslo s cukrem do pěny. Potom zašlehejte vejce, mouku a kypřicí prášek. Vmíchejte datlovou směs a ořechy a dejte do máslem vymazané čtvercové formy o hraně asi 23 cm (nebo pekáčku 15 x 35 cm). Pečte 30–35 minut, až povrch zpevní na dotyk.

3Mezitím v kastrůlku zahřívejte cukr, máslo a smetanu, až se cukr rozpustí. Míchejte pár minut, až omáčka dostane pěkný karamelový odstín. Vypněte a vmíchejte whisky.

4Upečený piškot polijte polovinou omáčky a vraťte ještě na dvě minuty do trouby, aby se omáčka vsákla. Nechte zchladnout, vyjměte z formy, pokrájejte na čtverečky a polijte zbylou omáčkou. Nejlépe chutná s kopečkem vanilkové zmrzliny.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/1

Apetit magazín

7 návykových sladkostí à la mrkvový dort
  • Tipy a triky

7 návykových sladkostí à la mrkvový dort

V mnoha kavárnách má mrkvový dort své čestné místo ve vitríně a patří k nejčastěji objednávaným zákuskům. Nedivíme se. Je krásně vláčný, se svěží polevou ze smetanového sýra, přitom relativně jednoduchý na přípravu. Napadlo by vás, že ve...
Pohlazení jménem čokoládový fondán
  • Poradna

Pohlazení jménem čokoládový fondán

Představte si, jak zakrojíte do dezertu, který má na první pohled hustou strukturou, a najednou z jeho vnitřku pomalu vytékat lesklá, krémová čokoládová láva. Někteří už určitě vědí, že je řeč o tzv. lávových dortících někdy označovaných...
Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku
  • Zdraví a výživa

Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku

Pokud nejde o závažné onemocnění, jako jsou například žaludeční vředy, patří mezi hlavní příčiny náhlé bolesti žaludku konzumace potravin, které z nějaké důvodu vašemu žaludku nesedí, stres, těhotenství či přílišná konzumace alkoholu. Co je...
AD
Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!
  • Tipy a triky

Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!

Interiérový design zažívá velký boom. Jeho nedílnou součástí jsou domácí spotřebiče. Díky konceptu Bespoke si je nyní můžete přizpůsobit na míru. Nejen o něm, ale i o nových trendech v designu spotřebičů si s product managerem ze...

Obchod Apetit