Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Domácí jogurt

Ověřený postup na výrobu domácího jogurtu jsme našli v knize Domácí mlékař Kláry Hadašové.

Vydání: 2020/3
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Na 1 l jogurtu
Doba přípravy: Do hodiny
P

Ingredience

    • 1 l plnotučného mléka
    • 3 lžíce živého jogurtu (např. značky Hollandia)

Příprava jídla

Plnotučné mléko zahřejte pod bod varu (95°C), během vaření míchejte, aby se mléko nechytalo ke dnu hrnce. Pak za občasného zamíchání zchlaďte v míse se studenou vodou na 42–47°C (mléko je teplé, ale ne horké). Rozmíchejte v mléce 3 lžíce živého jogurtu (např. značky Hollandia), nalijte do vyvařených skleniček, zavřete a dejte do tepla. Nám se osvědčil termobox s vloženou lahví teplé vody, může to být i trouba vyhřátá na 40°C se zapnutým světlem nebo silnostěnná nádoba zabalená do peřiny. Po 6–8 hodinách je jogurt hotový (čím déle v teple, tím bude kyselejší). Nakonec dejte jogurt na 12 hodin do chladu.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Mangové lasí

Fermentované ovesné vločky

Fermentovaná kaše s třešněmi

Kimči

Kimči nudle se slaninou a volským okem

Žitný zákvas

Polévka žurek

Kysané červené zelí

Salát s kysaným zelím a kuřecím masem

Komentáře

Obrazek uzivatele
Někde jsem asi udělala chybu. I když netuším jakou. Jogurt je ve výsledku jako řídká želatina. Chuť dobra, ale vzhledově ....
Obrazek uzivatele
Vážený Apetite, zkoušela jsem domácí jogurt, ale někde jsem asi udělala chybu. I když si nejsem vědoma. Jogurt je ve výsledku taková řidká želatina. Na chuť není špatný, ale vzhledově si ho netroufnu nikomu nabídnout. Poradíte, prosím? Děkuji
Obrazek uzivatele
Dobrý den, paní Voborníková,
požádala jsem o rady kolegyni, která má s výrobou jogurtu zkušenosti, a podle její zkušenosti a podle toho, co se píše v domácím mlékaři, je skutečně zásadní dodržet ohřev mléka na 95°C. Jinak nedojde k denaturaci bílkovin, tedy vzniku husté sraženiny, pro jogurt podstatné. A samozřejmě i ostatní teploty jsou celkem důležité, ale první klíčová. Také se jí párkrát povedl jogurt dost zvláštní konzistence. Jinak domácí jogurty mají ke šlemovitosti bohužel dost sklon, vyrobit něco co vypadá jako jogurt z obchodu a i mu texturou odpovídá, není úplně samozřejmé. Zkrátka technologický vyladěnou mlékárna doma dokonale nenapodobíte. Dále by radila nepodceňovat další tuhnutí a vážně jogurt od vyzrání nechat v lednici dalších 12 hodin. V repertoáru máme ještě jeden recept na domácí jogurt, kde se pro zvýšení hustoty přidává sušené mléko: https://www.apetitonline.cz/recept/domaci-jogurt-0
Držíme palce, ať se druhý pokus vydaří lépe.

Přejeme krásný den,
redakce Apetitu

Přidat komentář