3.6 / 5. Počet hodnocení: 14
Do 20 minut Velmi snadné Na 1 litr

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 817 kcal
Bílkoviny 36 g
Sacharidy 91 g
Tuky 38 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Sušené mléko dodá jogurtu potřebnou hustotu.

Suroviny

mléko 1 l
čerstvé, plnotučné
sušené mléko 60 g
jogurt bílý 70 g

1 V rendlíku na středním plameni promíchejte 1 litr čerstvého plnotučného mléka a 60 g sušeného mléka. Ponořte do tekutiny kuchyňský teploměr a za stálého míchání zahřívejte na 85 °C. Sejměte ze sporáku a nechte za občasného zamíchání odpočívat, až teplota klesne na 45 °C. Vyjměte teploměr a v tekutině rozmíchejte 70 g bílého jogurtu s živými jogurtovými kulturami (např. Hollandia). Směs vlijte do termosky se širokým hrdlem, uzavřete a nechte 4–6 hodin zrát na pracovní ploše, až jogurt ztuhne.

2 Hustý jogurt přendejte do jednoho velkého nebo několika malých uzavíratelných nádob a dejte do chladničky vychladnout. Vydrží v ní až týden.

TIPY K VÝROBĚ JOGURTU

  • Použít můžete plnotučné kravské, ale i kozí nebo ovčí mléko. Nejlépe čerstvé, přímo nadojené.
  • Použijte rendlík s neutrálním povrchem – nerezový nebo smaltovaný.
  • Nejlepších výsledků dosáhnete, když po rozmíchání jogurtu v mléce už směs nebudete znovu míchat.
  • Před tím, než směs nalijete do termosky, ji vypláchněte horkou vodou, aby se uvnitř prohřála.
  • Nemáte-li termosku, vlijte jogurtovou směs do dobře uzavíratelné nádoby a uzavřenou ji zabalte do utěrky. Celý balíček uložte na příslušnou dobu do peřin tak, aby byl ze všech stran přikrytý.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/5

Apetit magazín

5 triků na dokonalý domácí hamburger
  • Jak na to

5 triků na dokonalý domácí hamburger

Upéct mleté maso, aby bylo šťavnaté a plné chutí, není zas tak složité. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je třeba držet se několika pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících ...
 Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře
  • Zajímavosti

Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře

Moře ukrývá spoustu živočichů, na kterých si naše mlsné jazýčky rádi pochutnávají – obzvlášť v létě na dovolené u moře. Vedle mořských ryb nebo mušlí můžeme své jídelníčky obohatit i o chobotnice či olihně neboli kalamáry.  ...
Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření
  • Lidé a jídlo

Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření

Tekuté polévkové koření Maggi už zachránilo nejednu nedochucenou polévku. Poznejte spolu s námi jeho vynálezce, stejnojmenného švýcarského podnikatele Julia Maggiho, i příběh, který se ke vzniku proslulého ochucovadla váže. ...
Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?
  • Zdraví a výživa

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?

Šálek kávy po ránu funguje jako ‚nakopávač‘ a díky pravidelné odpolední dávce kofeinu vydržíte bdělí až do večera. Věděli jste však o tom, že kofein ovlivňuje centrální nervovou soustavu v mnoha směrech? Jaké jsou jeho krátkodobé i...

Obchod Apetit