Možná znáte kaše z přes noc namočených či spařených vloček, my jsme vločky místo pouhého namáčení kvasili 24 hodin. Jen mírně nakvašené vločky jsou lépe stravitelné, ale jejich chuť se nemění.
Suroviny
třešně
150
g
mražené, lze nahradit višněmi
javorový sirup
2
PL
vanilkový extrakt
½
ČL
lze vynechat
vločky
200
g
fermentované (viz odkaz v postupu)
mléko
150
ml
máslo
1
PL
mandle plátky
opražené, na posypání
Postup
1
Ovoce v rendlíčku podlijte lžící vody a přidejte javorový sirup. Na mírném ohni zvolna zahřívejte, až změkne a pustí šťávu. Potom vmíchejte vanilkový extrakt.
2
Do hrnce dejte vločky a mléko a vařte do zhoustnutí. Přidejte máslo, zamíchejte a nechte chvilku stát. Podle chuti doslaďte sirupem. Ozdobte teplými třešněmi a posypte plátky mandlí.
NĚCO NAVÍC
Nakvašené vločky jsou dobré i naslano, třeba s brynzou a křupavou slaninou.
[[nid:38350]]