
Polévka žurek
Milujete-li nakyslé polévky jako je zelňačka či kyselo, učaruje vám i polský žurek. Stejně jako v případě kysela se o chuť stará kvásek.
Ingredience
- 150 g uzeného boku bez kosti, na kostičky
- 1 větší cibule, nakrájená najemno
- 2 litry zeleninového vývaru
- 300 g šunkové klobásy, v celku
- 4–5 středních brambor, na kostky
- 1 mrkev, nakrájená na kolečka
- 250 g žitného zákvasu
- 2 stroužky česneku, podrcené
- 1 lžíce sušené majoránky, promnuté
- 5 lžic smetany ke šlehání
- sůl a čerstvě mletý pepř
- vejce natvrdo, nakrájené na osminky
- nasekaná pažitka na posypání
Příprava jídla
1 V hrnci opékejte nakrájený uzený bok. Jakmile pustí tuk, přidejte cibuli a společně opékejte dozlatova. Přidejte vývar, klobásy a vařte na mírném ohni 20 minut. Přisypte brambory a mrkev a vařte, dokud není zelenina měkká.
2 Vlijte zákvas, přidejte podrcený česnek a majoránku a pár minut povařte. Odstavte z ohně a vlijte smetanu, podle chuti osolte a opepřete. Klobásu vyjměte, nakrájejte a vraťte do polévky. Do talířů vlijte polévku, ozdobte vejci a pažitkou.
NĚCO NAVÍC
Použít lze i kvas, který prodávají na krkonošské kyselo. Bobkový list a nové koření v tom případě přidejte při opékání boku k cibuli.
Přidat komentář