0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Polévka žurek
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.7/5 Počet hodnocení: 13
Do hodiny Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2630 kcal
Bílkoviny 128 g
Sacharidy 207 g
Tuky 134 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Milujete-li nakyslé polévky jako je zelňačka či kyselo, učaruje vám i polský žurek. Stejně jako v případě kysela se o chuť stará kvásek. 

Suroviny

uzený bok bez kosti, na kostičky
cibule 1 ks
najemno
vývar zeleninový 2 l
šunková, v celku
brambory 5 ks
na kostky
mrkev 1 ks
na kolečka
žitný zákvas 250 g
viz odkaz v postupu
česnek 2 stroužky
drcené
majoránka (drhnutá) 1 PL
sušená, promnutá
sůl
pepř
čerstvě mletý
natvrdo, nakrájené na osminky
pažitka
nasekaná, na posypání

Postup

1

V hrnci opékejte nakrájený uzený bok. Jakmile pustí tuk, přidejte cibuli a společně opékejte dozlatova.

2

Přidejte vývar, klobásy a vařte na mírném ohni 20 minut. Přisypte brambory a mrkev a vařte, dokud není zelenina měkká.

3

Vlijte zákvas, přidejte podrcený česnek a majoránku a pár minut povařte.

4

Odstavte z ohně a vlijte smetanu, podle chuti osolte a opepřete.

5

Klobásu vyjměte, nakrájejte a vraťte do polévky.

6

Do talířů vlijte polévku, ozdobte vejci a pažitkou.

NĚCO NAVÍC
Použít lze i kvas, který prodávají na krkonošské kyselo. Bobkový list a nové koření v tom případě přidejte při opékání boku k cibuli.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/3

Apetit magazín

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná
  • Tipy a triky

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná

Jedno z jídel, které je nejlepší konzumovat ještě úplně horké, ideálně právě vytažené z trouby. Křupavé těsto, táhlý sýr, lahodná náplň. Milujeme ji a víme jak si skvělou pizzu připravit. Naučte se těsto, na které můžete skládat...
Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky
  • Tipy a triky

Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky

Bramborové hranolky zdravě? Vynechte fritézu a rozpalte troubu. V našem receptu používáme na pečení arašídový olej, který příjemně voní a chutná po burských oříšcích. Hojně ho využívá asijská kuchyně, protože snese velmi vysoké teploty, a...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč