Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Polévka žurek

Milujete-li nakyslé polévky jako je zelňačka či kyselo, učaruje vám i polský žurek. Stejně jako v případě kysela se o chuť stará kvásek. 

Vydání: 2020/3
Autor:
Hodnocení:
1 (hlas)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4–6 osob
Doba přípravy: Do 10 minut
PT40M
Vaření 0:40
Polévka

Ingredience

    • 150 g uzeného boku bez kosti, na kostičky
    • 1 větší cibule, nakrájená najemno
    • 2 litry zeleninového vývaru
    • 300 g šunkové klobásy, v celku
    • 4–5 středních brambor, na kostky
    • 1 mrkev, nakrájená na kolečka
    • 250 g žitného zákvasu
    • 2 stroužky česneku, podrcené
    • 1 lžíce sušené majoránky, promnuté
    • 5 lžic smetany ke šlehání
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • vejce natvrdo, nakrájené na osminky
    • nasekaná pažitka na posypání

Příprava jídla

V hrnci opékejte nakrájený uzený bok. Jakmile pustí tuk, přidejte cibuli a společně opékejte dozlatova. Přidejte vývar, klobásy a vařte na mírném ohni 20 minut. Přisypte brambory a mrkev a vařte, dokud není zelenina měkká.

2 Vlijte zákvas, přidejte podrcený česnek a majoránku a pár minut povařte. Odstavte z ohně a vlijte smetanu, podle chuti osolte a opepřete. Klobásu vyjměte, nakrájejte a vraťte do polévky. Do talířů vlijte polévku, ozdobte vejci a pažitkou.

NĚCO NAVÍC
Použít lze i kvas, který prodávají na krkonošské kyselo. Bobkový list a nové koření v tom případě přidejte při opékání boku k cibuli.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Domácí jogurt

Mangové lasí

Fermentované ovesné vločky

Fermentovaná kaše s třešněmi

Kimči

Kimči nudle se slaninou a volským okem

Žitný zákvas

Kysané červené zelí

Salát s kysaným zelím a kuřecím masem

Přidat komentář