0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Polévka žurek
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.5 / 5. Počet hodnocení: 11
Do hodiny Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2630 kcal
Bílkoviny 128 g
Sacharidy 207 g
Tuky 134 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Milujete-li nakyslé polévky jako je zelňačka či kyselo, učaruje vám i polský žurek. Stejně jako v případě kysela se o chuť stará kvásek. 

Suroviny

uzené maso 150 g
uzený bok bez kosti, na kostičky
cibule 1 ks
najemno
vývar zeleninový 2 l
klobása 300 g
šunková, v celku
brambory 5 ks
na kostky
mrkev 1 ks
na kolečka
žitný zákvas 250 g
viz odkaz v postupu
česnek 2 stroužky
drcené
majoránka (drhnutá) 1 PL
sušená, promnutá
smetana ke šlehání 5 PL
sůl
pepř
čerstvě mletý
vejce
natvrdo, nakrájené na osminky
pažitka
nasekaná, na posypání

Postup

1

V hrnci opékejte nakrájený uzený bok. Jakmile pustí tuk, přidejte cibuli a společně opékejte dozlatova.

2

Přidejte vývar, klobásy a vařte na mírném ohni 20 minut. Přisypte brambory a mrkev a vařte, dokud není zelenina měkká.

3

Vlijte zákvas, přidejte podrcený česnek a majoránku a pár minut povařte.

4

Odstavte z ohně a vlijte smetanu, podle chuti osolte a opepřete.

5

Klobásu vyjměte, nakrájejte a vraťte do polévky.

6

Do talířů vlijte polévku, ozdobte vejci a pažitkou.

NĚCO NAVÍC
Použít lze i kvas, který prodávají na krkonošské kyselo. Bobkový list a nové koření v tom případě přidejte při opékání boku k cibuli.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/3

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit