Polévka žurek

Polévka žurek

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 10 minut Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2283 kcal
Bílkoviny 117 g
Cukr 189 g
Tuky 117 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Milujete-li nakyslé polévky jako je zelňačka či kyselo, učaruje vám i polský žurek. Stejně jako v případě kysela se o chuť stará kvásek. 

Suroviny

uzené maso 150 g
uzený bok bez kosti, na kostičky
cibule 1 ks
najemno
vývar zeleninový 2 l
klobása čerstvá 300 g
v celku
brambory 4 ks
na kostky
mrkev 1 ks
na kolečka
žitný zákvas 250 g
česnek 2 stroužky
drcený
majoránka (drhnutá) 1 PL
sušená, promnutá
smetana 5 PL
ke šlehání
sůl
pepř
čerstvě mletý
vejce
natvrdo, na osminky
pažitka
nasekaná, na ozdobení

V hrnci opékejte nakrájený uzený bok. Jakmile pustí tuk, přidejte cibuli a společně opékejte dozlatova. Přidejte vývar, klobásy a vařte na mírném ohni 20 minut. Přisypte brambory a mrkev a vařte, dokud není zelenina měkká.

2 Vlijte zákvas, přidejte podrcený česnek a majoránku a pár minut povařte. Odstavte z ohně a vlijte smetanu, podle chuti osolte a opepřete. Klobásu vyjměte, nakrájejte a vraťte do polévky. Do talířů vlijte polévku, ozdobte vejci a pažitkou.

NĚCO NAVÍC
Použít lze i kvas, který prodávají na krkonošské kyselo. Bobkový list a nové koření v tom případě přidejte při opékání boku k cibuli.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....
  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...
  • Novinky a zajímavosti

Dáte si whiskey nebo whisky?

Že v tom není žádný rozdíl? Omyl. Skotové a Irové vědí nejlépe, jak velký rozdíl mezi whiskey a whisky je. Až si příště budete v restauraci tento zlatavý alkoholický nápoj objednávat, dobře si rozmyslete, co skutečně chcete. ...
  • Novinky a zajímavosti

Báječné borůvky – ovoce plné zdraví

Jestli letos borůvky rostou, vám v článku sice neprozradíme. (A naše tajná místa, kam na ně chodíme, si také necháme pro sebe.) Ale zato vám řekneme, na co jsou borůvky dobré, proč je jíst, čím prospívají našemu zdraví nebo jaký je rozdíl...
Komerční sdělení
  • Koktejl

TOHLE JE IN…stantní káva!

FRUITY VELVET SMOOTHIE Potřebujete jen: 2 lžičky instantní kávy Jacobs Velvet; 200 ml (sójového) mléka; 2 cl ovocného sirupu (jahoda/malina/mango); led. Šejkr naplňte do poloviny ledem, přidejte dvě lžičky instantní kávy Jacobs Velvet,...

Obchod Apetit