Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Polévka žurek
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.7/5 Počet hodnocení: 58
Do 50 minut Snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2630 kcal
Bílkoviny 128 g
Sacharidy 207 g
Tuky 134 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Milujete-li nakyslé polévky jako je zelňačka či kyselo, učaruje vám i polský žurek. Stejně jako v případě kysela se o chuť stará poctivý kvásek. Recept na polský žurek rozhodně vyzkoušejte, pak pochopíte, proč se u našich sousedů stal tak oblíbeným.

Suroviny

uzený bok bez kosti, na kostičky
větší, najemno
vývar zeleninový 2 l
šunková, v celku
na kostky
mrkev 1 ks
na kolečka
žitný zákvas 250 g
viz odkaz v postupu
česnek 2 stroužky
drcené
majoránka (drhnutá) 1 PL
sušená, promnutá
sůl
pepř
čerstvě mletý
natvrdo, nakrájené na osminky
pažitka
nasekaná, na posypání

Postup

1

V hrnci opékejte nakrájený uzený bok. Jakmile pustí tuk, přidejte cibuli a společně opékejte dozlatova.

2

Přidejte vývar, klobásy a vařte na mírném ohni 20 minut. Přisypte brambory a mrkev a vařte, dokud není zelenina měkká.

3

Vlijte zákvas, přidejte podrcený česnek a majoránku a pár minut povařte.

4

Odstavte z ohně a vlijte smetanu, podle chuti osolte a opepřete.

5

Klobásu vyjměte, nakrájejte a vraťte do polévky.

6

Do talířů vlijte polévku, ozdobte vejci a pažitkou.

NĚCO NAVÍC
Použít lze i kvas, který prodávají na krkonošské kyselo. Bobkový list a nové koření v tom případě přidejte při opékání boku k cibuli.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/3

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...