Milujete-li nakyslé polévky jako je zelňačka či kyselo, učaruje vám i polský žurek. Stejně jako v případě kysela se o chuť stará poctivý kvásek. Recept na polský žurek rozhodně vyzkoušejte, pak pochopíte, proč se u našich sousedů stal tak oblíbeným.
Suroviny
Postup
V hrnci opékejte nakrájený uzený bok. Jakmile pustí tuk, přidejte cibuli a společně opékejte dozlatova.
Přidejte vývar, klobásy a vařte na mírném ohni 20 minut. Přisypte brambory a mrkev a vařte, dokud není zelenina měkká.
Odstavte z ohně a vlijte smetanu, podle chuti osolte a opepřete.
Klobásu vyjměte, nakrájejte a vraťte do polévky.
Do talířů vlijte polévku, ozdobte vejci a pažitkou.
NĚCO NAVÍC
Použít lze i kvas, který prodávají na krkonošské kyselo. Bobkový list a nové koření v tom případě přidejte při opékání boku k cibuli.