Tenhle korejský zázrak nabitý živinami zvládnete hravě připravit i doma. Pokud vám psaný recept na kimči nepřijde dostatečný, pak podle našeho video receptu ho jistě zvládne každý. Fermentovaná zelenina je doslova zázrak pro náš mikrobiom, proto ji rozhodně zařaďte do svého jídelníčku.
Suroviny
Postup
Omyjte 1 pekingské zelí a nakrájejte ho na cca 4cm kousky. Vložte do velké mísy, přidejte 4 lžíce mořské soli a čistýma rukama pořádně promíchejte. Zalijte studenou vodou tak, aby bylo zelí těsně ponořené, a zatižte talířem. Nechte odpočívat alespoň 2 hodiny, ale nejlépe přes noc. Pak sceďte, zelí pořádně propláchněte pod tekoucí studenou vodou a vyždímejte nebo osušte v odstředivce.
Oloupejte 1 ředkev daikon, podélně rozpulte a nakrájejte na tenká půlkolečka. Svazek jarní cibulky nakrájejte na 2cm kousky.
Připravte marinádu. V misce smíchejte 6 oloupaných a prolisovaných stroužků česneku, oloupaný a najemno nastrouhaný 5cm kousek zázvoru, 2 lžičky krupicového cukru a 3 lžíce pasty gochujang.
Všechnu zeleninu dejte do velké mísy a rukama (vezměte si gumové rukavice) pořádně promíchejte s připravenou marinádou. Napěchujte do čistých uzavíratelných sklenic až po okraj tak, aby zůstalo ve sklenicích co nejméně vzduchu. Nechte 2–5 dní kvasit při pokojové teplotě, každý den sklenice otevřete a zase zavřete, aby unikl přebytečný vzduch. Pak skladujte v lednici až 3 měsíce.