0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Donuty & 5x poleva
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5 / 5. Počet hodnocení: 1
Více než hodinu Snadné Na16–20 kusů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7060 kcal
Bílkoviny 246 g
Sacharidy 605 g
Tuky 386 g
Vláknina 89 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Koblížky s dírou uprostřed, glazované pestrobarevnými polevami, jsou typicky smažené, my pro vás ale máme variantu z trouby – donuty (doughnuty) jsou krásně nadýchané a ušetříte spoustu oleje.

Suroviny

limonáda 250 ml
citronová
vanilková pasta 2 ČL
nebo vanilkový extrakt
mouka pšeničná hladká 670 g
+ na poprášení
krupicový cukr 150 g
droždí sušené 4 ČL
žloutek 8 ks
máslo 100 g
hodně změklé nebo rozpuštěné a zchladlé
smetana ke šlehání 120 ml
rostlinný olej
na vytření mísy
čokoládová poleva
a další 4 polevy – viz recept

Postup

1

V rendlíku ohřejte limonádu a vanilkovou pastu. Mouku, cukr a droždí promíchejte v míse. Přilijte teplou limonádu, žloutky a promíchejte. Nakonec přidejte máslo a smetanu, vypracujte hladké lepivé těsto. To dejte do olejem vytřené mísy, zakryjte potravinářskou fólií a nechte kynout na dvojnásobný objem (1–1,5 hodiny).

2

Těsto vyklopte na pomoučněný vál, krátce prohněťte, rozdělte napůl, polovinu odložte a druhou vyválejte na tloušťku asi 1,5 cm. Kulatým vykrajovátkem o průměru 8 cm vykrájejte kolečka. Rozložte je na plech vyložený pečicím papírem, uprostřed každého ještě vykrojte střed vykrajovátkem o průměru 4 cm. Nechte zakryté 30 minut kynout.

3

Troubu předehřejte na 180°C. Plech vložte do trouby, pečte 30 minut dozlatova. Mezitím nachystejte donuty ze zbylého těsta a dejte je péct, až bude hotový první plech. (V horkovzdušné troubě lze péct naráz.) Nechte vychladnout a poté namáčejte v polevě.

5x poleva

Ozdobte si donut podle chuti. Těsto je jen skvělý základ, ale až poleva a zdobení z něj udělají krásný a chutný kousek. 

1. Hnědá máslová

Do menšího hrnce dejte 40 g másla a postavte na rozpálenou plotnu. Nechte rozpustit a poté ještě asi 3 minuty zahřívejte, bílkoviny v másle by měly získat pěknou oříškovou barvu. Máslo přelijte do mísy, přidejte 320 g moučkového cukru a 60 ml vroucí vody a prošlehejte do hladkého krému. Upečené donuty namáčejte z jedné strany v polevě, vyskládejte na tác a posypte pěkným hnědým cukrem s velkými krystaly. Nechte zatuhnout.

2. Bílá

V misce prošlehejte na hladkou polevu 240 g moučkového cukru, 2 lžíce citronové šťávy a 20 g rozpuštěného másla. Donuty postupně z jedné strany namočte v polevě, rozložte na tác a posypte černým sezamem či mákem. Nechte zaschnout.

3. Čokoládová

Do misky dejte 30 g rozpuštěného másla, 50 g medu a 125 g hořké čokolády. Ve vodní lázni nechte rozpustit. Prošlehejte dohladka. Donuty poté z jedné strany namáčejte v čokoládové polevě a vyskládejte na plech. Posypte 100 g pistácií, vyloupaných a nasekaných nahrubo, a nechte zatuhnout.

4. Červená

Do menšího rendlíku nasypte 170 g mražených jahod, 110 g krupicového cukru a přilijte 125 ml vody. Přiveďte k varu, lehce ztlumte oheň a vařte zhruba 10 minut, až směs zhoustne. Poté rozmixujte dohladka. Jahodový sirup přelijte do mísy, přidejte 400 g moučkového cukru, 1 lžíci vroucí vody, 30 g rozpuštěného másla a prošlehejte dohladka. Donuty poté z jedné strany namočte v jahodové glazuře, rozložte na tác, posypte 25 g drcených lyofilizovaných (mrazem sušených) jahod a nechte zaschnout.

5. Zelená matcha

Do rendlíčku dejte 40 ml mléka, 1/2 lžíce práškového čaje matcha a 1/2 lžíce vanilkového extraktu. Zahřívejte a míchejte, aby se čajový prášek rozpustil. Nalijte do mísy, přidejte 200 g moučkového cukru,
15 g rozpuštěného másla a prošlehejte dohladka. Donuty z jedné strany namáčejte v polevě a vyskládejte na tác. Posypte je práškovým čajem matcha a nechte zaschnout.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/9

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech
  • Suroviny

Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech

Příroda se pomalu zbarvuje podzimními barvami a nám hraje v hlavě píseň ,švestky se modrají, jablka sládnou’. Přichází ideální čas k pečení dezertů se sladkými dary podzimu. Vyzkoušejte vláčný švestkový koláč, pošírované hrušky, horký...

Obchod Apetit