Donuty jsou koblížky s dírou uprostřed, glazované pestrobarevnými polevami. Jsou typicky smažené, my pro vás ale máme variantu z trouby. Pečené donuty (doughnuty) jsou krásně nadýchané a ušetříte spoustu oleje. Polevu můžete zvolit hned z pěti různých variant. A nezapomeňte na posypku! Zda to budou sekané oříšky, sezam, čokoládové nebo cukrové sypání je jen na vás.
Suroviny
Postup
V rendlíku ohřejte limonádu a vanilkovou pastu. Mouku, cukr a droždí promíchejte v míse. Přilijte teplou limonádu, žloutky a promíchejte. Nakonec přidejte máslo a smetanu, vypracujte hladké lepivé těsto. To dejte do olejem vytřené mísy, zakryjte potravinářskou fólií a nechte kynout na dvojnásobný objem (1–1,5 hodiny).
Těsto vyklopte na pomoučněný vál, krátce prohněťte, rozdělte napůl, polovinu odložte a druhou vyválejte na tloušťku asi 1,5 cm. Kulatým vykrajovátkem o průměru 8 cm vykrájejte kolečka. Rozložte je na plech vyložený pečicím papírem, uprostřed každého ještě vykrojte střed vykrajovátkem o průměru 4 cm. Nechte zakryté 30 minut kynout.
Troubu předehřejte na 180°C. Plech vložte do trouby, pečte 30 minut dozlatova. Mezitím nachystejte donuty ze zbylého těsta a dejte je péct, až bude hotový první plech. (V horkovzdušné troubě lze péct naráz.) Nechte vychladnout a poté namáčejte v polevě.
5x poleva
Ozdobte si donut podle chuti. Těsto je jen skvělý základ, ale až poleva a zdobení z něj udělají krásný a chutný kousek.
1. Hnědá máslová
Do menšího hrnce dejte 40 g másla a postavte na rozpálenou plotnu. Nechte rozpustit a poté ještě asi 3 minuty zahřívejte, bílkoviny v másle by měly získat pěknou oříškovou barvu. Máslo přelijte do mísy, přidejte 320 g moučkového cukru a 60 ml vroucí vody a prošlehejte do hladkého krému. Upečené donuty namáčejte z jedné strany v polevě, vyskládejte na tác a posypte pěkným hnědým cukrem s velkými krystaly. Nechte zatuhnout.
2. Bílá
V misce prošlehejte na hladkou polevu 240 g moučkového cukru, 2 lžíce citronové šťávy a 20 g rozpuštěného másla. Donuty postupně z jedné strany namočte v polevě, rozložte na tác a posypte černým sezamem či mákem. Nechte zaschnout.
3. Čokoládová
Do misky dejte 30 g rozpuštěného másla, 50 g medu a 125 g hořké čokolády. Ve vodní lázni nechte rozpustit. Prošlehejte dohladka. Donuty poté z jedné strany namáčejte v čokoládové polevě a vyskládejte na plech. Posypte 100 g pistácií, vyloupaných a nasekaných nahrubo, a nechte zatuhnout.
4. Červená
Do menšího rendlíku nasypte 170 g mražených jahod, 110 g krupicového cukru a přilijte 125 ml vody. Přiveďte k varu, lehce ztlumte oheň a vařte zhruba 10 minut, až směs zhoustne. Poté rozmixujte dohladka. Jahodový sirup přelijte do mísy, přidejte 400 g moučkového cukru, 1 lžíci vroucí vody, 30 g rozpuštěného másla a prošlehejte dohladka. Donuty poté z jedné strany namočte v jahodové glazuře, rozložte na tác, posypte 25 g drcených lyofilizovaných (mrazem sušených) jahod a nechte zaschnout.
5. Zelená matcha
Do rendlíčku dejte 40 ml mléka, 1/2 lžíce práškového čaje matcha a 1/2 lžíce vanilkového extraktu. Zahřívejte a míchejte, aby se čajový prášek rozpustil. Nalijte do mísy, přidejte 200 g moučkového cukru, 15 g rozpuštěného másla a prošlehejte dohladka. Donuty z jedné strany namáčejte v polevě a vyskládejte na tác. Posypte je práškovým čajem matcha a nechte zaschnout.