Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Dort Battenberg
Dort Battenberg
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Dort Battenberg

1.8/5 Počet hodnocení: 129
Do 90 minut Snadné Pro 6–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7757 kcal
Bílkoviny 148 g
Sacharidy 888 g
Tuky 383 g
Vláknina 61 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Recept na dort Battenberg s typickým šachovnicovým vzorem jsme si vypůjčili od samotné britské královny pečení Mary Berry. Pruhy vanilkového a kakaového korpusu jsou spojené svěžím malinovým džemem, celý dort je obmazaný máslovým krémem a potažený marcipánem. Plátek efektního dortu je ideálním dezertem k odpolednímu šálku kávy.

Suroviny

máslo 225 g
vejce 3 ks
velikosti L
vanilkový extrakt ½ ČL
kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
Na dokončení
malinový džem hrnku

Postup

1

Troubu předehřejte na 175 °C. Čtvercovou formu o hraně cca 23 cm vyložte pečicím papírem. Vezměte kus alobalu o hraně cca 25 cm několikrát jej přeložte tak, aby vznikl 7 cm vysoký a 25 cm dlouhý pás. Vložte jej do středu formy, tak ji rozdělíte na dvě části. 

2

Máslo a cukr šlehejte na střední rychlost, aby vznikla nadýchaná hmota, trvá to asi 4 minuty. Po jednom přidávejte vejce a pokaždé jej dobře zašlehejte. Nakonec zapracujte vanilkový extrakt.

3

Při nízké rychlosti mixéru postupně zapracujte mouku, kypřicí prášek a mandlovou mouku.

4

Přendejte polovinu těsta (asi 1 a 3/4 šálku) do jedné části formy. Do zbylé poloviny těsta vmíchejte 2 lžíce vody a 3 lžíce kakaa a míchejte, aby se vše spojilo.

5

Nalijte kakaové těsto do zbylé volné části formy. Uhlaďte.

6

Pečte 25–30 minut a proveďte test špejlí. Nechte vychladnout na mřížce cca 10 minut, poté dorty vyjměte, otočte dnem vzhůru, odstraňte oddělovač a nechte na mřížce zcela vychladnout.

7

Poloviny otočte zpět dnem dolů a seřízněte vrchní část tak, aby byla rovná. Každou část rozkrojte na polovinu tak, aby vznikly 2 stejně dlouhé pruhy s čtvercovým průměrem. 

8

Na dokončení nejdříve připravte máslový krém. Máslo a moučkový cukr utřete dohladka.

9

V míse prohněťte marcipán a zbývající 2–3 lžíce kakaa.

10

Džemem potřete vždy jednu ze stran každého pruhu těsta a přitiskněte k sobě tak, aby se tmavá dotýkala světlé a naopak. Vznikne jeden velký obdélník se šachovnicovým vzorem uvnitř. Z vnějších stran poté potřete celý dort máslovým krémem. Dejte chladit.

11

Marcipán rozválejte na pracovní ploše jemně posypané kakaem na tloušťku 0,5–1 cm.

12

Sestavený dort položte na marcipán a zabalte. Poprašte kakaem a podávejte.

NĚCO NAVÍC
Do máslového krému můžete zapracovat i 1–2 lžíce kakaa holanského typu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2024/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2024/3

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...