Recept na dort Battenberg s typickým šachovnicovým vzorem jsme si vypůjčili od samotné britské královny pečení Mary Berry. Pruhy vanilkového a kakaového korpusu jsou spojené svěžím malinovým džemem, celý dort je obmazaný máslovým krémem a potažený marcipánem. Plátek efektního dortu je ideálním dezertem k odpolednímu šálku kávy.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 175 °C. Čtvercovou formu o hraně cca 23 cm vyložte pečicím papírem. Vezměte kus alobalu o hraně cca 25 cm několikrát jej přeložte tak, aby vznikl 7 cm vysoký a 25 cm dlouhý pás. Vložte jej do středu formy, tak ji rozdělíte na dvě části.
Máslo a cukr šlehejte na střední rychlost, aby vznikla nadýchaná hmota, trvá to asi 4 minuty. Po jednom přidávejte vejce a pokaždé jej dobře zašlehejte. Nakonec zapracujte vanilkový extrakt.
Při nízké rychlosti mixéru postupně zapracujte mouku, kypřicí prášek a mandlovou mouku.
Přendejte polovinu těsta (asi 1 a 3/4 šálku) do jedné části formy. Do zbylé poloviny těsta vmíchejte 2 lžíce vody a 3 lžíce kakaa a míchejte, aby se vše spojilo.
Nalijte kakaové těsto do zbylé volné části formy. Uhlaďte.
Pečte 25–30 minut a proveďte test špejlí. Nechte vychladnout na mřížce cca 10 minut, poté dorty vyjměte, otočte dnem vzhůru, odstraňte oddělovač a nechte na mřížce zcela vychladnout.
Poloviny otočte zpět dnem dolů a seřízněte vrchní část tak, aby byla rovná. Každou část rozkrojte na polovinu tak, aby vznikly 2 stejně dlouhé pruhy s čtvercovým průměrem.
Na dokončení nejdříve připravte máslový krém. Máslo a moučkový cukr utřete dohladka.
V míse prohněťte marcipán a zbývající 2–3 lžíce kakaa.
Džemem potřete vždy jednu ze stran každého pruhu těsta a přitiskněte k sobě tak, aby se tmavá dotýkala světlé a naopak. Vznikne jeden velký obdélník se šachovnicovým vzorem uvnitř. Z vnějších stran poté potřete celý dort máslovým krémem. Dejte chladit.
Marcipán rozválejte na pracovní ploše jemně posypané kakaem na tloušťku 0,5–1 cm.
Sestavený dort položte na marcipán a zabalte. Poprašte kakaem a podávejte.
NĚCO NAVÍC
Do máslového krému můžete zapracovat i 1–2 lžíce kakaa holanského typu.