Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Dort Battenberg
Dort Battenberg
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Dort Battenberg

1.8/5 Počet hodnocení: 81
Do 90 minut Snadné Pro 6–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7757 kcal
Bílkoviny 148 g
Sacharidy 888 g
Tuky 383 g
Vláknina 61 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Recept na dort Battenberg s typickým šachovnicovým vzorem jsme si vypůjčili od samotné britské královny pečení Mary Berry. Pruhy vanilkového a kakaového korpusu jsou spojené svěžím malinovým džemem, celý dort je obmazaný máslovým krémem a potažený marcipánem. Plátek efektního dortu je ideálním dezertem k odpolednímu šálku kávy.

Suroviny

máslo 225 g
vejce 3 ks
velikosti L
vanilkový extrakt ½ ČL
kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
Na dokončení
malinový džem hrnku

Postup

1

Troubu předehřejte na 175 °C. Čtvercovou formu o hraně cca 23 cm vyložte pečicím papírem. Vezměte kus alobalu o hraně cca 25 cm několikrát jej přeložte tak, aby vznikl 7 cm vysoký a 25 cm dlouhý pás. Vložte jej do středu formy, tak ji rozdělíte na dvě části. 

2

Máslo a cukr šlehejte na střední rychlost, aby vznikla nadýchaná hmota, trvá to asi 4 minuty. Po jednom přidávejte vejce a pokaždé jej dobře zašlehejte. Nakonec zapracujte vanilkový extrakt.

3

Při nízké rychlosti mixéru postupně zapracujte mouku, kypřicí prášek a mandlovou mouku.

4

Přendejte polovinu těsta (asi 1 a 3/4 šálku) do jedné části formy. Do zbylé poloviny těsta vmíchejte 2 lžíce vody a 3 lžíce kakaa a míchejte, aby se vše spojilo.

5

Nalijte kakaové těsto do zbylé volné části formy. Uhlaďte.

6

Pečte 25–30 minut a proveďte test špejlí. Nechte vychladnout na mřížce cca 10 minut, poté dorty vyjměte, otočte dnem vzhůru, odstraňte oddělovač a nechte na mřížce zcela vychladnout.

7

Poloviny otočte zpět dnem dolů a seřízněte vrchní část tak, aby byla rovná. Každou část rozkrojte na polovinu tak, aby vznikly 2 stejně dlouhé pruhy s čtvercovým průměrem. 

8

Na dokončení nejdříve připravte máslový krém. Máslo a moučkový cukr utřete dohladka.

9

V míse prohněťte marcipán a zbývající 2–3 lžíce kakaa.

10

Džemem potřete vždy jednu ze stran každého pruhu těsta a přitiskněte k sobě tak, aby se tmavá dotýkala světlé a naopak. Vznikne jeden velký obdélník se šachovnicovým vzorem uvnitř. Z vnějších stran poté potřete celý dort máslovým krémem. Dejte chladit.

11

Marcipán rozválejte na pracovní ploše jemně posypané kakaem na tloušťku 0,5–1 cm.

12

Sestavený dort položte na marcipán a zabalte. Poprašte kakaem a podávejte.

NĚCO NAVÍC
Do máslového krému můžete zapracovat i 1–2 lžíce kakaa holanského typu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2024/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2024/3

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč