Dort „čokoládový obláček“ je chuťově velmi intenzivní, vláčný a především hříšně dobrý. Čokoládový korpus můžete zdobit krémem z mascarpone nebo šlehačkou a ovocem. Neobsahuje ani gram mouky, proto je to ideální dezert pro všechny lidi, kteří se vyhýbají lepku.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 180°C. Dortovou formu o průměru 25 cm vyložte pečicím papírem. Do velké mísy rozklepněte dvě vejce a ze zbývajících čtyř oddělte bílek od žloutku.
Čokoládu nalámejte na menší kousky a vložte do žáruvzdorné nádoby. Přidejte k ní máslo. Mísu postavte na hrnec s vroucí vodou a za občasného míchání zahřívejte, až se vše rozpustí a spojí. Sundejte mísu z hrnce a nechte trochu vychladnout.
Žloutky přidejte je ke dvěma vejcím v misce a prošlehejte. Poté přidejte vychladlou, ale stále tekutou směs čokolády s máslem. Vše důkladně promíchejte.
Bílky přendejte do mísy a vyšlehejte do sněhu. Postupně do něj zašlehejte krupicový cukr, dokud není sníh pevný a lesklý. Opatrně zapracujte sníh do čokoládového základu. Těsto vlijte do formy a pečte asi 30 minut. Po uplynutí této doby vyjměte z trouby a nechte vychladnout. Střed dortu se mírně zbortí – nelekejte se, to je správně.
Mascarpone, smetanu a moučkový cukr dejte do mísy a společně šlehejte, dokud nevznikne nadýchaný krém.
Vychladlý dort vyjměte z formy a položte na servírovací talíř či etažér. Ozdobte krémem a malinami, borůvkami a jahodami.
Recept i fotografie převzaty z Moje Gotowanie.