0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Čokoládový koláč s pusinkovou čepicí

Čokoládový koláč s pusinkovou čepicí
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Čokoládový koláč s pusinkovou čepicí

3.2 / 5. Počet hodnocení: 14
Více než hodinu Pro zkušené Na 1 koláč

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8473 kcal
Bílkoviny 123 g
Sacharidy 954 g
Tuky 431 g
Vláknina 49 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Koláč s ďábelsky čokoládovým krémem s kapkou brandy a nadýchanou čepicí je tak skvělý, že se na něm stanete závislými! 

Suroviny

čokoládové sušenky 375 g
nahrubo rozdrcené
máslo 120 g
rozpuštěné
Na krém
mléko 180 ml
smetana ke šlehání 250 ml
33%
tmavá čokoláda 150 g
70%
tmavá čokoláda 220 g
třtinový cukr 60 g
krupicový cukr 75 g
škrob 35 g
kukuřičný
brandy 125 ml
vejce 5 ks
o pokojové teplotě, žloutky a bílky oddělené
Na pusinkovou čepici
krupicový cukr 385 g
vinný kámen 0.75 ČL
kakao holandského typu
na poprášení

1 Sušenky v robotu rozmixujte najemno. Přidejte máslo a promíchejte. Přesuňte do lehce vymazané koláčové formy o objemu 1,5 litru (o průměru 20–23cm a s vyššími okraji) a obrácenou lžící upěchujte na dno a okraje. Dejte na 30 minut chladit.

2 Na krém nalijte do rendlíku mléko a smetanu, přidejte obě nasekané čokolády a na středním plameni za stálého míchání zahřívejte, až se čokoláda rozpustí a směs se téměř vaří. V míse prošlehejte třtinový cukr, krupicový cukr, škrob, brandy a žloutky. Pak do mísy pramínkem lijte a zašlehávejte horkou čokoládovou směs. Vraťte krém do rendlíku a za stálého šlehání zahřívejte na středním plameni, až se směs začne vařit. Pokračujte ve šlehání 1–2 minuty do zhoustnutí a vypněte. Nechte chladnout 10 minut. Potom znovu prošlehejte a nalijte na sušenkový základ. Nechte chladit cca 3 hodiny do ztuhnutí (viz Něco navíc).

3 Na pusinkovou čepici dejte do rendlíku 180ml vody, 330g krupicového cukru a kypřicí prášek nebo vinný kámen. Na středním plameni míchejte kovovou lžící, až se cukr rozpustí. Zvyšte plamen a přiveďte k varu – nemíchejte a vařte 7–8 minut, až jen lehoulince zezlátne. Vypněte a nechte 4 minuty stát (karamel bude dál trochu tmavnout). Odložených 5 bílků vyšlehejte do měkkých špiček. Po čás- tech zašlehejte zbylých 55g cukru a vyšlehejte na pevný sníh. Za stálého šlehání pramínkem vlijte horký karamel a šlehejte ještě další 2–3 minuty. Pak po částech zašlehejte 125ml vody. Navršte na koláč jako obláčky, dejte chladit na 30 minut. Před podáváním poprašte kakaem.

NĚCO NAVÍC
Pokud se bude zdát, že vychladlý čokoládový krém vypadá jako sražený, znovu ho prošlehejte. Koláčový korpus ze sušenek si můžete připravit den předem. Pusinkovou čepici lze vynechat a koláč ozdobit pouze šlehačkou. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/11

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je jádro domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak připravit nejdokonalejší rýžový nákyp
  • Tipy a triky

Jak připravit nejdokonalejší rýžový nákyp

Pomůžeme vám zahnat vzpomínku na nepopulární nákyp ze školní jídelny. Rýžový nákyp podle našeho návodu je krásně vláčný a nadýchaný. Zkrátka takový, že ho klidně můžete servírovat jako dezert, když přijde návštěva. ...

Obchod Apetit