Čokoládový koláč s pusinkovou čepicí

Čokoládový koláč s pusinkovou čepicí

Hodnocení receptu
Průměr: 2.9 ()
Více než hodinu Pro zkušené Na 1 koláč

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8479 kcal
Bílkoviny 118 g
Cukr 998 g
Tuky 398 g
Vláknina 38 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Koláč s ďábelsky čokoládovým krémem s kapkou brandy a nadýchanou čepicí je tak skvělý, že se na něm stanete závislými! 

Suroviny

čokoládové sušenky 375 g
nahrubo
máslo 120 g
rozpuštěné
Na krém
mléko 180 ml
smetana ke šlehání 250 ml
33%
tmavá čokoláda 150 g
70%
čokoláda na vaření 220 g
tmavá
třtinový cukr 60 g
krupicový cukr 75 g
škrob 35 g
brandy 125 ml
vejce 5 ks
pokojová teplota, žloutky a bílky odděleně
Na pusinkovou čepici
krupicový cukr 385 g
kypřicí prášek do pečiva 0.75 ČL
bez fosfátů neboli vinný kámen
kakao
holandského typu, na poprášení

1 Sušenky v robotu rozmixujte najemno. Přidejte máslo a promíchejte. Přesuňte do lehce vymazané koláčové formy o objemu 1,5 litru (o průměru 20–23cm a s vyššími okraji) a obrácenou lžící upěchujte na dno a okraje. Dejte na 30 minut chladit.

2 Na krém nalijte do rendlíku mléko a smetanu, přidejte obě nasekané čokolády a na středním plameni za stálého míchání zahřívejte, až se čokoláda rozpustí a směs se téměř vaří. V míse prošlehejte třtinový cukr, krupicový cukr, škrob, brandy a žloutky. Pak do mísy pramínkem lijte a zašlehávejte horkou čokoládovou směs. Vraťte krém do rendlíku a za stálého šlehání zahřívejte na středním plameni, až se směs začne vařit. Pokračujte ve šlehání 1–2 minuty do zhoustnutí a vypněte. Nechte chladnout 10 minut. Potom znovu prošlehejte a nalijte na sušenkový základ. Nechte chladit cca 3 hodiny do ztuhnutí (viz Něco navíc).

3 Na pusinkovou čepici dejte do rendlíku 180ml vody, 330g krupicového cukru a kypřicí prášek nebo vinný kámen. Na středním plameni míchejte kovovou lžící, až se cukr rozpustí. Zvyšte plamen a přiveďte k varu – nemíchejte a vařte 7–8 minut, až jen lehoulince zezlátne. Vypněte a nechte 4 minuty stát (karamel bude dál trochu tmavnout). Odložených 5 bílků vyšlehejte do měkkých špiček. Po čás- tech zašlehejte zbylých 55g cukru a vyšlehejte na pevný sníh. Za stálého šlehání pramínkem vlijte horký karamel a šlehejte ještě další 2–3 minuty. Pak po částech zašlehejte 125ml vody. Navršte na koláč jako obláčky, dejte chladit na 30 minut. Před podáváním poprašte kakaem.

NĚCO NAVÍC
Pokud se bude zdát, že vychladlý čokoládový krém vypadá jako sražený, znovu ho prošlehejte. Koláčový korpus ze sušenek si můžete připravit den předem. Pusinkovou čepici lze vynechat a koláč ozdobit pouze šlehačkou. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Suroviny

V létě potřebujete meloun!

Štavnatý meloun plný sladkého nektaru rozplývající se na jazyku patří mezi typické letní pochoutky. Podívejte se s námi do světa melounů, jejich odrůd i chutí a vyzkoušejte zajímavé a netradiční melounové recepty. ...
  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....

Obchod Apetit