Koláč s ďábelsky čokoládovým krémem s kapkou brandy a nadýchanou čepicí je tak skvělý, že se na něm stanete závislými!
Suroviny
1 Sušenky v robotu rozmixujte najemno. Přidejte máslo a promíchejte. Přesuňte do lehce vymazané koláčové formy o objemu 1,5 litru (o průměru 20–23cm a s vyššími okraji) a obrácenou lžící upěchujte na dno a okraje. Dejte na 30 minut chladit.
2 Na krém nalijte do rendlíku mléko a smetanu, přidejte obě nasekané čokolády a na středním plameni za stálého míchání zahřívejte, až se čokoláda rozpustí a směs se téměř vaří. V míse prošlehejte třtinový cukr, krupicový cukr, škrob, brandy a žloutky. Pak do mísy pramínkem lijte a zašlehávejte horkou čokoládovou směs. Vraťte krém do rendlíku a za stálého šlehání zahřívejte na středním plameni, až se směs začne vařit. Pokračujte ve šlehání 1–2 minuty do zhoustnutí a vypněte. Nechte chladnout 10 minut. Potom znovu prošlehejte a nalijte na sušenkový základ. Nechte chladit cca 3 hodiny do ztuhnutí (viz Něco navíc).
3 Na pusinkovou čepici dejte do rendlíku 180ml vody, 330g krupicového cukru a kypřicí prášek nebo vinný kámen. Na středním plameni míchejte kovovou lžící, až se cukr rozpustí. Zvyšte plamen a přiveďte k varu – nemíchejte a vařte 7–8 minut, až jen lehoulince zezlátne. Vypněte a nechte 4 minuty stát (karamel bude dál trochu tmavnout). Odložených 5 bílků vyšlehejte do měkkých špiček. Po čás- tech zašlehejte zbylých 55g cukru a vyšlehejte na pevný sníh. Za stálého šlehání pramínkem vlijte horký karamel a šlehejte ještě další 2–3 minuty. Pak po částech zašlehejte 125ml vody. Navršte na koláč jako obláčky, dejte chladit na 30 minut. Před podáváním poprašte kakaem.
NĚCO NAVÍC
Pokud se bude zdát, že vychladlý čokoládový krém vypadá jako sražený, znovu ho prošlehejte. Koláčový korpus ze sušenek si můžete připravit den předem. Pusinkovou čepici lze vynechat a koláč ozdobit pouze šlehačkou.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Hříšné čokoládové dezerty(12 receptů)
- 80 čokoládových (a božských) dezertů s tipy jak na ně(82 receptů)
- Pod sněhovou peřinou: 24 receptů z vaječného bílku(24 receptů)
- Co udělat se zbylými bílky? Připravte z nich skvělé dezerty(15 receptů)