Dort ,kruhový objezd‘

Dort ,kruhový objezd‘

Hodnocení receptu
Průměr: 3.2 ()
Do hodiny Snadné Na 16 porcí

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7173 kcal
Bílkoviny 137 g
Sacharidy 1119 g
Tuky 224 g
Vláknina 64 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pod marcipánovou krajinou se skrývá sametový čokoládový dort. Pokud se vám zdá vykrajování kruhového objezdu komplikované, udělejte na dortu jen rovnou silnici.

Suroviny

kakao 125 g
holandský typ
mouka pšeničná polohrubá 660 g
jedlá soda 1 ČL
máslo 200 g
hnědý cukr 600 g
vejce 3 ks
podmáslí 300 ml
máslo
a hrubá mouka na formu
Na ozdobu
meruňkový džem
na potření
marcipán
my jsme spotřebovali asi 650g + moučkový cukr na posyp
potravinářské barvivo
zelené, černé
poleva bílá
na krajnice (jako Tubičky nabízí dr. Oetker) + bonbony na ozdobení
autíčka my jsme koupili školní gumy

1 Předehřejte troubu na 180 stupňů a formu o rozměrech 30 x 25 cm vymažte máslem a vysypte moukou. Kakao smíchejte s 300 ml vroucí vody a nechte vychladnout.

2 Máslo utřete s cukrem do pěny, pak postupně přimíchejte jedno po druhém vejce. Pak přidávejte mouku prosátou s jedlou sodou střídavě s podmáslím, nakonec přilijte kakao. Dejte do formy a pečte asi 40 minut tak, aby zapíchnutá špejle vyšla čistá.

3 Vychladlý dort postavte na servírovací tác. Potřete ho marmeládou a potáhněte rozváleným, nazeleno obarveným marcipánem; při rozvalování si ho můžete podsypávat cukrem. Z černě obarveného marcipánu vyřízněte silnici, krajnice udělejte bílou polevou, na keře protlačte marcipán lisem na brambory. Dozdobte bonbony, přidejte autíčka a zabodněte svíčky.

Apetit magazín

K čemu je dobrá klikva neboli kanadská brusinka
  • Suroviny

K čemu je dobrá klikva neboli kanadská brusinka

Klikva bahenní nebo velkoplodá je původní americká rostlina, která je příbuznou naší lesní brusinky. Protože se jí červené bobule klikvy chutí i vzhledem velmi podobají, vžilo se u nás pro ni označení „kanadská brusinka“. Nejčastěji se...
Čočka: skryté bohatství i neznámé druhy
  • Tipy a triky

Čočka: skryté bohatství i neznámé druhy

Tato nenápadná rostlina se pěstuje přes 8 tisíc let. Je hodnotným zdrojem bílkovin, železa, vlákniny a dalších prospěšných látek. Čočka není jen hnědá, v české kuchyni se zabydlela červená čočka a pomalu do ní prostupuje i černá čočka ...

Obchod Apetit