Recepty s fondánem
Fondán je cukrová hmota, která se používá k potáhování dortů, zákusků, cupcakes, vánočního cukroví nebo rolád. Také se z fondánu modelují drobné cukrové ozdoby. Pracuje se s ním podobně jako s marcipánem, neobsahuje však mandle. Fondán sestává z cukru, glukózového sirupu a sušeného mléka.
...
Tato hmota má široké využití a je ideálním pomocníkem každé cukrářky, která peče dorty (zejména pro děti).
Jak s fondánem pracovat?
- Chcete-li fondánem potáhnout dort či jiný moučník, nejdříve korpus pokryjte vrstvou krému nebo džemu, dokonale uhlaďte a dejte do chladničky. Fondán se totiž mnohem lépe klade na ztuhlý krém.
- Následně fondán rozpracujte rukama a jemně podsypte moučkovým cukrem nebo škrobem. Díky tomu se vám nebude lepit na ruce ani na pracovní plochu.
- Pokud je fondán příliš suchý a začíná praskat, přidejte do něj trochu vody.
- Fondán válejte válečkem od středu do stran a neustále ho otáčejte. Tím zajistíte, že fondán vyválíte rovnoměrně.
- Rozválený fondán položte na korpus a uhlaďte, případně přebytečné okraje fondánu odkrojte.
Celý popis