Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Dort ‚hrad pro princezny‘

Dort ‚hrad pro princezny‘

3.6/5 Počet hodnocení: 26
Více než hodinu Pro zkušené Na 20 řezů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 13198 kcal
Bílkoviny 227 g
Sacharidy 1776 g
Tuky 543 g
Vláknina 60 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Typicky dívčí dort pro všechny malé (i velké) princezny. Když vynecháte růžovou barvu a použijete různé odstíny modré, máte dort na populární téma Ledové království!

Suroviny

máslo 400 g
na vymazání plechu
vejce 8 ks
ze 3 biocitronů
škrob 250 g
(Maizena)
sůl 1 špetka
kypřicí prášek do pečiva 1 bal
do pečiva
trocha
mouka pšeničná hrubá
na vysypání plechu
marmeláda
jakákoliv, na spojení korpusů
Na polevu
máslo 100 g
změklé
Na ozdobení
zmrzlinové kornouty 5 ks
na věžičky
tyrkysové, růžové
bonbóny
na ozdobu
jedlý papír na vlajku a bránu

Postup

1

Dva pekáče o rozměrech cca 30 x 20 cm vytřete máslem a vysypte hrubou moukou, troubu předehřejte na 180 stupňů.

2

Máslo s cukrem utřete do pěny, pak jedno po druhém zašlehejte vejce a citronovou kůru. Postupně přidávejte mouku prosátou se škrobem, solí a kypřicím práškem. Těsto by mělo stékat ze lžíce, pokud je příliš tuhé, přimíchejte do něj trochu mléka. Vlijte do pekáčů, uhlaďte a asi hodinu pečte, zapíchnutá špejle by měla vyjít čistá.

3

Upečené korpusy nechte vychladnout a pak rozkrájejte tak, abyste získali dva velké čtverce o rozměrech 20 x 20 cm. Ze zbytku vyřízněte dva menší čtverce o velikosti cca 10 x 10cm; zbytek třeba můžete rozdrobit slepicím. Marmeládou spojte nejprve velké čtverce, na ně postavte menší.

4

Utřete suroviny na polevu a celý dort důkladně potřete. Bílek smíchejte s 50 g moučkového cukru a citronem a obarvěte na růžovo a tyrkysovo. Směsí potřete kornouty, nechte zaschnout a rozmístěte je na dort. Zbytek polevy pak zahustěte zbytkem cukru a dozdobte hrany dortu. Přidejte bonbony a dekorace z jedlého papíru.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/6

Apetit magazín