Na první pohled je možná nenápadný, ale jakmile se ocitnete v jeho blízkosti, jeho omamná vůně vám učaruje. Je to totiž ten nejvoňavější dort na světě!
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 180°C. Dortovou formu o průměru 20 cm vymažte máslem a vyložte papírem na pečení.
Do mísy robotu dejte vejce a cukr a šlehejte na vysoké obrátky 10 minut, až bude vše našlehané do světlé pěny. Mouku 3x prosejte přes jemné síto.
Do menšího rendlíku vlijte mléko a přidejte 2 lžičky směsi chai a koření. Pozvolna zahřejte k bodu varu. Odstavte. Za neustálého šlehání přilévejte tenkým pramínkem ochucené mléko do vaječné pěny. Asi polovinu prosáté mouky nasypte ke směsi v míse robotu a pomocí stěrky opatrně zapracujte. Stejně opatrně zapracujte zbytek mouky.
Těsto vlijte do připravené formy a pečte 20 minut, nebo dokud při doteku nepruží a neodděluje se od stran formy. Vyndejte z trouby, vyjměte z formy a nechte vychladnout na mřížce, přikryté utěrkou. Poté vodorovně prokrojte.
Smetanu a 50 g moučkového cukru na dokončení vyšlehejte dotuha. Spodní část korpusu potřete polovinou šlehačky a přiklopte vrchní částí korpusu. Potřete zbytkem šlehačky. V mističce smíchejte zbytek moučkového cukru, směs chai a skořici a výslednou směsí poprašte povrch dortu.
Komentáře
Výborná kořeněná záležitost :) Miluji koření chai, pro mě spojené nejvíce s vánočním/zimním časem. Recept na dort jsem si maličko upravila na recept na řezy, v krému jsem větší část smetany vyměnila za mascarpone a do těsta dala klasicky asi o třetinu méně cukru (sladký byl i tak celkem dost, příště dám ještě o něco méně).