Chai dort s kořeněným cukrem

Chai dort s kořeněným cukrem

Hodnocení receptu
Průměr: 3.6 ()
Do hodiny Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3322 kcal
Bílkoviny 64 g
Sacharidy 333 g
Tuky 188 g
Vláknina 20 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nejvoňavější dort na světě! 

Související recepty

Směs chai

Oblíbený masala chai je sice prastarým tradičním i...

Suroviny

máslo
na vymazání formy
vejce 3 ks
krupicový cukr 160 g
mouka pšeničná hladká 100 g
mléko 125 ml
2 PL
směs chai
1 ČL
kardamon mletý
zázvor (čerstvý) 1 ČL
mletý
skořice 1 ČL
mletá
Na dokončení
smetana 500 g
ke šlehání
moučkový cukr 80 g
podle chuti
1 ČL
směs chai
skořice 1 ČL
mletá

Troubu předehřejte na 180°C. Dortovou formu o průměru 20cm vymažte máslem a vyložte papírem na pečení.

2 Do mísy robotu dejte vejce a cukr a šlehejte na vysoké obrátky 10 minut, až bude vše našlehané do světlé pěny. Mouku 3x prosejte přes jemné síto.

3 Do menšího rendlíku vlijte mléko a přidejte 2 lžičky směsi chai a koření. Pozvolna zahřejte k bodu varu. Odstavte. Za neustálého šlehání přilévejte tenkým pramínkem ochucené mléko do vaječné pěny. Asi polovinu prosáté mouky nasypte ke směsi v míse robotu a pomocí stěrky opatrně zapracujte. Stejně opatrně zapracujte zbytek mouky.

4 Těsto vlijte do připravené formy a pečte 20 minut, nebo dokud při doteku nepruží a neodděluje se od stran formy. Vyndejte z trouby, vyjměte z formy a nechte vychladnout na mřížce, přikryté utěrkou. Poté vodorovně prokrojte.

Smetanu a 50g moučkového cukru na dokončení vyšlehejte dotuha. Spodní část korpusu potřete polovinou šlehačky a přiklopte vrchní částí korpusu. Potřete zbytkem šlehačky. V mističce smíchejte zbytek moučkového cukru, směs chai a skořici a výslednou směsí poprašte povrch dortu. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/1

Komentáře

Pavla Jirůtková

Výborná kořeněná záležitost :) Miluji koření chai, pro mě spojené nejvíce s vánočním/zimním časem. Recept na dort jsem si maličko upravila na recept na řezy, v krému jsem větší část smetany vyměnila za mascarpone a do těsta dala klasicky asi o třetinu méně cukru (sladký byl i tak celkem dost, příště dám ještě o něco méně).

Apetit magazín

Chutné rizoto k obědu i k večeři
  • Jak na to

Chutné rizoto k obědu i k večeři

Risotto (rizoto) má původ v severní Itálii, je krémové a vařené ve vývaru. Postupem času recept procestoval celý svět a dostal mnoho podob. Některé jsou tomu původnímu na míle vzdálené, přesto jimi nepohrdneme. Pojďme se podívat, jakou...
K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít
  • Novinky a zajímavosti

K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít

Podzim je obdobím dýní. Nejenže jsou oblíbenou podzimní dekorací, a to zejména na Halloween, ale v kuchyni z nich můžete připravit spoustu výtečných pokrmů. Uvařit si můžete skvělou dýňovou polévku, omáčku, dýni lze zavařit nebo zapéct v...

Obchod Apetit