Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Chai dort s kořeněným cukrem

Chai dort s kořeněným cukrem

3.5/5 Počet hodnocení: 24
Více než hodinu Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3406 kcal
Bílkoviny 64 g
Sacharidy 328 g
Tuky 203 g
Vláknina 16 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Na první pohled je možná nenápadný, ale jakmile se ocitnete v jeho blízkosti, jeho omamná vůně vám učaruje. Je to totiž ten nejvoňavější dort na světě!

Suroviny

na vymazání formy
vejce 3 ks
mléko 125 ml
koření 2 PL
směs chai (viz odkaz v postupu)
kardamom ¼ ČL
mletý
zázvor (mletý) ½ ČL
skořice ½ ČL
mletá
Na dokončení
podle chuti
koření ¼ ČL
směs chai (viz odkaz v postupu)
skořice ¼ ČL
mletá

Troubu předehřejte na 180°C. Dortovou formu o průměru 20 cm vymažte máslem a vyložte papírem na pečení.

2 Do mísy robotu dejte vejce a cukr a šlehejte na vysoké obrátky 10 minut, až bude vše našlehané do světlé pěny. Mouku 3x prosejte přes jemné síto.

3 Do menšího rendlíku vlijte mléko a přidejte 2 lžičky směsi chai a koření. Pozvolna zahřejte k bodu varu. Odstavte. Za neustálého šlehání přilévejte tenkým pramínkem ochucené mléko do vaječné pěny. Asi polovinu prosáté mouky nasypte ke směsi v míse robotu a pomocí stěrky opatrně zapracujte. Stejně opatrně zapracujte zbytek mouky.

4 Těsto vlijte do připravené formy a pečte 20 minut, nebo dokud při doteku nepruží a neodděluje se od stran formy. Vyndejte z trouby, vyjměte z formy a nechte vychladnout na mřížce, přikryté utěrkou. Poté vodorovně prokrojte.

Smetanu a 50 g moučkového cukru na dokončení vyšlehejte dotuha. Spodní část korpusu potřete polovinou šlehačky a přiklopte vrchní částí korpusu. Potřete zbytkem šlehačky. V mističce smíchejte zbytek moučkového cukru, směs chai a skořici a výslednou směsí poprašte povrch dortu. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/1

Komentáře

27.01.2020 12:37

Výborná kořeněná záležitost :) Miluji koření chai, pro mě spojené nejvíce s vánočním/zimním časem. Recept na dort jsem si maličko upravila na recept na řezy, v krému jsem větší část smetany vyměnila za mascarpone a do těsta dala klasicky asi o třetinu méně cukru (sladký byl i tak celkem dost, příště dám ještě o něco méně).

Apetit magazín

Šťavnaté a křehké: Jak na pomalu pečené hovězí maso
  • Tipy a triky

Šťavnaté a křehké: Jak na pomalu pečené hovězí maso

Nízká teplota, hluboký pekáč se spoustou šťávy nebo vína a dostatek času. Tahle trojkombinace je zárukou úspěchu. Jaké hovězí se do pekáče hodí nejvíce a jak ho nejlépe připravit? Tyto vypečené tipy a triky se dozvíte v článku. Kromě toho...
AD
V Karlových Varech si užijete nejen lázně, ale i gastro
  • Tipy na víkend

V Karlových Varech si užijete nejen lázně, ale i gastro

Staňte se hostem Hotelu Thermal v Karlových Varech a ponořte se do kulinářského ráje, kde se spojuje to nejlepší z tradiční české kuchyně s lahůdkami mezinárodní gastronomie. Objevte místní kulinářské tajemství v hotelové restauraci s...
Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Edice Apetit se rozrůstá o další novinku. Línou kuchařku jsme ušili na míru všem, kteří rádi dobře jedí, ale nemají čas nebo chuť trávit v kuchyni dlouhé hodiny. Kniha je plná receptů, které pravděpodobně znáte. My jsme je ale zjednodušili...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč