Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Chai dort s kořeněným cukrem

Chai dort s kořeněným cukrem

3.4/5 Počet hodnocení: 33
Více než hodinu Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3406 kcal
Bílkoviny 64 g
Sacharidy 328 g
Tuky 203 g
Vláknina 16 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Na první pohled je možná nenápadný, ale jakmile se ocitnete v jeho blízkosti, jeho omamná vůně vám učaruje. Je to totiž ten nejvoňavější dort na světě!

Související recepty

Suroviny

na vymazání formy
vejce 3 ks
mléko 125 ml
koření 2 PL
směs chai (viz odkaz v postupu)
kardamom ¼ ČL
mletý
zázvor (mletý) ½ ČL
skořice ½ ČL
mletá
Na dokončení
podle chuti
koření ¼ ČL
směs chai (viz odkaz v postupu)
skořice ¼ ČL
mletá

Postup

1

Troubu předehřejte na 180°C. Dortovou formu o průměru 20 cm vymažte máslem a vyložte papírem na pečení.

2

Do mísy robotu dejte vejce a cukr a šlehejte na vysoké obrátky 10 minut, až bude vše našlehané do světlé pěny. Mouku 3x prosejte přes jemné síto.

3

Do menšího rendlíku vlijte mléko a přidejte 2 lžičky směsi chai a koření. Pozvolna zahřejte k bodu varu. Odstavte. Za neustálého šlehání přilévejte tenkým pramínkem ochucené mléko do vaječné pěny. Asi polovinu prosáté mouky nasypte ke směsi v míse robotu a pomocí stěrky opatrně zapracujte. Stejně opatrně zapracujte zbytek mouky.

4

Těsto vlijte do připravené formy a pečte 20 minut, nebo dokud při doteku nepruží a neodděluje se od stran formy. Vyndejte z trouby, vyjměte z formy a nechte vychladnout na mřížce, přikryté utěrkou. Poté vodorovně prokrojte.

5

Smetanu a 50 g moučkového cukru na dokončení vyšlehejte dotuha. Spodní část korpusu potřete polovinou šlehačky a přiklopte vrchní částí korpusu. Potřete zbytkem šlehačky. V mističce smíchejte zbytek moučkového cukru, směs chai a skořici a výslednou směsí poprašte povrch dortu.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/1

Komentáře

27.01.2020 12:37

Výborná kořeněná záležitost :) Miluji koření chai, pro mě spojené nejvíce s vánočním/zimním časem. Recept na dort jsem si maličko upravila na recept na řezy, v krému jsem větší část smetany vyměnila za mascarpone a do těsta dala klasicky asi o třetinu méně cukru (sladký byl i tak celkem dost, příště dám ještě o něco méně).

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...