0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Dort s čokoládou a jahodami

Dort s čokoládou a jahodami
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:

Dort s čokoládou a jahodami

3.4 / 5. Počet hodnocení: 12
Více než hodinu Velmi snadné Na 1 dort

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 10437 kcal
Bílkoviny 164 g
Sacharidy 826 g
Tuky 704 g
Vláknina 101 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jahody si nejlépe rozumějí s čokoládou, šlehačkou a piškotem, a to všechno jsme poskládali do jednoho fantastického dortu. 

Suroviny

mouka pšeničná hladká 400 g
kypřicí prášek do pečiva 1 PL
máslo 230 g
+ na vymazání
krupicový cukr 300 g
vejce 4 ks
podmáslí 355 ml
vanilkový extrakt 2 ČL
lze nahradit vanilkovou pastou
tmavá čokoláda 300 g
nalámaná
jahody 1 kg
jedlé květy
nemusí být
Na krém
smetana ke šlehání 700 ml
33%
moučkový cukr 3 PL
nebo podle chuti
vanilková pasta 2 ČL
mascarpone 250 g

Postup

1

Troubu předehřejte na 180°C, tři formy o průměru 20cm vymažte máslem nebo vyložte pečicím papírem.

2

V míse promíchejte mouku a prášek do pečiva. V jiné utřete máslo do světlé pěny, postupně za stálého míchání přisypávejte cukr a poté po jednom vmíchejte vejce. Nakonec po třetinách vmíchejte střídavě mouku s podmáslím.

3

Jakmile je těsto kompaktní, vypněte robot (těsto nesmíte přemíchat), vmíchejte vanilku a těsto rozdělte do připravených forem. Pečte 20–25 minut, proveďte test špejlí, a pokud vyjde čistá, vyjměte formy z trouby a nechte vychladnout.

4

Na krém do mísy vlijte 500ml smetany, přidejte cukr, vanilkovou pastu a ušlehejte šlehačku dotuha. Vedle prošlehejte mascarpone a opatrně ho vmíchejte do šlehačky.

5

Zbylou smetanu zahřejte těsně pod bod varu. Odstavte, vsypte čokoládu a míchejte, dokud se nerozpustí. Nechte zchladnout.

6

Jahody očistěte a nakrájejte na čtvrtky nebo na plátky. Z velkých jahod seřízněte špičky tak, aby byly všechny jahody stejně vysoké (zhruba 2–3cm).

7

Na podstavec postavte jeden upečený korpus, potřete ho zchladlou čokoládou, naneste šlehačku, doprostřed a po obvodu zapíchněte seříznuté jahody (podrží vám váhu dortu) a posypte jahodami. Přiklopte dalším korpusem, opakujte postup a pokračujte tak, abyste zakončili vrstvou čokolády, šlehačky a jahod. Ozdobte jahodovými květy, chcete-li. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/6

Apetit magazín

Kdo je to someliér, co umí a s čím poradí?
  • Lidé a jídlo

Kdo je to someliér, co umí a s čím poradí?

Someliér (nebo také sommeliér) vám v restauraci servíruje ideální víno k jídlu, které máte před sebou, a nejen to. Čím více budete o roli someliéra vědět, tím lépe budete moci plně využít jeho znalostí a zkušeností, až budete příště...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč