Dort s čokoládou a jahodami

Dort s čokoládou a jahodami

Hodnocení receptu
Průměr: 3.5 ()
Více než hodinu Velmi snadné Na 1 dort

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 10437 kcal
Bílkoviny 164 g
Cukr 826 g
Tuky 704 g
Vláknina 101 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Jahody si nejlépe rozumějí s čokoládou, šlehačkou a piškotem, a to všechno jsme poskládali do jednoho fantastického dortu. 

Suroviny

mouka pšeničná hladká 400 g
kypřicí prášek do pečiva 1 PL
máslo 230 g
+ na vymazání
krupicový cukr 300 g
vejce 4 ks
podmáslí 355 ml
vanilkový extrakt 2 ČL
lze nahradit vanilkovou pastou
tmavá čokoláda 300 g
nalámaná
jahody 1 kg
jedlé květy
nemusí být
Na krém
smetana ke šlehání 700 ml
33%
moučkový cukr 3 PL
nebo podle chuti
vanilková pasta 2 ČL
mascarpone 250 g

1 Troubu předehřejte na 180°C, tři formy o průměru 20cm vymažte máslem nebo vyložte pečicím papírem. V míse promíchejte mouku a prášek do pečiva. V jiné utřete máslo do světlé pěny, postupně za stálého míchání přisypávejte cukr a poté po jednom vmíchejte vejce. Nakonec po třetinách vmíchejte střídavě mouku s podmáslím. Jakmile je těsto kompaktní, vypněte robot (těsto nesmíte přemíchat), vmíchejte vanilku a těsto rozdělte do připravených forem. Pečte 20–25 minut, proveďte test špejlí, a pokud vyjde čistá, vyjměte formy z trouby a nechte vychladnout.

2 Na krém do mísy vlijte 500ml smetany, přidejte cukr, vanilkovou pastu a ušlehejte šlehačku dotuha. Vedle prošlehejte mascarpone a opatrně ho vmíchejte do šlehačky.

3 Zbylou smetanu zahřejte těsně pod bod varu. Odstavte, vsypte čokoládu a míchejte, dokud se nerozpustí. Nechte zchladnout.

4 Jahody očistěte a nakrájejte na čtvrtky nebo na plátky. Z velkých jahod seřízněte špičky tak, aby byly všechny jahody stejně vysoké (zhruba 2–3cm). Na podstavec postavte jeden upečený korpus, potřete ho zchladlou čokoládou, naneste šlehačku, doprostřed a po obvodu zapíchněte seříznuté jahody (podrží vám váhu dortu) a posypte jahodami. Přiklopte dalším korpusem, opakujte postup a pokračujte tak, abyste zakončili vrstvou čokolády, šlehačky a jahod. Ozdobte jahodovými květy, chcete-li. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Suroviny

Jak na to: nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
  • Tipy a triky

Jakou si dát zmrzlinu? aneb Znáte mražené pochoutky?

Podle zákona existují jen mražené krémy Zmrzlinová terminologie není zcela jednotná a záleží na tom, zda se na věc podíváte z hlediska legislativy či tradičních technologických postupů. Každá země si v oblasti zmrzliny (či sladkých...
Komerční sdělení

Ať má hostina tu správnou šťávu!

Chcete přátelům připravit báječnou hostinu? Základem úspěchu jsou kvalitní ingredience a také ta pravá grilovací omáčka, která jakýkoliv (ne) masový pokrm vyladí k dokonalosti! Ze sortimentu od tradiční švýcarské značky THOMY se dá s chutí...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Začíná čajový obřad. V létě na ledu!

Při dlouhém dni v kanceláři. Na zahradní akci s přáteli. Anebo při dobrodružném objevování krás země. Pokaždé přijde tekuté osvěžení vhod. Co takhle si ale připravit drink z poctivého čaje? Příprava vám zabere jen pár minut a osvěžení vás...
Komerční sdělení
  • Tipy a triky

Prodlužte život myčce a zkraťte si čas v kuchyni

Dnešní doba nabízí řadu spotřebičů, bez kterých si nyní svou kuchyň nedokážeme představit. Myčka bývá nejvytíženějším kuchyňským spotřebičem. Dáváte jí však dostatečnou péči, aby za vás dobře a vytrvale myla nádobí?...
  • Tipy a triky

Rostlinné nápoje: obilné

Intolerance není alergie Intolerance laktózy, tedy neschopnost organismu strávit mléčný cukr – laktózu, postihuje téměř 75 % lidské populace. Jedná se o přirozený průvodní jev dospělého stádia lidského života, dříve se mlékem živili...

Obchod Apetit