0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Dort s čokoládou a jahodami

Dort s čokoládou a jahodami
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:

Dort s čokoládou a jahodami

3.4 / 5. Počet hodnocení: 12
Více než hodinu Velmi snadné Na 1 dort

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 10437 kcal
Bílkoviny 164 g
Sacharidy 826 g
Tuky 704 g
Vláknina 101 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jahody si nejlépe rozumějí s čokoládou, šlehačkou a piškotem, a to všechno jsme poskládali do jednoho fantastického dortu. 

Suroviny

mouka pšeničná hladká 400 g
kypřicí prášek do pečiva 1 PL
máslo 230 g
+ na vymazání
krupicový cukr 300 g
vejce 4 ks
podmáslí 355 ml
vanilkový extrakt 2 ČL
lze nahradit vanilkovou pastou
tmavá čokoláda 300 g
nalámaná
jahody 1 kg
jedlé květy
nemusí být
Na krém
smetana ke šlehání 700 ml
33%
moučkový cukr 3 PL
nebo podle chuti
vanilková pasta 2 ČL
mascarpone 250 g

Postup

1

Troubu předehřejte na 180°C, tři formy o průměru 20cm vymažte máslem nebo vyložte pečicím papírem.

2

V míse promíchejte mouku a prášek do pečiva. V jiné utřete máslo do světlé pěny, postupně za stálého míchání přisypávejte cukr a poté po jednom vmíchejte vejce. Nakonec po třetinách vmíchejte střídavě mouku s podmáslím.

3

Jakmile je těsto kompaktní, vypněte robot (těsto nesmíte přemíchat), vmíchejte vanilku a těsto rozdělte do připravených forem. Pečte 20–25 minut, proveďte test špejlí, a pokud vyjde čistá, vyjměte formy z trouby a nechte vychladnout.

4

Na krém do mísy vlijte 500ml smetany, přidejte cukr, vanilkovou pastu a ušlehejte šlehačku dotuha. Vedle prošlehejte mascarpone a opatrně ho vmíchejte do šlehačky.

5

Zbylou smetanu zahřejte těsně pod bod varu. Odstavte, vsypte čokoládu a míchejte, dokud se nerozpustí. Nechte zchladnout.

6

Jahody očistěte a nakrájejte na čtvrtky nebo na plátky. Z velkých jahod seřízněte špičky tak, aby byly všechny jahody stejně vysoké (zhruba 2–3cm).

7

Na podstavec postavte jeden upečený korpus, potřete ho zchladlou čokoládou, naneste šlehačku, doprostřed a po obvodu zapíchněte seříznuté jahody (podrží vám váhu dortu) a posypte jahodami. Přiklopte dalším korpusem, opakujte postup a pokračujte tak, abyste zakončili vrstvou čokolády, šlehačky a jahod. Ozdobte jahodovými květy, chcete-li. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/6

Apetit magazín

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! Spoustu skvělých receptů najdete v článku a v...
Jak správně uvařit vejce
  • Jak na to

Jak správně uvařit vejce

Bojujete, když vaříte vajíčka? Toužíte po vejcích naměkko, ale pokaždé jsou žloutky tužší, než je vám milé? Poradíme vám, jak správně uvařit vejce, aby měla neporušenou skořápku a obsah podle vašich představ.  ...
KVÍZ: Jíte zdravě?
  • Kvízy

KVÍZ: Jíte zdravě?

Zdravý jídelníček je takový, který je pestrý a obsahuje optimální poměr živin a mikroživiny. Do těla byste měli dostávat komplexní bílkoviny a sacharidy, zdravé tuky, vlákninu, minerály a vitaminy. Spokojený organismus vás odmění lepším...
AD
Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?
  • Lidé a jídlo

Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?

K letní sezoně patří pohodové posezení s rodinou, přáteli a také spousta připravených dobrot a osvěžujících drinků. Opékačky v lese, grilovačky na balkóně, v zahradě nebo v kavárně — stav ideál. Jak si to ale co nejvíc užít a dopřát vše, co...

Obchod Apetit