Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Dort s čokoládou a jahodami

Dort s čokoládou a jahodami

Hodnocení receptu
Průměr: 3.5 ()
Více než hodinu Velmi snadné Na 1 dort

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 10437 kcal
Bílkoviny 164 g
Sacharidy 826 g
Tuky 704 g
Vláknina 101 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jahody si nejlépe rozumějí s čokoládou, šlehačkou a piškotem, a to všechno jsme poskládali do jednoho fantastického dortu. 

Suroviny

mouka pšeničná hladká 400 g
kypřicí prášek do pečiva 1 PL
máslo 230 g
+ na vymazání
krupicový cukr 300 g
vejce 4 ks
podmáslí 355 ml
vanilkový extrakt 2 ČL
lze nahradit vanilkovou pastou
tmavá čokoláda 300 g
nalámaná
jahody 1 kg
jedlé květy
nemusí být
Na krém
smetana ke šlehání 700 ml
33%
moučkový cukr 3 PL
nebo podle chuti
vanilková pasta 2 ČL
mascarpone 250 g

1 Troubu předehřejte na 180°C, tři formy o průměru 20cm vymažte máslem nebo vyložte pečicím papírem. V míse promíchejte mouku a prášek do pečiva. V jiné utřete máslo do světlé pěny, postupně za stálého míchání přisypávejte cukr a poté po jednom vmíchejte vejce. Nakonec po třetinách vmíchejte střídavě mouku s podmáslím. Jakmile je těsto kompaktní, vypněte robot (těsto nesmíte přemíchat), vmíchejte vanilku a těsto rozdělte do připravených forem. Pečte 20–25 minut, proveďte test špejlí, a pokud vyjde čistá, vyjměte formy z trouby a nechte vychladnout.

2 Na krém do mísy vlijte 500ml smetany, přidejte cukr, vanilkovou pastu a ušlehejte šlehačku dotuha. Vedle prošlehejte mascarpone a opatrně ho vmíchejte do šlehačky.

3 Zbylou smetanu zahřejte těsně pod bod varu. Odstavte, vsypte čokoládu a míchejte, dokud se nerozpustí. Nechte zchladnout.

4 Jahody očistěte a nakrájejte na čtvrtky nebo na plátky. Z velkých jahod seřízněte špičky tak, aby byly všechny jahody stejně vysoké (zhruba 2–3cm). Na podstavec postavte jeden upečený korpus, potřete ho zchladlou čokoládou, naneste šlehačku, doprostřed a po obvodu zapíchněte seříznuté jahody (podrží vám váhu dortu) a posypte jahodami. Přiklopte dalším korpusem, opakujte postup a pokračujte tak, abyste zakončili vrstvou čokolády, šlehačky a jahod. Ozdobte jahodovými květy, chcete-li. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/6

Apetit magazín

Není kebab jako döner kebab: Kde se vzal a jak si ho připravit doma?
  • Novinky a zajímavosti

Není kebab jako döner kebab: Kde se vzal a jak si ho připravit doma?

Döner kebab je pokrm původem z Turecka, který si zamiloval téměř celý svět. I u nás se těší velké popularitě, a to nejen v čase oběda či večeře. Je také oblíbenou noční svačinou po cestě z večírku. Víte, jak se k nám kebab dostal a kde si...
Komerční sdělení
Tajemství nejlepších džemů a omáček? Tradice plná ovoce!
  • Koktejl

Tajemství nejlepších džemů a omáček? Tradice plná ovoce!

Poctivé džemy, které vznikly z čerstvého ovoce uzrálého v nedotknuté přírodě Tyrolských Alp, anebo třeba omáčka z nejchutnějších brusinek světa. Taky jste právě dostali chuť osladit si život? My vás nalákáme ještě víc... ...

Obchod Apetit