Pruhované jahodové dortíčky

Pruhované jahodové dortíčky

Hodnocení receptu
Průměr: 3.9 (22)
Do hodiny Velmi snadné Na 6-8 dortíků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4897 kcal
Bílkoviny 54 g
Sacharidy 344 g
Tuky 376 g
Vláknina 30 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tyhle nepečené dortíky můžete udělat do malých formiček, ale nebojte se ani klasické velké dortové formy!

Suroviny

jahody 300 g
krupicový cukr 50 g
želatina 10 g
prášková
sušenky 250 g
např. Bebe, grahamové nebo lotusky
máslo 80 g
rozpuštěné
bílá čokoláda 200 g
smetana ke šlehání 550 g
33%
jahody
na ozdobení
máta
lístky na ozdobení
moučkový cukr
na poprášení

1 Jahody očistěte a nakrájejte na poloviny, větší na čtvrtky, vsypte do hrnce, přisypte cukr a krátce svařte, jen aby se cukr rozpustil, a krátce rozmixujte. Želatinu vsypte do rendlíčku, přilijte 4 lžíce vody a nechte nabobtnat. Poté krátce a lehce zahřejte, aby se želatina rozpustila, a polovinu přimíchejte k jahodám. Sušenky rozmixujte, přilijte máslo, promíchejte a vtlačte na dno malých formiček (o průměru 6–8 cm).

2 Čokoládu vsypte do žáruvzdorné misky, přilijte 150g smetany a ve vodní lázni nechte za občasného míchání čokoládu ve smetaně rozpustit. Zbylou zahřátou želatinu vlijte k čokoládě a promíchejte. Nechte zchladnout na pokojovou teplotu. Do mísy vlijte 200g smetany a ušlehejte ji tak, aby dělala měkké špičky. Za stálého šlehání přilijte rozpuštěnou čokoládu a zašlehejte ji. Hotovou směs rozdělte do formiček na sušenkový základ a dejte na půl hodiny do lednice ztuhnout.

3 Do mísy vlijte zbylou smetanu, ušlehejte ji do měkkých špiček, za stálého šlehání přilijte rozmixované jahody a zašlehejte je. Jahodovou smetanu rozdělte do formiček a vraťte do lednice. Nechte alespoň 3–4 hodiny, nejlépe přes noc, ztuhnout. Hotové dortíky vyjměte z formiček, ozdobte jahodami a mátou a pocukrujte. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/6

Komentáře

Kristýna Lysková

Dobrý den,
je možné doplnit na jaký průměr formiček je tento recept?
Děkuji :)

Apetit magazín

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...
10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...
17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří
  • Jak na to

17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří

Správná omáčka promění obyčejnou rybu v delikatesu jako z nejlepší restaurace. Přitom vám obvykle nezabere víc jak pár minut času. Vyzkoušejte naše omáčky, které se prakticky nedají pokazit a hodí se k různým druhům rybího masa. Teplé nebo...
5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách
  • Suroviny

5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách

Sušený žlutý hrách patří mezi luštěninami k Popelkám. Kdysi významná surovina se dnes ocitla na okraji zájmu, přitom je levný, vydatný a svou jemnou chutí i krémovou strukturou zazáří v mnoha pokrmech. Dejte mu šanci, pochutnáte si. ...
5 kroků, jak připravovat luštěniny
  • Novinky a zajímavosti

5 kroků, jak připravovat luštěniny

Správná příprava luštěnin není obtížná. Pro jejich dobrou stravitelnost je důležité, abyste je dostatečně namáčeli a dlouho vařili. Sestavili jsme 5 přehledných kroků, které vás přípravou luštěnin názorně provedou. ...

Obchod Apetit