Pruhované jahodové dortíčky

Pruhované jahodové dortíčky

Hodnocení receptu
Průměr: 3.9 (21)
Do hodiny Velmi snadné Na 6-8 dortíků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4897 kcal
Bílkoviny 54 g
Cukr 344 g
Tuky 376 g
Vláknina 30 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tyhle nepečené dortíky můžete udělat do malých formiček, ale nebojte se ani klasické velké dortové formy!

Suroviny

jahody 300 g
krupicový cukr 50 g
želatina 10 g
prášková
sušenky 250 g
např. Bebe, grahamové nebo lotusky
máslo 80 g
rozpuštěné
bílá čokoláda 200 g
smetana ke šlehání 550 g
33%
jahody
na ozdobení
máta
lístky na ozdobení
moučkový cukr
na poprášení

1 Jahody očistěte a nakrájejte na poloviny, větší na čtvrtky, vsypte do hrnce, přisypte cukr a krátce svařte, jen aby se cukr rozpustil, a krátce rozmixujte. Želatinu vsypte do rendlíčku, přilijte 4 lžíce vody a nechte nabobtnat. Poté krátce a lehce zahřejte, aby se želatina rozpustila, a polovinu přimíchejte k jahodám. Sušenky rozmixujte, přilijte máslo, promíchejte a vtlačte na dno malých formiček (o průměru 6–8 cm).

2 Čokoládu vsypte do žáruvzdorné misky, přilijte 150g smetany a ve vodní lázni nechte za občasného míchání čokoládu ve smetaně rozpustit. Zbylou zahřátou želatinu vlijte k čokoládě a promíchejte. Nechte zchladnout na pokojovou teplotu. Do mísy vlijte 200g smetany a ušlehejte ji tak, aby dělala měkké špičky. Za stálého šlehání přilijte rozpuštěnou čokoládu a zašlehejte ji. Hotovou směs rozdělte do formiček na sušenkový základ a dejte na půl hodiny do lednice ztuhnout.

3 Do mísy vlijte zbylou smetanu, ušlehejte ji do měkkých špiček, za stálého šlehání přilijte rozmixované jahody a zašlehejte je. Jahodovou smetanu rozdělte do formiček a vraťte do lednice. Nechte alespoň 3–4 hodiny, nejlépe přes noc, ztuhnout. Hotové dortíky vyjměte z formiček, ozdobte jahodami a mátou a pocukrujte. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Komentáře

Kristýna Lysková

Dobrý den,
je možné doplnit na jaký průměr formiček je tento recept?
Děkuji :)

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....
  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...
  • Novinky a zajímavosti

Dáte si whiskey nebo whisky?

Že v tom není žádný rozdíl? Omyl. Skotové a Irové vědí nejlépe, jak velký rozdíl mezi whiskey a whisky je. Až si příště budete v restauraci tento zlatavý alkoholický nápoj objednávat, dobře si rozmyslete, co skutečně chcete. ...
  • Novinky a zajímavosti

Báječné borůvky – ovoce plné zdraví

Jestli letos borůvky rostou, vám v článku sice neprozradíme. (A naše tajná místa, kam na ně chodíme, si také necháme pro sebe.) Ale zato vám řekneme, na co jsou borůvky dobré, proč je jíst, čím prospívají našemu zdraví nebo jaký je rozdíl...
Komerční sdělení
  • Koktejl

TOHLE JE IN…stantní káva!

FRUITY VELVET SMOOTHIE Potřebujete jen: 2 lžičky instantní kávy Jacobs Velvet; 200 ml (sójového) mléka; 2 cl ovocného sirupu (jahoda/malina/mango); led. Šejkr naplňte do poloviny ledem, přidejte dvě lžičky instantní kávy Jacobs Velvet,...

Obchod Apetit