Koláč s jahodami a citronovým krémem

Koláč s jahodami a citronovým krémem

Hodnocení receptu
Průměr: 3.4 ()
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6-8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3310 kcal
Bílkoviny 95 g
Sacharidy 292 g
Tuky 185 g
Vláknina 27 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Křehké těsto vonící máslem, svěží citronový krém a šťavnaté slaďoučké jahody... Budete se vznášet v oblacích!

Související recepty

Suroviny

máslo 80 g
studené
moučkový cukr 40 g
mouka pšeničná hladká 140 g
citronová kůra
z 1 citronu
žloutek 1 ks
smetana ke šlehání 2 PL
33%, studená
Na citronový krém
vejce 1 ks
žloutek 1 ks
krupicový cukr 85 g
+ trocha do tvarohu
smetana ke šlehání 100 ml
33%
citronová štáva 100 ml
tvaroh měkký 150 g
polotučný, ve vaničce
Na dokončení
jahody 500 g
citronová štáva 1 PL
moučkový cukr 30 g

1 Máslo, cukr, mouku a citronovou kůru dejte do mixéru a rozmixujte na konzistenci drobenky. Přidejte žloutek, smetanu a pár pulzy promixujte, jen aby se těsto začalo spojovat. Rukama zformujte do koule a zploštěte, zabalte do potravinové fólie a dejte na 15 minut do mrazáku.

2 Těsto vyndejte, nechte 5–10 minut povolit a pak vyválejte mezi 2 archy pečicího papíru. Horní papír sundejte a těsto překlopte do koláčové formy. Vtiskněte do krajů a těsto, které přesahuje okraje, seřízněte. Formu s těstem dejte na 30 minut do mrazáku.

3 Troubu předehřejte na 180°C. Formu vyndejte z mrazáku a vidličkou propíchejte dno koláče. Na těsto dejte pečicí papír, vsypte pečicí fazole a dejte do trouby na 12 minut, poté sundejte papír a dopečte dozlatova 8–10 minut.

4 Teplotu trouby ztlumte na 170°C.

5 Na náplň prošlehejte v míse vejce, žloutek a cukr. Přilijte smetanu, citronovou šťávu a promíchejte. Vlijte do předpečeného korpusu a vraťte koláč do trouby. Pečte 30 minut nebo tak dlouho, aby náplň ztuhla, ale uprostřed se lehce třásla. Nechte zcela vychladnout.

6 Tvaroh prošlehejte s cukrem a natřete na citronovou náplň.

7 Jahody nakrájejte na poloviny a promíchejte s cukrem a citronovou šťávou. Nechte půl hodiny odstát a poté jahody vyrovnejte řeznou stranou na dort. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/6

Apetit magazín

Škola vaření: bramborová kaše
  • Tipy a triky

Škola vaření: bramborová kaše

Vychutnejte si s námi úžasné bramborové pyré. Naučíme vás dokonalou bramborovou kaši a až vás omrzí, vyzkoušejte tři báječné možnosti, jak jej posunout ještě o krok dál.   ...
Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.
  • Poradna

Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.

Na světě jsou dva druhy lidí. Ti, kteří nedají dopustit na houskové a kynuté knedlíky, a pak tací, kteří dají vždycky přednost těstu bramborovému. Bramborové knedlíčky, noky nebo italské gnocchi, to je, oč tu běží! Jak nejlépe připravíte...

Obchod Apetit