Křehké těsto vonící máslem, svěží citronový krém a šťavnaté slaďoučké jahody... Budete se vznášet v oblacích!
Suroviny
Postup
Máslo, cukr, mouku a citronovou kůru dejte do mixéru a rozmixujte na konzistenci drobenky. Přidejte žloutek, smetanu a pár pulzy promixujte, jen aby se těsto začalo spojovat. Rukama zformujte do koule a zploštěte, zabalte do potravinové fólie a dejte na 15 minut do mrazáku.
Těsto vyndejte, nechte 5–10 minut povolit a pak vyválejte mezi 2 archy pečicího papíru. Horní papír sundejte a těsto překlopte do koláčové formy. Vtiskněte do krajů a těsto, které přesahuje okraje, seřízněte. Formu s těstem dejte na 30 minut do mrazáku.
Troubu předehřejte na 180°C.
Formu vyndejte z mrazáku a vidličkou propíchejte dno koláče. Na těsto dejte pečicí papír, vsypte pečicí fazole a dejte do trouby na 12 minut, poté sundejte papír a dopečte dozlatova 8–10 minut.
Teplotu trouby ztlumte na 170°C.
Na náplň prošlehejte v míse vejce, žloutek a cukr. Přilijte smetanu, citronovou šťávu a promíchejte. Vlijte do předpečeného korpusu a vraťte koláč do trouby. Pečte 30 minut nebo tak dlouho, aby náplň ztuhla, ale uprostřed se lehce třásla. Nechte zcela vychladnout.
Tvaroh prošlehejte s cukrem a natřete na citronovou náplň.
Jahody nakrájejte na poloviny a promíchejte s cukrem a citronovou šťávou. Nechte půl hodiny odstát a poté jahody vyrovnejte řeznou stranou na dort.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Nejlepší letní koláče z plechu a forem(74 receptů )
- Zima patří citrusům: Proč by měly skončit v dezertu a ne jen čekat v míse na ovoce?(72 receptů )
- 40+ nejlepších ověřených receptů na krémové dezerty(43 receptů )
- Jahodové blaho aneb nejlepší recepty s jahodami: Připravte si koláč, nepečený cheesecake a další sezónní dezerty(42 receptů )