Koláč s jahodami a citronovým krémem

Koláč s jahodami a citronovým krémem

Hodnocení receptu
Průměr: 3.4 ()
Více než hodinu Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3310 kcal
Bílkoviny 95 g
Cukr 292 g
Tuky 185 g
Vláknina 27 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Křehké těsto vonící máslem, svěží citronový krém a šťavnaté slaďoučké jahody... Budete se vznášet v oblacích!

Suroviny

máslo 80 g
studené
moučkový cukr 40 g
mouka pšeničná hladká 140 g
citronová kůra
z 1 citronu
žloutek 1 ks
smetana ke šlehání 2 PL
33%, studená
Na citronový krém
vejce 1 ks
žloutek 1 ks
krupicový cukr 85 g
+ trocha do tvarohu
smetana ke šlehání 100 ml
33%
citronová štáva 100 ml
tvaroh měkký 150 g
polotučný, ve vaničce
Na dokončení
jahody 500 g
citronová štáva 1 PL
moučkový cukr 30 g

1 Máslo, cukr, mouku a citronovou kůru dejte do mixéru a rozmixujte na konzistenci drobenky. Přidejte žloutek, smetanu a pár pulzy promixujte, jen aby se těsto začalo spojovat. Rukama zformujte do koule a zploštěte, zabalte do potravinové fólie a dejte na 15 minut do mrazáku.

2 Těsto vyndejte, nechte 5–10 minut povolit a pak vyválejte mezi 2 archy pečicího papíru. Horní papír sundejte a těsto překlopte do koláčové formy. Vtiskněte do krajů a těsto, které přesahuje okraje, seřízněte. Formu s těstem dejte na 30 minut do mrazáku.

3 Troubu předehřejte na 180°C. Formu vyndejte z mrazáku a vidličkou propíchejte dno koláče. Na těsto dejte pečicí papír, vsypte pečicí fazole a dejte do trouby na 12 minut, poté sundejte papír a dopečte dozlatova 8–10 minut.

4 Teplotu trouby ztlumte na 170°C.

5 Na náplň prošlehejte v míse vejce, žloutek a cukr. Přilijte smetanu, citronovou šťávu a promíchejte. Vlijte do předpečeného korpusu a vraťte koláč do trouby. Pečte 30 minut nebo tak dlouho, aby náplň ztuhla, ale uprostřed se lehce třásla. Nechte zcela vychladnout.

6 Tvaroh prošlehejte s cukrem a natřete na citronovou náplň.

7 Jahody nakrájejte na poloviny a promíchejte s cukrem a citronovou šťávou. Nechte půl hodiny odstát a poté jahody vyrovnejte řeznou stranou na dort. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy na víkend

PRÁVĚ TEĎ: Apetit piknik je tady! Oslavte s námi léto

Jupí, po týdnech příprav a nedočkavého těšení jsme se konečně dočkali. Je sobota 19. června 2021 a gastronomický svátek časopisu Apetit právě začíná. Sbalte košíky, vezměte celou rodinu a přijďte za námi do Grébovky. Od 10 hodin na vás čeká...
  • Tipy a triky

5 luxusních dezertů, které jsou přirozeně bezlepkové

Mlsejte světoznámé dezerty, které si bez obav vychutnají i ti, kteří lepek nesmějí nebo jim jednoduše nedělá dobře. Mandle, sladký sníh, smetana, ovoce a zmrzlina – už jen samotné ingredience znějí chutně. Seženete je jednoduše, vykouzlíte...
  • Suroviny

Kypřidla v kostce: kypřicí prášek vs. jedlá soda

U pečiva většinou chceme objem a nadýchanost, proto použítváme kypřidlo. Pomineme-li sílu kvasinek v droždí, existuje také možnost využít potravinářskou chemii. V čem se liší soda od kypřicího prášku a jak oba prostředky v těstě...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Jak se blýsknout, když pořádáte narychlo svolanou akci?

Celkem neplánovaně jste se ocitli v roli hostitele a jste nervózní, jestli všechno klapne? Klid! Aby se u vás přátelé cítili příjemně, pokliďte, ale samozřejmě s mírou. Setřete z poliček a stolu prach, prožeňte podlahu vysavačem, odkliďte z...

Obchod Apetit