
Dvojctihodný koláč s tvarohovou náplní
Úžasný koláč naší čtenářky, paní Ludmily Parkánové z Otrokovic, bude ozdobou každé oslavy a slavnosti. Díky našemu návodu krok za krokem jej ale zvládnete snadno i vy!
Ingredience
- 1 kostka (42g) čerstvého droždí
- 250ml mléka
- 4 lžíce moučkového cukru
- 500g hladké mouky Extra speciál
- + na podsypání 2 vejce
- 1 lžíce sádla, rozpuštěného a vlažného 100ml oleje
- špetka soli
- 3 kostky jemného tvarohu v alobalu (750g)
- 1/2 sáčku vanilkového pudinku, nejlépe bez vaření
- 200g krupicového cukru
- 2 vejce
- 1 sáček vanilkového cukru
- jemně nastrouhaná kůra z 1 citronu
- 100g másla, rozpuštěného
- 100g moučkového cukru
- 100g polohrubé mouky
- domácí povidla na potření
- rozpuštěné máslo na potírání a pokapání
- mandle na ozdobení (nemusí být)
NA TVAROHOVOU NÁPLŇ
NA DROBENKU
NA DOKONČENÍ
Příprava jídla
ZADĚLEJTE TĚSTO A PŘIPRAVTE NÁPLŇ
1 Droždí smíchejte s trochou vlažného mléka, cukrem a trochou mouky a počkejte, až se na hladině vytvoří bubliny. Díky tomuto procesu se aktivují kvasinky a droždí ožije.
2 Smíchejte zbylou mouku, špetku soli, vzešlý kvásek, vejce a zbylé vlažné mléko. Krátce propracujte a teprve pak přimíchejte tuk.
3 Propracované těsto dejte do mísy, lehce posypte moukou, zakryjte čistou utěrkou a nechte kynout, až zdvojnásobí svůj objem. Může to trvat asi hodinu a více, rychlost kynutí závisí na teple v okolním prostředí, čím tepleji je, tím rychleji těsto kyne.
4 Mezitím, co těsto kyne, všechny přísady na tvarohovou náplň promíchejte dohladka.
Tip paní Ludmily:
ZADĚLÁNÍ V DOMÁCÍ PEKÁRNĚ
Do pekárny dejte suroviny na těsto v pořadí mléko, olej, vejce a tekuté vlažné sádlo a zasypte moukou. Do té udělejte důlek a do něho rozdrobte droždí. Do jednoho rohu dejte cukr a do druhého sůl. Zapněte pekárnu na přípravu těsta i s kynutím a nechte vykynout. Dále pokračujte podle receptu.
PLNĚNÍ A PEČENÍ FRGÁLŮ
1 Vykynuté těsto vyklopte na pracovní plochu posypanou hladkou moukou.
2 Znovu těsto prohněťte, tentokrát jenom lehce.
3 Rozdělte těsto na 5 stejných dílů, nejlépe vám to půjde nožem.
4 Z dílů těsta udělejte bochánky, vyskládejte je na pomoučněnou pracovní plochu a posypte moukou.
5 Bochánky zakryjte čistou utěrkou a nechte ještě kynout – první 10 minut, další postupně. Troubu vyhřejte na 180°C
6 Každý bochánek mírně roztáhněte na placičku o průměru asi 16–20cm.
7 Potom na ni dejte pětinu připravené tvarohové náplně, zabalte ji a zakulaťte do tvaru bochánku.
8 Pečicí plech důkladně vymažte máslem – nesnažte se tenhle krok obejít pečicím papírem, ten nepoužívejte!
9 Naplněný bochánek položte spojem dolů na vymazaný plech a potřete ho rozpuštěným máslem.
10 Roztahujte naplněný bochánek do velikosti koláče. Snažte se o co nejtenčí výsledek, ale neroztrhněte těsto. Okraj koláče nenechte zvýšený.
11 Povrch potřete povidly (když jsou moc hustá, rozmíchejte je s trochou teplé vody a můžete je i přisladit). Okraj potřete rozpuštěným máslem.
12 Přísady na drobenku smíchejte v misce a zpracujte prsty.
13 Připravený koláč posypte drobenkou. Ozdobte mandlemi, chcete-li, znovu pokapejte máslem a nechte ještě chvilku odpočinout.
14 Koláč upečte dozlatova, trvá to asi 25–30 minut, a po vytažení znovu pokapejte máslem. Stejně zpracujte i další díly těsta a náplně.
Přidat komentář