svestkovy kolac
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:
3.3 / 5. Počet hodnocení: 22
Do hodiny Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3330 kcal
Bílkoviny 65 g
Sacharidy 317 g
Tuky 192 g
Vláknina 32 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Křehký a šťavnatý.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 200 g
máslo 140 g
studené, nakrájené na kousky
krupicový cukr 140 g
a 2 lžíce na posypání
žloutek 2 ks
z velkých vajec
švestky 300 g
vypeckované
ořechy 1 PL
sekané, lze nahradit mletými mandlemi
rozinky 1 hrst

Postup

1

Mouku prosijte do mísy, přidejte cukr, žloutky a máslo. Pomocí prstů vytvořte ‚drobenku‘ a tu zpracujte na pomoučené ploše v těsto. Zabalte do potravinové fólie nebo mikrotenového sáčku a dejte na půl hodiny do chladničky.

2

Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 °C.

3

Těsto rozválejte na kulatou placku, švestky rozčtvrťte a mírně vtlačte do těsta.

4

Posypte zbylým cukrem, rozinkami a oříšky a pečte 15–20 minut, až okraje zezlátnou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/10

Komentáře

Anonym

Opravdu mě překvapilo, že něco tak jednoduchého a rychle hotového může být taková pochoutka - snědli jsme ho skoro celý ještě za tepla - mňam

Anonym

Výborně se dělá ve formě na quiché. Vůbec nevadí, přidáte-li více másla nebo cukru, neublíží mu dokonce, pro konzistenci, ani bílky. V případě, že nemáte švestky, volte variantu s ananasem a kousky čokolády uvnitř, nahoru šlehačku. Dost se tím vzdálíte původnímu obrázku, ale zmizí stejně rychle :)

Anonym

Koláč je výborný, když švestky posypete mletým ochuceným makem a sekanými mandlemi.

Anonym

Neslo mi z tech ingredienci vymlatit zadny testo! Pridala jsem i bilky a ted cekam, co se s tim v lednici stane.

Anonym

Koláč se mi moc nepovedl :( těsto bylo opravdu dost sladké, příště dám méně cukru. Krásně se to dalo rozválet, ale asi jsem použila moc velkou formu, protože po upečení bylo těsto strašně slabounké (asi půl centimetru). A švestky pustily vodu takže celý koláč byl promáčený :(. Možná to bylo tím, že jsem použila mražené švestky. Škoda... možná se příště podaří.

Dita Gulíková

Dělala jsem ho z celozrné špaldové mouky a s minimem třinového cukru a byl výborný. Těsto bylo hodně křehké a šlo hůř vyválet. Koláč jsme jedli lžičkou.

Apetit magazín

Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit