0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
svestkovy kolac
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:
3.3 / 5. Počet hodnocení: 25
Do hodiny Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3330 kcal
Bílkoviny 65 g
Sacharidy 317 g
Tuky 192 g
Vláknina 32 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Křehký a šťavnatý.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 200 g
máslo 140 g
studené, nakrájené na kousky
krupicový cukr 140 g
a 2 lžíce na posypání
žloutek 2 ks
z velkých vajec
švestky 300 g
vypeckované
ořechy 1 PL
sekané, lze nahradit mletými mandlemi
rozinky 1 hrst

Postup

1

Mouku prosijte do mísy, přidejte cukr, žloutky a máslo. Pomocí prstů vytvořte ‚drobenku‘ a tu zpracujte na pomoučené ploše v těsto. Zabalte do potravinové fólie nebo mikrotenového sáčku a dejte na půl hodiny do chladničky.

2

Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 °C.

3

Těsto rozválejte na kulatou placku, švestky rozčtvrťte a mírně vtlačte do těsta.

4

Posypte zbylým cukrem, rozinkami a oříšky a pečte 15–20 minut, až okraje zezlátnou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/10

Komentáře

Anonym

Opravdu mě překvapilo, že něco tak jednoduchého a rychle hotového může být taková pochoutka - snědli jsme ho skoro celý ještě za tepla - mňam

Anonym

Výborně se dělá ve formě na quiché. Vůbec nevadí, přidáte-li více másla nebo cukru, neublíží mu dokonce, pro konzistenci, ani bílky. V případě, že nemáte švestky, volte variantu s ananasem a kousky čokolády uvnitř, nahoru šlehačku. Dost se tím vzdálíte původnímu obrázku, ale zmizí stejně rychle :)

Anonym

Koláč je výborný, když švestky posypete mletým ochuceným makem a sekanými mandlemi.

Anonym

Neslo mi z tech ingredienci vymlatit zadny testo! Pridala jsem i bilky a ted cekam, co se s tim v lednici stane.

Anonym

Koláč se mi moc nepovedl :( těsto bylo opravdu dost sladké, příště dám méně cukru. Krásně se to dalo rozválet, ale asi jsem použila moc velkou formu, protože po upečení bylo těsto strašně slabounké (asi půl centimetru). A švestky pustily vodu takže celý koláč byl promáčený :(. Možná to bylo tím, že jsem použila mražené švestky. Škoda... možná se příště podaří.

Dita Gulíková

Dělala jsem ho z celozrné špaldové mouky a s minimem třinového cukru a byl výborný. Těsto bylo hodně křehké a šlo hůř vyválet. Koláč jsme jedli lžičkou.

Apetit magazín

Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit