Hodnocení receptu
Průměr: 3.3 (21)
Do hodiny Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3330 kcal
Bílkoviny 65 g
Sacharidy 317 g
Tuky 192 g
Vláknina 32 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Křehký a šťavnatý.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 200 g
máslo 140 g
studené, nakrájené na kousky
krupicový cukr 140 g
a 2 lžíce na posypání
žloutek 2 ks
z velkých vajec
švestky 300 g
vypeckované
ořechy 1 PL
sekané, lze nahradit mletými mandlemi
rozinky 1 hrst

1Mouku prosijte do mísy, přidejte cukr, žloutky a máslo. Pomocí prstů vytvořte ‚drobenku‘ a tu zpracujte na pomoučené ploše v těsto. Zabalte do potravinové fólie nebo mikrotenového sáčku a dejte na půl hodiny do chladničky.

2Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 °C. Těsto rozválejte na kulatou placku, švestky rozčtvrťte a mírně vtlačte do těsta. Posypte zbylým cukrem, rozinkami a oříšky a pečte
15–20 minut, až okraje zezlátnou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2004/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2004/10

Komentáře

Anonym

Opravdu mě překvapilo, že něco tak jednoduchého a rychle hotového může být taková pochoutka - snědli jsme ho skoro celý ještě za tepla - mňam

Anonym

Výborně se dělá ve formě na quiché. Vůbec nevadí, přidáte-li více másla nebo cukru, neublíží mu dokonce, pro konzistenci, ani bílky. V případě, že nemáte švestky, volte variantu s ananasem a kousky čokolády uvnitř, nahoru šlehačku. Dost se tím vzdálíte původnímu obrázku, ale zmizí stejně rychle :)

Anonym

Koláč je výborný, když švestky posypete mletým ochuceným makem a sekanými mandlemi.

Anonym

Neslo mi z tech ingredienci vymlatit zadny testo! Pridala jsem i bilky a ted cekam, co se s tim v lednici stane.

Anonym

Koláč se mi moc nepovedl :( těsto bylo opravdu dost sladké, příště dám méně cukru. Krásně se to dalo rozválet, ale asi jsem použila moc velkou formu, protože po upečení bylo těsto strašně slabounké (asi půl centimetru). A švestky pustily vodu takže celý koláč byl promáčený :(. Možná to bylo tím, že jsem použila mražené švestky. Škoda... možná se příště podaří.

Dita Gulíková

Dělala jsem ho z celozrné špaldové mouky a s minimem třinového cukru a byl výborný. Těsto bylo hodně křehké a šlo hůř vyválet. Koláč jsme jedli lžičkou.

Apetit magazín

Škola vaření: bramborová kaše
  • Tipy a triky

Škola vaření: bramborová kaše

Vychutnejte si s námi úžasné bramborové pyré. Naučíme vás dokonalou bramborovou kaši a až vás omrzí, vyzkoušejte tři báječné možnosti, jak jej posunout ještě o krok dál.   ...
Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.
  • Poradna

Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.

Na světě jsou dva druhy lidí. Ti, kteří nedají dopustit na houskové a kynuté knedlíky, a pak tací, kteří dají vždycky přednost těstu bramborovému. Bramborové knedlíčky, noky nebo italské gnocchi, to je, oč tu běží! Jak nejlépe připravíte...

Obchod Apetit