
Dýňové rizoto s kukuřicí a ricottou
Ricotta jde s dýní skvěle dohromady. Celkově jemnou konzistenci příjemně rozbije kukuřice přidaná na poslední chvíli...
Ingredience
- 50 g másla
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibule, nakrájená nadrobno
- 300 g rýže arborio
- 300 g máslové dýně, oloupané, zbavené semínek a nastrouhané nahrubo
- 125 ml bílého vína
- 1 litr zeleninového vývaru, horkého
- 150 g mražené cukrové kukuřice, prolité v cedníku horkou vodou
- 50 g parmazánu, nastrouhaného najemno + navíc k podávání
- 1 citron, kůra najemno nastrouhaná + šťáva na ochucení ricotty
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 200–250 g (1 kelímek) ricotty
- 2 snítky tymiánu, nejlépe citronového, lístky odrhnuté
- 1 lžíce nasekané hladkolisté petržele
Příprava jídla
1 Ve velké pánvi s těžkým dnem rozehřej- te máslo a olej na středním ohni. Přidejte cibuli a za stálého míchání opékejte 4–5 minut do změknutí. Vmíchejte rýži a dýni a opékejte cca 1–2 minuty, než se rýže rovnoměrně obalí tukem. Přilijte víno a za stálého míchání vařte, dokud se nesvaří na poloviční objem. Bude to trvat asi minutu. Potom po naběračkách postupně přilévejte vývar. Vždy dobře promíchejte a nechte vývar vstřebat, než přidáte další. Vařte 20–25 minut, ke konci občas ochutnejte, aby byla rýže uvařená uvnitř na skus (al dente). Vmíchejte kukuřici a vařte ještě asi 2 minuty, aby se prohřála. Na závěr vmíchejte parmazán a citronovou kůru, osolte a opepřete podle chuti.
2 Ricottu ochuťte tymiánem a šťávou z citronu podle chuti.
3 Rizoto rozdělte do talířů a každou porci ozdobte lžící ochucené ricotty a posypte nasekanou petrželkou.
Přidat komentář