Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kuřecí šavarma se salátem a tzatziki
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 3
Do hodiny Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3315 kcal
Bílkoviny 223 g
Sacharidy 106 g
Tuky 207 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kořeněné kuřecí špízky jsou skvělou rychlovkou z grilu. Můžete je podávat jako předkrm i jako hlavní chod. Pak k nim určitě přidejte tzatziki, zeleninový salát a chléb pita. 

Suroviny

kuřecí stehenní řízky 1 kg
vykostěné
česnek 8 stroužků
drcený
sůl 2 ČL
římský kmín 2 PL
mletý
koriandr mletý 2 PL
kajenský pepř ¼ ČL
zázvor (mletý) 1 ČL
pepř 1 ČL
čerstvě mletý
mleté
olivový olej 6 PL
Na tzatziki
nastrouhaná nahrubo
sůl ½ ČL
česnek 2 stroužky
drcený
kopr 1,5 PL
+ na ozdobení
máta 1,5 PL
+ na ozdobení
na dochucení
olivový olej
na dochucení
Na salát
okurka ½ ks
nakrájená nadrobno
rajčata cherry 250 g
směs žlutých a červených
petrželka 1 hrst
hladkolistá, nakrájená nahrubo
sůl
pepř
čerstvě mletý
olivový olej 2 PL
med 2 ČL
nebo javorový sirup

Postup

1

Na tzatziki okurku osolte a nech-te vykapat v cedníku. Poté ji přendejte do misky, přidejte jogurt, česnek, bylinky a promíchejte. Dochuťte solí, citronovou šťávou, zakápněte olejem a před podáváním ozdobte bylinkami. 

2

Kuřecí maso nakrájejte na kousky nebo na nudličky a dejte do mísy. Přidejte česnek, sůl, koření, olivový olej a vše důkladně promíchejte. Nechte alespoň 20 minut (nejlépe však přes noc) marinovat. Maso postupně napíchejte na špejle nebo jehly a ogrilujte ze všech stran.

3

Na salát nakrájejte okurku na tenká čtvrtkolečka, rajčátka přepulte nebo nakrájejte na čtvrtiny. Obojí dejte do misky, přidejte nahrubo nakrájenou hladkolistou petržel a cibuli. V misce prošlehejte olivový olej, med nebo javorový sirup a citronovou šťávu. Osolte, opepřete, přilijte k zelenině a promíchejte. 

4

Pita chleby rozpečte na grilu a podávejte se špízky, salátem a tzatziki.

NĚCO NAVÍC
Pokud grilujete na dřevěných špejlích (nebo na bambusových), předem je namočte, aby se nespálily nebo nezačaly hořet. Praktické jsou nerezové grilovací jehly, které stačí po grilování umýt a znovu použít.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/8

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...