Rajčatové rizoto

Rajčatové rizoto
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Rajčatové rizoto

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (1)
Do 30 minut Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2571 kcal
Bílkoviny 72 g
Cukr 309 g
Tuky 98 g
Vláknina 27 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jednoduché a rychlé rizoto, kdy do základu přimícháte rajčata, nejlépe ze zahrádky nebo z trhu. Získáte skvělý sezonní a svěží pokrm, který doporučujeme podávat se sklenkou bílého vína!

Související recepty

Suroviny

olivový olej panenský 5 PL
cibule 1 ks
nakrájená nadrobno
sůl
pepř
čerstvě mletý
rýže kulatozrnná 1.5 hrnku
např. arborio
chilli sušené 1 špetka
vločky
česnek 2 stroužky
nakrájené nadrobno
víno bílé 0.5 hrnku
rajčata 500 g
nakrájená na kostičky (viz Něco navíc)
vývar zeleninový 750 ml
nebo voda
parmazán 0.5 hrnku
strouhaný + k podávání
rajčata 4 ks
různé velikosti, tvaru a barvy – na tenká kolečka
bazalka lístky
čerstvá, na ozdobení

Postup

1

Do hluboké pánve nebo širšího hrnce vlijte 3 lžíce olivového oleje, vsypte cibuli a opečte ji dosklovita, osolte a přidejte rýži. Opékejte asi 2 minuty, přidejte chilli, česnek, víno a rajčata a vařte, dokud se skoro všechna tekutina neodvaří.

2

Přilijte 1/2 litru horkého vývaru nebo vroucí vody, stáhněte plamen a za častého míchání vařte, aby se tekutina vstřebala. Poté postupně dolévejte zbylý vývar nebo vodu a nechte vždy vsáknout, výsledná rýže by měla být na skus (al dente) a krémová, trvá to asi 20 minut. Dochuťte solí, pepřem, stáhněte z plotny a vmíchejte sýr a ještě zbylé 2 lžíce olivového oleje.

3

Rozdělte na talíře a ozdobte parmazánem, plátky rajčat (pořádně je osolte a opepřete!) a bazalkou.

NĚCO NAVÍC
Při krájení nezapomeňte z rajčat vykrojit tuhou část, která zbyla po stopce.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Suroviny

Proč patří tučné mořské ryby do našeho jídelníčku?

Tučné ryby z moře mají pro člověka zásadní zdravotní benefit. V jejich tuku se necházejí zdraví prospěšné omega-3 nenasycené mastné kyseliny a důležitý vitamin D. Čerstvá i mražená ryba navíc představují dokonalou surovinu pro přípravu...
  • Lidé a jídlo

Seznamte se se slavnými jablečnými koláči!

Podzimní přebytky jablek nemusí končit vždycky jenom ve štrúdlu. Ač je tento moučník ověřená a chutná klasika, zkuste pro jednou oslavit babí léto některým z vyhlášených světových jablečných koláčů. Slibujeme, že nebudete litovat. ...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Užijte si ještě léto — hledáním vinných pokladů!

Je vám líto, že už prázdniny plné objevování cizích zemí skončily? Food bloger a sommeliér Jan Juřica věří, vás prostřednictvím výběru těch nejzajímavějších vín z kolekce Found od M&S, ještě do příjemné letní nálady hravě vrátí. Anebo...

Obchod Apetit