0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Rajčatové rizoto

Rajčatové rizoto
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Rajčatové rizoto

4.3 / 5. Počet hodnocení: 6
Do 30 minut Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2571 kcal
Bílkoviny 72 g
Sacharidy 309 g
Tuky 98 g
Vláknina 27 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jednoduché a rychlé rizoto, kdy do základu přimícháte rajčata, nejlépe ze zahrádky nebo z trhu. Získáte skvělý sezonní a svěží pokrm, který doporučujeme podávat se sklenkou bílého vína!

Suroviny

olivový olej panenský 5 PL
cibule 1 ks
nakrájená nadrobno
sůl
pepř
čerstvě mletý
rýže kulatozrnná 1.5 hrnku
např. arborio
chilli sušené 1 špetka
vločky
česnek 2 stroužky
nakrájené nadrobno
víno bílé 0.5 hrnku
rajče 500 g
nakrájená na kostičky (viz Něco navíc)
vývar zeleninový 750 ml
nebo voda
parmazán 0.5 hrnku
strouhaný + k podávání
rajče 4 ks
různé velikosti, tvaru a barvy – na tenká kolečka
bazalka lístky
čerstvá, na ozdobení

Postup

1

Do hluboké pánve nebo širšího hrnce vlijte 3 lžíce olivového oleje, vsypte cibuli a opečte ji dosklovita, osolte a přidejte rýži. Opékejte asi 2 minuty, přidejte chilli, česnek, víno a rajčata a vařte, dokud se skoro všechna tekutina neodvaří.

2

Přilijte 1/2 litru horkého vývaru nebo vroucí vody, stáhněte plamen a za častého míchání vařte, aby se tekutina vstřebala. Poté postupně dolévejte zbylý vývar nebo vodu a nechte vždy vsáknout, výsledná rýže by měla být na skus (al dente) a krémová, trvá to asi 20 minut. Dochuťte solí, pepřem, stáhněte z plotny a vmíchejte sýr a ještě zbylé 2 lžíce olivového oleje.

3

Rozdělte na talíře a ozdobte parmazánem, plátky rajčat (pořádně je osolte a opepřete!) a bazalkou.

NĚCO NAVÍC
Při krájení nezapomeňte z rajčat vykrojit tuhou část, která zbyla po stopce.

Související články

Chutné rizoto k obědu i k večeři
  • Jak na to

Chutné rizoto k obědu i k večeři

Risotto (rizoto) má původ v severní Itálii, je krémové a vařené ve vývaru. Postupem času recept procestoval celý svět a dostal mnoho podob. Některé jsou tomu původnímu na míle vzdálené, přesto jimi nepohrdneme. Pojďme se podívat, jakou...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/7

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je jádro domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit