Podobným způsobem jako v tomhle receptu můžete využít i jinou zeleninovou šťávu – třeba z červené řepy anebo směs mrkve a řapíkatého celeru.
Suroviny
Postup
V rendlíku přiveďte k mírnému varu vývar a mrkvovou šťávu, udržujte horké. Ve velkém rendlíku rozehřejte olivový olej. Vsypte cibuli a opékejte ji na mírném ohni doměkka, asi 4 minuty. Přidejte rýži a opékejte za stálého míchání, aby se zrníčka obalila tukem a zprůhledněla, asi 1 minutu. Vlijte víno a 1 lžíci octa a vařte za stálého míchání, dokud se tekutina nevstřebá. Pak vlévejte – po zhruba 150ml – horkou směs vývaru a mrkvové šťávy, pořád míchejte a nechávejte vždy tekutinu vstřebat. Tak pokračujte celkem asi 18–20 minut, aby rýže byla al dente a vznikla hustá krémová omáčka. Odstavte, přidejte sýr a 1 lžíci másla, osolte a opepřete a vymíchejte dokrémova.
V pánvi rozehřejte zbývající máslo. Vsypte hrášek, osolte a opepřete a míchejte na středním ohni, aby se prohřál, asi 1 minutu. Vmíchejte zbývající 1 lžičku octa.
Rizoto rozdělte na talíře či do misek, posypte ho hráškem a jarní cibulkou či pažitkou i dalším sýrem. Ihned podávejte.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Jak na dokonale krémové italské rizoto plus 15 receptů(15 receptů )