Mrkvové rizoto s hráškem

Mrkvové rizoto s hráškem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Mrkvové rizoto s hráškem

Hodnocení receptu
Průměr: 4.3 (3)
Do hodiny Velmi snadné Pro 2–3 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1604 kcal
Bílkoviny 46 g
Cukr 207 g
Tuky 55 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Podobným způsobem jako v tomhle receptu můžete využít i jinou zeleninovou šťávu – třeba z červené řepy anebo směs mrkve a řapíkatého celeru.

Související recepty

Suroviny

vývar zeleninový 600 ml
nebo kuřecí
300 ml
mrkvová šťáva, nejlépe čerstvá
olivový olej 2 PL
cibule 1 ks
malá, nakrájená nadrobno
rýže arborio 200 g
víno bílé 80 ml
suché
vinný ocet bílý 1 PL
+ 1 lžička
parmazán 30 g
strouhaný + hobliny k podávání
máslo 1.5 PL
sůl
pepř
čerstvě mletý
mražený hrášek 100 g
povolený
jarní cibulka
natenko nakrájená, k podávání, lze nahradit nakrájenou pažitkou

Postup

1

V rendlíku přiveďte k mírnému varu vývar a mrkvovou šťávu, udržujte horké. Ve velkém rendlíku rozehřejte olivový olej. Vsypte cibuli a opékejte ji na mírném ohni doměkka, asi 4 minuty. Přidejte rýži a opékejte za stálého míchání, aby se zrníčka obalila tukem a zprůhledněla, asi 1 minutu. Vlijte víno a 1 lžíci octa a vařte za stálého míchání, dokud se tekutina nevstřebá. Pak vlévejte – po zhruba 150ml – horkou směs vývaru a mrkvové šťávy, pořád míchejte a nechávejte vždy tekutinu vstřebat. Tak pokračujte celkem asi 18–20 minut, aby rýže byla al dente a vznikla hustá krémová omáčka. Odstavte, přidejte sýr a 1 lžíci másla, osolte a opepřete a vymíchejte dokrémova.

2

V pánvi rozehřejte zbývající máslo. Vsypte hrášek, osolte a opepřete a míchejte na středním ohni, aby se prohřál, asi 1 minutu. Vmíchejte zbývající 1 lžičku octa.

3

Rizoto rozdělte na talíře či do misek, posypte ho hráškem a jarní cibulkou či pažitkou i dalším sýrem. Ihned podávejte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Lidé a jídlo

Seznamte se se slavnými jablečnými koláči!

Podzimní přebytky jablek nemusí končit vždycky jenom ve štrúdlu. Ač je tento moučník ověřená a chutná klasika, zkuste pro jednou oslavit babí léto některým z vyhlášených světových jablečných koláčů. Slibujeme, že nebudete litovat. ...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Užijte si ještě léto — hledáním vinných pokladů!

Je vám líto, že už prázdniny plné objevování cizích zemí skončily? Food bloger a sommeliér Jan Juřica věří, vás prostřednictvím výběru těch nejzajímavějších vín z kolekce Found od M&S, ještě do příjemné letní nálady hravě vrátí. Anebo...

Obchod Apetit