Mrkvové rizoto s hráškem

Mrkvové rizoto s hráškem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Mrkvové rizoto s hráškem

4.3 / 5. Počet hodnocení: 3
Do hodiny Velmi snadné Pro 2–3 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1604 kcal
Bílkoviny 46 g
Sacharidy 207 g
Tuky 55 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Podobným způsobem jako v tomhle receptu můžete využít i jinou zeleninovou šťávu – třeba z červené řepy anebo směs mrkve a řapíkatého celeru.

Suroviny

vývar zeleninový 600 ml
nebo kuřecí
300 ml
mrkvová šťáva, nejlépe čerstvá
olivový olej 2 PL
cibule 1 ks
malá, nakrájená nadrobno
rýže arborio 200 g
víno bílé 80 ml
suché
vinný ocet bílý 1 PL
+ 1 lžička
parmazán 30 g
strouhaný + hobliny k podávání
máslo 1.5 PL
sůl
pepř
čerstvě mletý
mražený hrášek 100 g
povolený
jarní cibulka
natenko nakrájená, k podávání, lze nahradit nakrájenou pažitkou

Postup

1

V rendlíku přiveďte k mírnému varu vývar a mrkvovou šťávu, udržujte horké. Ve velkém rendlíku rozehřejte olivový olej. Vsypte cibuli a opékejte ji na mírném ohni doměkka, asi 4 minuty. Přidejte rýži a opékejte za stálého míchání, aby se zrníčka obalila tukem a zprůhledněla, asi 1 minutu. Vlijte víno a 1 lžíci octa a vařte za stálého míchání, dokud se tekutina nevstřebá. Pak vlévejte – po zhruba 150ml – horkou směs vývaru a mrkvové šťávy, pořád míchejte a nechávejte vždy tekutinu vstřebat. Tak pokračujte celkem asi 18–20 minut, aby rýže byla al dente a vznikla hustá krémová omáčka. Odstavte, přidejte sýr a 1 lžíci másla, osolte a opepřete a vymíchejte dokrémova.

2

V pánvi rozehřejte zbývající máslo. Vsypte hrášek, osolte a opepřete a míchejte na středním ohni, aby se prohřál, asi 1 minutu. Vmíchejte zbývající 1 lžičku octa.

3

Rizoto rozdělte na talíře či do misek, posypte ho hráškem a jarní cibulkou či pažitkou i dalším sýrem. Ihned podávejte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/6

Apetit magazín

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...
Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
  • Tipy a triky

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....
Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!
  • Tipy redakce

Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!

Obchodní dům Ikea láká kromě nábytku na spoustu švédských dobrot. Jednou z nich je také mandlový dort krále Oskara II. Kdo už tento skvostný zákusek někdy ochutnal, věříme, že ne jen jednou. S naším receptem si ho můžete upéct...

Obchod Apetit