Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Mrkvové rizoto s hráškem

Mrkvové rizoto s hráškem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Mrkvové rizoto s hráškem

4.7/5 Počet hodnocení: 6
Do hodiny Velmi snadné Pro 2–3 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1604 kcal
Bílkoviny 46 g
Sacharidy 207 g
Tuky 55 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Podobným způsobem jako v tomhle receptu můžete využít i jinou zeleninovou šťávu – třeba z červené řepy anebo směs mrkve a řapíkatého celeru.

Suroviny

vývar zeleninový 600 ml
nebo kuřecí
300 ml
mrkvová šťáva, nejlépe čerstvá
olivový olej 2 PL
malá, nakrájená nadrobno
rýže arborio 200 g
suché
vinný ocet bílý 1 PL
+ 1 lžička
strouhaný + hobliny k podávání
máslo 1,5 PL
sůl
pepř
čerstvě mletý
mražený hrášek 100 g
povolený
jarní cibulka
natenko nakrájená, k podávání, lze nahradit nakrájenou pažitkou

Postup

1

V rendlíku přiveďte k mírnému varu vývar a mrkvovou šťávu, udržujte horké. Ve velkém rendlíku rozehřejte olivový olej. Vsypte cibuli a opékejte ji na mírném ohni doměkka, asi 4 minuty. Přidejte rýži a opékejte za stálého míchání, aby se zrníčka obalila tukem a zprůhledněla, asi 1 minutu. Vlijte víno a 1 lžíci octa a vařte za stálého míchání, dokud se tekutina nevstřebá. Pak vlévejte – po zhruba 150ml – horkou směs vývaru a mrkvové šťávy, pořád míchejte a nechávejte vždy tekutinu vstřebat. Tak pokračujte celkem asi 18–20 minut, aby rýže byla al dente a vznikla hustá krémová omáčka. Odstavte, přidejte sýr a 1 lžíci másla, osolte a opepřete a vymíchejte dokrémova.

2

V pánvi rozehřejte zbývající máslo. Vsypte hrášek, osolte a opepřete a míchejte na středním ohni, aby se prohřál, asi 1 minutu. Vmíchejte zbývající 1 lžičku octa.

3

Rizoto rozdělte na talíře či do misek, posypte ho hráškem a jarní cibulkou či pažitkou i dalším sýrem. Ihned podávejte.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/6

Apetit magazín

AD
V Karlových Varech si užijete nejen lázně, ale i gastro
  • Tipy na víkend

V Karlových Varech si užijete nejen lázně, ale i gastro

Staňte se hostem Hotelu Thermal v Karlových Varech a ponořte se do kulinářského ráje, kde se spojuje to nejlepší z tradiční české kuchyně s lahůdkami mezinárodní gastronomie. Objevte místní kulinářské tajemství v hotelové restauraci s...
Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Edice Apetit se rozrůstá o další novinku. Línou kuchařku jsme ušili na míru všem, kteří rádi dobře jedí, ale nemají čas nebo chuť trávit v kuchyni dlouhé hodiny. Kniha je plná receptů, které pravděpodobně znáte. My jsme je ale zjednodušili...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč