Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Mrkvové rizoto s hráškem
Mrkvové rizoto s hráškem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Mrkvové rizoto s hráškem

4.8/5 Počet hodnocení: 8
Do hodiny Velmi snadné Pro 2–3 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1604 kcal
Bílkoviny 46 g
Sacharidy 207 g
Tuky 55 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Podobným způsobem jako v tomhle receptu můžete využít i jinou zeleninovou šťávu – třeba z červené řepy anebo směs mrkve a řapíkatého celeru.

Související recepty

Suroviny

vývar zeleninový 600 ml
nebo kuřecí
300 ml
mrkvová šťáva, nejlépe čerstvá
olivový olej 2 PL
malá, nakrájená nadrobno
rýže arborio 200 g
suché
vinný ocet bílý 1 PL
+ 1 lžička
strouhaný + hobliny k podávání
máslo 1,5 PL
sůl
pepř
čerstvě mletý
mražený hrášek 100 g
povolený
jarní cibulka
natenko nakrájená, k podávání, lze nahradit nakrájenou pažitkou

Postup

1

V rendlíku přiveďte k mírnému varu vývar a mrkvovou šťávu, udržujte horké. Ve velkém rendlíku rozehřejte olivový olej. Vsypte cibuli a opékejte ji na mírném ohni doměkka, asi 4 minuty. Přidejte rýži a opékejte za stálého míchání, aby se zrníčka obalila tukem a zprůhledněla, asi 1 minutu. Vlijte víno a 1 lžíci octa a vařte za stálého míchání, dokud se tekutina nevstřebá. Pak vlévejte – po zhruba 150ml – horkou směs vývaru a mrkvové šťávy, pořád míchejte a nechávejte vždy tekutinu vstřebat. Tak pokračujte celkem asi 18–20 minut, aby rýže byla al dente a vznikla hustá krémová omáčka. Odstavte, přidejte sýr a 1 lžíci másla, osolte a opepřete a vymíchejte dokrémova.

2

V pánvi rozehřejte zbývající máslo. Vsypte hrášek, osolte a opepřete a míchejte na středním ohni, aby se prohřál, asi 1 minutu. Vmíchejte zbývající 1 lžičku octa.

3

Rizoto rozdělte na talíře či do misek, posypte ho hráškem a jarní cibulkou či pažitkou i dalším sýrem. Ihned podávejte.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/6

Apetit magazín