Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Egyptská špenátová polévka s jogurtem (Labaneja)
Egyptská špenátová polévka s jogurtem (Labaneja)
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Egyptská špenátová polévka s jogurtem (Labaneja)

4/5 Počet hodnocení: 2
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1364 kcal
Bílkoviny 97 g
Sacharidy 144 g
Tuky 29 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Labaneja, egyptská špenátová polévka, vás překvapí hned několikrát – je lehká, ale díky rýži zasytí, je teplá, ale díky jogurtu a mátě osvěží. Skvěle obstojí jako lehká večeře. Navíc jejím vařením nestrávíte moře času, hotová je vskutku za pár chvil. 

Suroviny

olivový olej 2 PL
nakrájená nadrobno
česnek 3 stroužky
2 podrcené + 1 prolisovaný navíc podle chuti
rýže dlouhozrnná 80 g
syrová
rozmražený, nebo čerstvý
vývar zeleninový 1,2 l
sůl
římský kmín ½ ČL
máta 3 snítky
lístky otrhané a nasekané (lze dát i 1 lžičku sušené máty, chuť pak bude trochu jíná) + pár lístků navíc na ozdobu

Postup

1

V hrnci rozehřejte olej, vsypte cibuli a opékejte, aby se lehounce zabarvila. Přidejte dva podrcené stroužky česneku a rýži a pár minut restujte. Pak vložte špenát a přiklopte – pokud je čerstvý, během chvilky zavadne. Zvedněte poklici, přilijte horký vývar, osolte a vařte cca 15–18 minut, až rýže změkne, ale neměla by se rozvařit na kaši.

2

Prošlehejte jogurt s římským kmínem a nasekanou mátou. Pokud chcete, přidejte i prolisovaný stroužek česneku navíc. Ztlumte plamen, vmíchejte jogurt do polévky a už nevařte, nechte jej jen šetrně prohřát. Při vyšší teplotě se by se jogurt srazil. Posypejte lístky máty navíc a podávejte. Podle chuti můžete porce v talířích dochutit trochou citronové šťávy.

NĚCO NAVÍC
S rýží můžete přidat také 1/2 lžičky mleté kurkumy, polévku zbarví lehce dožluta a podpoří jemně nakyslou chuť. Kdo má rád pikantní, přidá i trochu chilli vloček. Polévku můžete podávat i v létě, a to dobře vychlazenou.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/4

Apetit magazín

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové
  • Jak na to

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové

Italové mají k vaření těstovin velmi odpovědný přístup. Správně uvařené těstoviny jsou totiž „al dente“ – tedy tak, aby byly na skus pevné. Pokud jsou měkké a nekladou při skousknutí žádná odpor, někde jste udělali chybu. Jestli chceste...
Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů
  • Zdraví a výživa

Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů

Mikroplasty jsou všechny plastové částečky nejrůznějších velikostí menší než pět milimetrů.  Vznikají rozkladem plastů a pronikají i do potravního řetězce. Podle nedávné studie bylo na přítomnosti mikroplastů pozitivně testováno 90 %...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč