Labaneja, egyptská špenátová polévka, vás překvapí hned několikrát – je lehká, ale díky rýži zasytí, je teplá, ale díky jogurtu a mátě osvěží. Skvěle obstojí jako lehká večeře. Navíc jejím vařením nestrávíte moře času, hotová je vskutku za pár chvil.
Suroviny
Postup
V hrnci rozehřejte olej, vsypte cibuli a opékejte, aby se lehounce zabarvila. Přidejte dva podrcené stroužky česneku a rýži a pár minut restujte. Pak vložte špenát a přiklopte – pokud je čerstvý, během chvilky zavadne. Zvedněte poklici, přilijte horký vývar, osolte a vařte cca 15–18 minut, až rýže změkne, ale neměla by se rozvařit na kaši.
Prošlehejte jogurt s římským kmínem a nasekanou mátou. Pokud chcete, přidejte i prolisovaný stroužek česneku navíc. Ztlumte plamen, vmíchejte jogurt do polévky a už nevařte, nechte jej jen šetrně prohřát. Při vyšší teplotě se by se jogurt srazil. Posypejte lístky máty navíc a podávejte. Podle chuti můžete porce v talířích dochutit trochou citronové šťávy.
NĚCO NAVÍC
S rýží můžete přidat také 1/2 lžičky mleté kurkumy, polévku zbarví lehce dožluta a podpoří jemně nakyslou chuť. Kdo má rád pikantní, přidá i trochu chilli vloček. Polévku můžete podávat i v létě, a to dobře vychlazenou.