Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Egyptská špenátová polévka s jogurtem (Labaneja)
Egyptská špenátová polévka s jogurtem (Labaneja)
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Egyptská špenátová polévka s jogurtem (Labaneja)

4/5 Počet hodnocení: 2
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1364 kcal
Bílkoviny 97 g
Sacharidy 144 g
Tuky 29 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Labaneja, egyptská špenátová polévka, vás překvapí hned několikrát – je lehká, ale díky rýži zasytí, je teplá, ale díky jogurtu a mátě osvěží. Skvěle obstojí jako lehká večeře. Navíc jejím vařením nestrávíte moře času, hotová je vskutku za pár chvil. 

Související recepty

Suroviny

olivový olej 2 PL
nakrájená nadrobno
česnek 3 stroužky
2 podrcené + 1 prolisovaný navíc podle chuti
rýže dlouhozrnná 80 g
syrová
rozmražený, nebo čerstvý
vývar zeleninový 1,2 l
sůl
římský kmín ½ ČL
máta 3 snítky
lístky otrhané a nasekané (lze dát i 1 lžičku sušené máty, chuť pak bude trochu jíná) + pár lístků navíc na ozdobu

Postup

1

V hrnci rozehřejte olej, vsypte cibuli a opékejte, aby se lehounce zabarvila. Přidejte dva podrcené stroužky česneku a rýži a pár minut restujte. Pak vložte špenát a přiklopte – pokud je čerstvý, během chvilky zavadne. Zvedněte poklici, přilijte horký vývar, osolte a vařte cca 15–18 minut, až rýže změkne, ale neměla by se rozvařit na kaši.

2

Prošlehejte jogurt s římským kmínem a nasekanou mátou. Pokud chcete, přidejte i prolisovaný stroužek česneku navíc. Ztlumte plamen, vmíchejte jogurt do polévky a už nevařte, nechte jej jen šetrně prohřát. Při vyšší teplotě se by se jogurt srazil. Posypejte lístky máty navíc a podávejte. Podle chuti můžete porce v talířích dochutit trochou citronové šťávy.

NĚCO NAVÍC
S rýží můžete přidat také 1/2 lžičky mleté kurkumy, polévku zbarví lehce dožluta a podpoří jemně nakyslou chuť. Kdo má rád pikantní, přidá i trochu chilli vloček. Polévku můžete podávat i v létě, a to dobře vychlazenou.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/4

Apetit magazín