Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Jogurtová polévka s kroupami a cizrnovými kofty

Jogurtová polévka s kroupami a cizrnovými kofty

5/5 Počet hodnocení: 10
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1874 kcal
Bílkoviny 95 g
Sacharidy 182 g
Tuky 72 g
Vláknina 52 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Takhle jste kroupy ještě nejedli – v krémové polévce, ve které se snoubí jemná nakyslost jogurtu a citronu s ostrostí chilli. Sem tam se zakousnete do kofty s křupavou kůrčičkou a při tom si v duchu říkáte: proč jsem tohle božské jídlo neobjevil(a) dřív?

Suroviny

olivový olej 1 PL
česnek 3 stroužky
nadrobno
chilli sušené 1 špetka
drcené
vývar zeleninový 1,5 l
ječné kroupy 100 g
propláchnuté
z jednoho biocitronu
šafrán 1 špetka
škrob 2 ČL
sůl mořská
červená, k podávání
koriandr čerstvý
k podávání
olivový olej
na pokapání
Na kofty
400g
malá, nadrobno
koriandr čerstvý 1 hrst
nasekaný
petrželka 1 hrst
nasekaná
máta 1 PL
nasekaná
paprika mletá uzená 1 ČL
římský kmín 1 ČL
mletý
škrob 1 PL
rostlinný olej

Postup

1

Na kofty v robotu promixujte cizrnu s cibulí nadrobno (ne na kaši). Přidejte do mísy s bylinkami a kořením, osolte, promíchejte a vmíchejte škrob (podle potřeby i víc, aby se směs spojila). Vytvořte koule velikosti vlašského ořechu a dejte je na plech vyložený pečicím papírem.

2

V hrnci na olivovém oleji na středním plameni opékejte česnek a sušené chilli 30 sekund, pak přilijte zeleninový vývar a přiveďte k varu. Přidejte kroupy, citronovou kůru a šafrán. Vařte 20–25 minut, až budou kroupy měkké.

3

Mezitím v míse prošlehejte jogurt. V menší misce smíchejte škrob a 40–50 ml studené vody, abyste vytvořili hladkou pastu. Pak do ní vmíchejte žloutek a směs zašlehejte do jogurtu. Za stálého šlehání pramínkem přilijte 100 ml horkého vývaru z vaření krup. Nyní jogurtovou směs vlijte do polévky k měkkým kroupám, stále míchejte. Ztlumte plamen a za stálého míchání zahřívejte asi 4 minuty; polévka se nesmí vařit, jen prohřát. Na závěr ji osolte a uchovejte horkou.

4

V hluboké pánvi rozehřejte vysokou vrstvu oleje a po částech smažte za obasného obracení cizrnové kofty dozlatova – stačí 2 minuty. Nechte okapat na papírových utěrkách.

5

Polévku rozlijte do misek, přidejte kofty, nasekanou čerstvou chilli papričku a koriandr. Pokapejte olivovým olejem a podávejte.

[[nid:26512]]

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/5

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč