Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Jogurtová polévka s kroupami a cizrnovými koftami

Jogurtová polévka s kroupami a cizrnovými koftami

Hodnocení receptu
Průměr: 5 ()
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1142 kcal
Bílkoviny 51 g
Sacharidy 112 g
Tuky 47 g
Vláknina 1 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Takhle jste kroupy ještě nejedli – v krémové polévce, ve které se snoubí jemná nakyslost jogurtu a citronu s ostrostí chilli. Sem tam se zakousnete do kofty s křupavou kůrčičkou a při tom si v duchu říkáte: proč jsem tohle božské jídlo neobjevil(a) dřív?

Suroviny

olivový olej 1 PL
česnek 3 stroužek
nadrobno
chilli sušené 1 špetka
drcené
vývar zeleninový 1.5 l
ječné kroupy 100 g
propláchnuté
citronová kůra
z jednoho biocitronu
šafrán 1 špetka
500 g
bílý jogurt hustý, o pojové teplotě
škrob 2 ČL
žloutek 1 ks
sůl mořská
1 ks
červená čerstvá chilli paprička k podávání
koriandr
k podávání
olivový olej
na pokapání
Na kofty
400 g
konzervovaná cizrna scezená, propláchnutá
cibule 1 ks
malá, nadrobno
1 hrst
koriadr nasekaný
petrželka 1 hrst
nasekaná
1 PL
čerstá máta nasekaná
kurkuma (mletá) 2 ČL
paprika uzená 1 ČL
1 ČL
mletý římský kmín
škrob 1 PL
rostlinný olej

1 Na kofty v robotu promixujte cizrnu s cibulí nadrobno (ne na kaši). Přidejte do mísy s bylinkami a kořením, osolte, promíchejte a vmíchejte škrob (podle potřeby i víc, aby se směs spojila). Vytvořte koule velikosti vlašského ořechu a dejte je na plech vyložený pečicím papírem.

2 V hrnci na olivovém oleji na středním plameni opékejte česnek a sušené chilli 30 sekund, pak přilijte zeleninový vývar a přiveďte k varu. Přidejte kroupy, citronovou kůru a šafrán. Vařte 20–25 minut, až budou kroupy měkké.

3 Mezitím v míse prošlehejte jogurt. V menší misce smíchejte škrob a 40–50 ml studené vody, abyste vytvořili hladkou pastu. Pak do ní vmíchejte žloutek a směs zašlehejte do jogurtu. Za stálého šlehání pramínkem přilijte 100 ml horkého vývaru z vaření krup. Nyní jogurtovou směs vlijte do polévky k měkkým kroupám, stále míchejte. Ztlumte plamen a za stálého míchání zahřívejte asi 4 minuty; polévka se nesmí vařit, jen prohřát. Na závěr ji osolte a uchovejte horkou.

4 V hluboké pánvi rozehřejte vysokou vrstvu oleje a po částech smažte za obasného obracení cizrnové kofty dozlatova – stačí 2 minuty. Nechte okapat na papírových utěrkách.

5 Polévku rozlijte do misek, přidejte kofty, nasekanou čerstvou chilli papričku a koriandr. Pokapejte olivovým olejem a podávejte.

Domácí jogurt

Domácí jogurt

Více

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/5

Apetit magazín

Jak poznat pravý parmazán a jak se vyrábí?
  • Tipy a triky

Jak poznat pravý parmazán a jak se vyrábí?

Historie parmazánu se začala psát už ve středověku, kdy tamní mniši hledali způsob, jak co nejdéle uchovat mléko. Dnes je tento sýr nejvýznamnějším obchodním artiklem celé Itálie. Zároveň patří mezi nejpřísněji sledované zboží, které se...

Obchod Apetit