Takhle jste kroupy ještě nejedli – v krémové polévce, ve které se snoubí jemná nakyslost jogurtu a citronu s ostrostí chilli. Sem tam se zakousnete do kofty s křupavou kůrčičkou a při tom si v duchu říkáte: proč jsem tohle božské jídlo neobjevil(a) dřív?
Suroviny
Postup
Na kofty v robotu promixujte cizrnu s cibulí nadrobno (ne na kaši). Přidejte do mísy s bylinkami a kořením, osolte, promíchejte a vmíchejte škrob (podle potřeby i víc, aby se směs spojila). Vytvořte koule velikosti vlašského ořechu a dejte je na plech vyložený pečicím papírem.
V hrnci na olivovém oleji na středním plameni opékejte česnek a sušené chilli 30 sekund, pak přilijte zeleninový vývar a přiveďte k varu. Přidejte kroupy, citronovou kůru a šafrán. Vařte 20–25 minut, až budou kroupy měkké.
Mezitím v míse prošlehejte jogurt. V menší misce smíchejte škrob a 40–50 ml studené vody, abyste vytvořili hladkou pastu. Pak do ní vmíchejte žloutek a směs zašlehejte do jogurtu. Za stálého šlehání pramínkem přilijte 100 ml horkého vývaru z vaření krup. Nyní jogurtovou směs vlijte do polévky k měkkým kroupám, stále míchejte. Ztlumte plamen a za stálého míchání zahřívejte asi 4 minuty; polévka se nesmí vařit, jen prohřát. Na závěr ji osolte a uchovejte horkou.
V hluboké pánvi rozehřejte vysokou vrstvu oleje a po částech smažte za obasného obracení cizrnové kofty dozlatova – stačí 2 minuty. Nechte okapat na papírových utěrkách.
Polévku rozlijte do misek, přidejte kofty, nasekanou čerstvou chilli papričku a koriandr. Pokapejte olivovým olejem a podávejte.
[[nid:26512]]Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Jogurtové pohlazení(7 receptů )
- Jak připravit skvělé jídlo z krup? Dejte šanci levné a chutné surovině, uvaříte z ní skvostný oběd i zdravou večeři(15 receptů )
- Polévka je grunt! aneb recepty na polévky z celého světa(69 receptů )
- 50 skvělých receptů na polévky, které zahřejí a zasytí(50 receptů )
- Hrách a kroupy: 21 receptů na staročeskou pochoutku(20 receptů )