Tagliatelle s vepřovým ragú

Tagliatelle s vepřovým ragú

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (4)
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2869 kcal
Bílkoviny 145 g
Cukr 226 g
Tuky 132 g
Vláknina 20 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Když máte ostrý nůž, není důvod kupovat mleté maso – sekané se tady uplatní lépe. 

Suroviny

olivový olej 2 PL
panenský
česnek 2 stroužek
rozpůlený
slanina 60 g
libová, na kostičky
cibule 1 ks
malá, nadrobno nakrájená
řapíkatý celer 1 ks
nadrobno nakrájený
vepřová plec 300 g
nasekaná nadrobno
víno bílé 200 ml
suché
sůl
pepř
čerstvě mletý
rozmarýn ČL
sušený, lze nahradit 1 lžící čerstvého naseko a najemno nasekaného
těstoviny 400 g
sušené tagliatelle, lze nahradit přiměřeným množstvím čerstvých
parmazán 30 g
nastrouhaná, a trocha k podávání
citron 1 ks
bio, nastrouhaná kůra, nemusí být
petržel 3 PL
hladkolistá, mohou být i celerové lístky

1 Ve velké hluboké pánvi nebo velkém rendlíku rozehřejte olej s česnekem, až se česnek začne zabarvovat, odstavte a nechte 5 minut stát, pak česnek odstraňte. Vsypte slaninu a 5 minut ji opékejte na mírném ohni. Přidejte cibuli a řapíkatý celer. Nechte je měknout, aniž by se zabarvily, asi 8–10 minut – měly by se spíš dusit. Pokud by se připalovaly, podlévejte vše po lžících vařící vodou.

2 Vmíchejte maso, zesilte oheň a maso orestujte. Podlijte vínem, nechte ho odpařit, opepřete a ochuťte rozmarýnem. Podlijte 200ml vody, přiveďte k varu, zmírněte oheň, přiklopte a zvolna duste 20–25 minut. Pokud by směs příliš vyschla, přidejte trochu vody.

3 Mezitím uvařte těstoviny ve vroucí osolené vodě podle návodu na obalu, aby byly hodně al dente (dojdou v ragú). Pak je sceďte a uchovejte přitom trochu vody.

4 Scezené těstoviny ihned přidejte k ragú a promíchejte na mírném ohni. Vmíchejte parmazán. Podle chuti zřeďte trochou vody z vaření těstovin. Vmíchejte citronovou kůru podle chuti a petrželku. Ihned podávejte posypané dalším sýrem. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit