Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Fazolky na smetaně s vejci
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.6/5 Počet hodnocení: 9
Do 50 minut Velmi snadné Pro 3 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1678 kcal
Bílkoviny 60 g
Sacharidy 103 g
Tuky 110 g
Vláknina 21 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Fazolky na smetaně bývají nejchutnější v létě, kdy jsou k dispozici levné sezonní suroviny, nejlépe z vlastní zahrady. Stejně dobře lze poslouží i ty mražené. Fazolky na smetaně s vejci potěší nejen vegetariány.

Související recepty

Suroviny

fazolky zelené 400 g
očištěné a překrájené
sůl
vydrhnuté a nakrájené
vejce 3 ks
řepkový olej 1 PL
ocet
na ochucení
kopr 1 PL
nasekaný

Postup

1

Uvařte fazolky v osolené vodě, aby byly na skus. Pak slijte, ale vývar z nich zachyťte a dejte stranou. Následně fazolky propláchněte v ledové vodě, aby si zachovaly svěží barvu.

2

V osolené vodě uvařte brambory doměkka.

3

Uvařte vejce, jak je máte rádi – naměkko, nahniličko nebo natvrdo: vejce vložte do akorát velkého rendlíku, aby byla plně ponořená ve vlažné vodě. Přiveďte zprudka k varu, pak stáhněte z ohně a zakryté nechte stát: 4 minuty pro vejce naměkko, 6 minut pro nahniličko a 8 minut pro natvrdo. Ihned vejce zchlaďte ve studené vodě a oloupejte.

4

V hrnci rozehřejte olej, zaprašte moukou a za stálého míchání připravte světlou jíšku. Zalijte vývarem (cca 500 ml) z fazolek, prošlehejte. Provařte 2O minut, průběžně míchejte.

5

Přidejte do hrnce pomazánkové máslo a míchejte, až se rozpustí. Omáčka už by se neměla vařit. Podle potřeby dochuťte octem, dosolte a promíchejte. Vložte do omáčky fazolky, aby se prohřály, pak vsypte kopr. Podávejte s brambory a přepůleným vejcem.

NĚCO NAVÍC

  • Klasické letní jídlo můžete udělat ze smetany ke šlehání či na vaření a mléka. My jsme použili pomazánkové máslo (pohlídejte si cenu v akci), které omáčce dodá hustotu, krémovost i příjemnou nakyslost. Nemáte-li rádi sos moc kyselý, nemusíte ani přidávat ocet.
  • Použití vody z vaření fazolek znamená, že nic nepřijde nazmar. Můžete ji ale vyměnit za zeleninový nebo masový vývar.
  • Vejce uvařte dle své chuti – natvrdo, nahniličko nebo i naměkko. Poslední způsob má výhodu, že si tekutým žloutkem můžete ještě navíc zjemnit omáčku.
  • Chcete-li ušetřit čas a trochu energie při vaření, vejce dobře omyjte a opatrně vložte do vody k bublajícím bramborám. Hlídejte si čas vaření (naměkko 5 minut, nahniličko 7 a natvrdo 10 minut).

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/8

Apetit magazín