Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Fazolky na smetaně s vejci
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.5/5 Počet hodnocení: 8
Do hodiny Velmi snadné Pro 3 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1678 kcal
Bílkoviny 60 g
Sacharidy 103 g
Tuky 110 g
Vláknina 21 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Fazolky na smetaně bývají nejchutnější v létě, kdy jsou k dispozici levné sezonní suroviny, nejlépe z vlastní zahrady. Stejně dobře ale poslouží i ty mražené.

Suroviny

fazolky zelené 400 g
očištěné a překrájené
sůl
vydrhnuté a nakrájené
vejce 3 ks
řepkový olej 1 PL
ocet
na ochucení
kopr 1 PL

Postup

1

Uvařte fazolky v osolené vodě, aby byly na skus. Pak slijte, ale vývar z nich zachyťte a dejte stranou. Následně fazolky propláchněte v ledové vodě, aby si zachovaly svěží barvu.

2

V osolené vodě uvařte brambory doměkka.

3

Uvařte vejce, jak je máte rádi – naměkko, nahniličko nebo natvrdo: vejce vložte do akorát velkého rendlíku, aby byla plně ponořená ve vlažné vodě. Přiveďte zprudka k varu, pak stáhněte z ohně a zakryté nechte stát: 4 minuty pro vejce naměkko, 6 minut pro nahniličko a 8 minut pro natvrdo. Ihned vejce zchlaďte ve studené vodě a oloupejte.

4

V hrnci rozehřejte olej, zaprašte moukou a za stálého míchání připravte světlou jíšku. Zalijte vývarem (cca 500 ml) z fazolek, prošlehejte. Provařte 2O minut, průběžně míchejte.

5

Přidejte do hrnce pomazánkové máslo a míchejte, až se rozpustí. Omáčka už by se neměla vařit. Podle potřeby dochuťte octem, dosolte a promíchejte. Vložte do omáčky fazolky, aby se prohřály, pak vsypte kopr. Podávejte s brambory a přepůleným vejcem.

NĚCO NAVÍC

  • Klasické letní jídlo můžete udělat ze smetany ke šlehání či na vaření a mléka. My jsme použili pomazánkové máslo (pohlídejte si cenu v akci), které omáčce dodá hustotu, krémovost i příjemnou nakyslost. Nemáte-li rádi sos moc kyselý, nemusíte ani přidávat ocet.
  • Použití vody z vaření fazolek znamená, že nic nepřijde nazmar. Můžete ji ale vyměnit za zeleninový nebo masový vývar.
  • Vejce uvařte dle své chuti – natvrdo, nahniličko nebo i naměkko. Poslední způsob má výhodu, že si tekutým žloutkem můžete ještě navíc zjemnit omáčku.
  • Chcete-li ušetřit čas a trochu energie při vaření, vejce dobře omyjte a opatrně vložte do vody k bublajícím bramborám. Hlídejte si čas vaření (naměkko 5 minut, nahniličko 7 a natvrdo 10 minut).

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/8

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč