Fazolky na smetaně bývají nejchutnější v létě, kdy jsou k dispozici levné sezonní suroviny, nejlépe z vlastní zahrady. Stejně dobře lze poslouží i ty mražené. Fazolky na smetaně s vejci potěší nejen vegetariány.
Suroviny
Postup
Uvařte fazolky v osolené vodě, aby byly na skus. Pak slijte, ale vývar z nich zachyťte a dejte stranou. Následně fazolky propláchněte v ledové vodě, aby si zachovaly svěží barvu.
V osolené vodě uvařte brambory doměkka.
Uvařte vejce, jak je máte rádi – naměkko, nahniličko nebo natvrdo: vejce vložte do akorát velkého rendlíku, aby byla plně ponořená ve vlažné vodě. Přiveďte zprudka k varu, pak stáhněte z ohně a zakryté nechte stát: 4 minuty pro vejce naměkko, 6 minut pro nahniličko a 8 minut pro natvrdo. Ihned vejce zchlaďte ve studené vodě a oloupejte.
V hrnci rozehřejte olej, zaprašte moukou a za stálého míchání připravte světlou jíšku. Zalijte vývarem (cca 500 ml) z fazolek, prošlehejte. Provařte 2O minut, průběžně míchejte.
Přidejte do hrnce pomazánkové máslo a míchejte, až se rozpustí. Omáčka už by se neměla vařit. Podle potřeby dochuťte octem, dosolte a promíchejte. Vložte do omáčky fazolky, aby se prohřály, pak vsypte kopr. Podávejte s brambory a přepůleným vejcem.
NĚCO NAVÍC
- Klasické letní jídlo můžete udělat ze smetany ke šlehání či na vaření a mléka. My jsme použili pomazánkové máslo (pohlídejte si cenu v akci), které omáčce dodá hustotu, krémovost i příjemnou nakyslost. Nemáte-li rádi sos moc kyselý, nemusíte ani přidávat ocet.
- Použití vody z vaření fazolek znamená, že nic nepřijde nazmar. Můžete ji ale vyměnit za zeleninový nebo masový vývar.
- Vejce uvařte dle své chuti – natvrdo, nahniličko nebo i naměkko. Poslední způsob má výhodu, že si tekutým žloutkem můžete ještě navíc zjemnit omáčku.
- Chcete-li ušetřit čas a trochu energie při vaření, vejce dobře omyjte a opatrně vložte do vody k bublajícím bramborám. Hlídejte si čas vaření (naměkko 5 minut, nahniličko 7 a natvrdo 10 minut).