0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Fazolková polévka s koprem

Fazolková polévka s koprem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Fazolková polévka s koprem

5 / 5. Počet hodnocení: 2
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1800 kcal
Bílkoviny 91 g
Sacharidy 133 g
Tuky 95 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Stálice letní hitparády? Rozhodně tahle fazolková polévka s koprem! Prázdniny si už bez ní neumíme představit.

Suroviny

slanina 200 g
libovější, na nudličky
rostlinný olej 1 PL
cibule 1 ks
malá, nadrobno
brambory 4 ks
střední, oloupané (nové stačí vydrhnout) a na osminky
vývar zeleninový 250 ml
sůl
pepř
čerstvě mletý
fazolky zelené 300 g
kopr 1 svazek
nakrájený nadrobno + trochu si odložte na ozdobení
smetana na vaření 500 ml
viz Něco navíc

Postup

1

Na středním ohni vypečte v rendlíku (podle potřeby na oleji) slaninu dokřupava. Pak slaninu vyberte děrovanou sběračkou na talířek vyložený papírovou utěrkou a slijte většinu vypečeného tuku z rendlíku – ponechte cca 1 lžíci. Na tomto tuku opečte nakrájenou cibuli doměkka. Pak vsypte brambory, vlijte vývar a mírně osolte. Přiklopte, přiveďte k varu a uvařte brambory doměkka, trvá to cca 12 minut.

2

Mezitím zbavte zelené fazolky konečků (viz Tipy & triky níže) a nakrájejte je na asi 4cm kousky.

3

Až budou brambory uvařené, rendlík odstavte a brambory rozmačkejte ve zbylé tekutině šťouchadlem či vidličkou nahrubo. Nechte zchladnout.

4

Nachystané fazolky povařte asi 2–3 minuty (viz Tipy & triky níže) ve vroucí osolené vodě, pak sceďte a propláchněte studenou vodou kvůli barvě, nechte okapat.

5

K bramborám přidejte asi 3/4 připravené slaniny, předvařené fazolky (část můžete odložit na ozdobení) a kopr. Zalijte smetanou, připadá-li vám polévka příliš hustá, můžete
ji naředit dalším vývarem či vodou. Pořádně prohřejte na mírném ohni, ale nenechte projít varem. Podle chuti opepřete, popřípadě i mírně dosolte. Pak ihned podávejte ozdobené odloženou slaninou a koprem, případně i odloženými fazolkami. Můžete také doplnit čerstvým pečivem.

NĚCO NAVÍC
Letní varianta polévky by měla být lehčí, a proto bychom zůstali u smetany s maximálně 12% tuku, lze použít i plnotučné mléko. V chladnějším období roku pak můžete sáhnout po mražených fazolkách, ale i po smetaně ke šlehání.

TIPY & TRIKY
Když jsou zelené fazolky mladé a ve výstavní kondici, stačí je zbavit jenom konečků se stopkami. Pokud jde o to, jak dlouho je vařit, stojí tady proti sobě chuť a stravitelnost. Při krátkém spaření (pár minut) jsou fazolky křehké a svěží, při delším vaření (okolo 10 minut i více) zase stravitelnější. Záleží také na tom, jak vám víc chutnají.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/7

Apetit magazín

Pohlazení jménem čokoládový fondán
  • Poradna

Pohlazení jménem čokoládový fondán

Představte si, jak zakrojíte do dezertu, který má na první pohled hustou strukturou, a najednou z jeho vnitřku pomalu vytékat lesklá, krémová čokoládová láva. Někteří už určitě vědí, že je řeč o tzv. lávových dortících někdy označovaných...
Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku
  • Zdraví a výživa

Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku

Pokud nejde o závažné onemocnění, jako jsou například žaludeční vředy, patří mezi hlavní příčiny náhlé bolesti žaludku konzumace potravin, které z nějaké důvodu vašemu žaludku nesedí, stres, těhotenství či přílišná konzumace alkoholu. Co je...
Keto, Paleo, Whole30 – která z diet je pro vás ta pravá?
  • Zajímavosti

Keto, Paleo, Whole30 – která z diet je pro vás ta pravá?

Po bujarých oslavách Vánoc a Silvestra, které provází hojnost jídla a pití, nastává období, kdy se chceme všichni vrátit k normálnímu stravovacímu režimu. Jak přemluvit váhu, aby ukazovala milosrdnější čísla? S tím vám bohužel neporadíme....
K čemu pít růžové víno
  • Tipy a triky

K čemu pít růžové víno

Růžové víno neboli rosé je lehký svěží nápoj, který se dokonale snoubí s lehkými pokrmy jídly. Vyrábí se z odrůd modrých hroznů a zejména v letě je zkrátka neodolatelné. ...

Obchod Apetit