Fazolková polévka s koprem

Fazolková polévka s koprem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Fazolková polévka s koprem

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (1)
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1800 kcal
Bílkoviny 91 g
Cukr 133 g
Tuky 95 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Stálice letní hitparády? Rozhodně tahle fazolková polévka s koprem! Prázdniny si už bez ní neumíme představit.

Suroviny

slanina 200 g
libovější, na nudličky
rostlinný olej 1 PL
cibule 1 ks
malá, nadrobno
brambory 4 ks
střední, oloupané (nové stačí vydrhnout) a na osminky
vývar zeleninový 250 ml
sůl
pepř
čerstvě mletý
fazolky zelené 300 g
kopr 1 svazek
nakrájený nadrobno + trochu si odložte na ozdobení
smetana na vaření 500 ml
viz Něco navíc

Postup

1

Na středním ohni vypečte v rendlíku (podle potřeby na oleji) slaninu dokřupava. Pak slaninu vyberte děrovanou sběračkou na talířek vyložený papírovou utěrkou a slijte většinu vypečeného tuku z rendlíku – ponechte cca 1 lžíci. Na tomto tuku opečte nakrájenou cibuli doměkka. Pak vsypte brambory, vlijte vývar a mírně osolte. Přiklopte, přiveďte k varu a uvařte brambory doměkka, trvá to cca 12 minut.

2

Mezitím zbavte zelené fazolky konečků (viz Tipy & triky níže) a nakrájejte je na asi 4cm kousky.

3

Až budou brambory uvařené, rendlík odstavte a brambory rozmačkejte ve zbylé tekutině šťouchadlem či vidličkou nahrubo. Nechte zchladnout.

4

Nachystané fazolky povařte asi 2–3 minuty (viz Tipy & triky níže) ve vroucí osolené vodě, pak sceďte a propláchněte studenou vodou kvůli barvě, nechte okapat.

5

K bramborám přidejte asi 3/4 připravené slaniny, předvařené fazolky (část můžete odložit na ozdobení) a kopr. Zalijte smetanou, připadá-li vám polévka příliš hustá, můžete
ji naředit dalším vývarem či vodou. Pořádně prohřejte na mírném ohni, ale nenechte projít varem. Podle chuti opepřete, popřípadě i mírně dosolte. Pak ihned podávejte ozdobené odloženou slaninou a koprem, případně i odloženými fazolkami. Můžete také doplnit čerstvým pečivem.

NĚCO NAVÍC
Letní varianta polévky by měla být lehčí, a proto bychom zůstali u smetany s maximálně 12% tuku, lze použít i plnotučné mléko. V chladnějším období roku pak můžete sáhnout po mražených fazolkách, ale i po smetaně ke šlehání.

TIPY & TRIKY
Když jsou zelené fazolky mladé a ve výstavní kondici, stačí je zbavit jenom konečků se stopkami. Pokud jde o to, jak dlouho je vařit, stojí tady proti sobě chuť a stravitelnost. Při krátkém spaření (pár minut) jsou fazolky křehké a svěží, při delším vaření (okolo 10 minut i více) zase stravitelnější. Záleží také na tom, jak vám víc chutnají.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Suroviny

Proč patří tučné mořské ryby do našeho jídelníčku?

Tučné ryby z moře mají pro člověka zásadní zdravotní benefit. V jejich tuku se necházejí zdraví prospěšné omega-3 nenasycené mastné kyseliny a důležitý vitamin D. Čerstvá i mražená ryba navíc představují dokonalou surovinu pro přípravu...
  • Lidé a jídlo

Seznamte se se slavnými jablečnými koláči!

Podzimní přebytky jablek nemusí končit vždycky jenom ve štrúdlu. Ač je tento moučník ověřená a chutná klasika, zkuste pro jednou oslavit babí léto některým z vyhlášených světových jablečných koláčů. Slibujeme, že nebudete litovat. ...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Užijte si ještě léto — hledáním vinných pokladů!

Je vám líto, že už prázdniny plné objevování cizích zemí skončily? Food bloger a sommeliér Jan Juřica věří, vás prostřednictvím výběru těch nejzajímavějších vín z kolekce Found od M&S, ještě do příjemné letní nálady hravě vrátí. Anebo...

Obchod Apetit