4.4 / 5. Počet hodnocení: 24
Více než hodinu Snadné Pro 6-8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2477 kcal
Bílkoviny 102 g
Sacharidy 361 g
Tuky 58 g
Vláknina 38 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Hustá a krémová, a přitom bez jíšky. Takhle vaří fazolovku ve školní jídelně ZŠ a MŠ Tusarova, která se pyšní titulem Jídelna snů.

Suroviny

fazole bílé 200 g
namočené přes noc
olivový olej 50 ml
cibule 100 g
nadrobno
česnek 2 stroužek
na plátky
mrkev 100 g
na kostičky
celer 100 g
na kostičky
vývar zeleninový 1.5 l
konzervovaná rajčata loupaná 400 g
bobkový list 2 ks
sůl
petrželka 1 hrst
nasekaná

1 Namočené fazole uvařte v 1,5 litru vody doměkka, trvá to asi hodinu i déle (vody dejte raději víc – nedolévejte studenou vodou).

2 Mezitím ve větším hrnci na olivovém oleji orestujte dozlatova všechnu nakrájenou zeleninu, zalijte ji vývarem a pak do hrnce přidejte rajčata (můžete je propasírovat přes síto), vhoďte bobkové listy a nechte vařit na mírném plameni, až bude zelenina měkká.

3Polovinu uvařených fazolí vyjměte, rozmixujte na hladkou kaši, přidejte je do hrnce s polévkou a promíchejte. Nakonec přidejte druhou polovinu vařených fazolí v celku, dosolte a posypte nasekanou petrželkou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/9

Komentáře

Anonym

takové polévky mám moc ráda, určitě brzy vyzkouším. Zeleninový vývar nevařím, zvykla jsem si Knorr bohaté bujony, jsou bez glutamátu, barviv a konzervantů, dodají polévce "silnější" chuť - tak 2 kelímky přidám, jinak se budu držet postupu a rozpisu surovin. Už se těším.

Apetit magazín

Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit