Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Fazulovica (čili fazolová polévka s nudlemi)
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.5/5 Počet hodnocení: 13
Více než hodinu Velmi snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 976 kcal
Bílkoviny 64 g
Sacharidy 196 g
Tuky 21 g
Vláknina 56 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Chcete-li tuhle fazolovou polévku ohřívat, je nutné vařit nudle zvlášť.

Související recepty

Suroviny

fazole 250 g
namočené den dopředu
mrkev 2 ks
očištěné a nakrájené
petržel 1 ks
očištěná a nakrájená
petrželka 1 svazek
čerstvá, kudrnka či hladkolistá nebo petrželová nať
česnek 2 stroužky
oloupané
vepřové sádlo 1 PL
sůl
pepř
černý, mletý
nudle
silnější (vařené či nevařené)

Postup

1

Vodu, ve které jste namáčeli fazole, slijte. Fazole vložte do hrnce a zalijte zhruba dvěma litry čerstvé vody. Přisypte očištěnou a nakrájenou zeleninu, stroužky česneku a petrželovou nať (trochu si můžete nechat na ozdobu). Nesolte! Přiveďte k varu a vařte, aby fazole změkly.

2

Až fazole změknou, vyjměte petrželovou nať a směs osolte. Připravte si zápražku: na lžíci sádla opečte za stálého míchání dorůžova mouku, přisypte pepř a sladkou papriku podle chuti.

3

Zalijte několika naběračkami vývaru z hrnce, pořádně promíchejte, aby nevznikly žmolky, dejte do polévky a pořádně rozmíchejte. Přiveďte k varu, podle potřeby dochuťte a asi deset minut povařte.

4

Podávejte se silnějšími nudlemi. My jsem je jednoduše na posledních pár minut přihodili do polévky, ale správně se vařívají zvlášť (nebo můžete zužitkovat nudlové přebytky od svátečního vývaru).

NĚCO NAVÍC
S fazolemi a zeleninou můžete dát do hrnce i uzená vepřová žebra. Až bude maso uvařené, oberte jej, nakrájejte a vraťte do polévky. Zahustěte a podávejte stejně jako v receptu výše.

Recept je převzatý z knihy Chírni apetik vinšujem. Tradičná gastronómia Myjavska. Autorka: Viera Feriancová

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/2

Komentáře

27.02.2023 12:41
Za nás obrovská spokojenost - chutná přesně, jak si ji pamatuju z dětství od maminky. Jen dneska do ní přidávám trošku chilli (na talíř).

Apetit magazín