Ryba v kombinaci s křenem je oblíbená především v severských zemích, kde hraje prim uzený losos. My jsme zvolili úpravu zatepla v podobě domácího pstruha.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 200°C. Plech vyložte pečicím papírem a rozložte na něj rybí filety kůží dolů. Každý filet posypte lžičkou cukru, zakápněte lžičkou tekutého kouře, osolte, opepřete a vše vmasírujte do masa. Vložte do trouby a pečte 8–10 minut, podle velikosti filetů, aby bylo maso propečené, ale ne vysušené.
Mezitím připravte křenovou omáčku. V misce smíchejte zakysanou smetanu, nakrájenou šalotku, dijonskou hořčici a čerstvě nastrouhaný křen. Osolte a opepřete podle chuti.
Upečeného pstruha naservírujte na talíře, přelijte křenovou omáčkou a posypte kapary a petrželkou. Doplňte brambůrky Grenaille. Zbylou křenovou omáčku podávejte v misce zvlášť, aby si každý mohl přidat dle libosti.
RECEPT NAVÍC
Opékané brambůrky Grenaille: Brambůrky omyjte a uvařte
v osolené vodě doměkka. Pak sceďte, vsypte do rozehřáté pánve s trochou másla a olivového oleje a opečte dozlatova. Osolte a opepřete podle chuti.