Do tohohle efektního receptu se hodí jakékoli tenčí rybí filety s kůží a bez kostí. Ručíme vám za to, že tímhle receptem naprosto oslníte každého milovníka ryb.
Suroviny
Postup
Nepovinný krok: pokud chcete mít jistotu, že brambory opravdu změknou, předvařte je před pečením v osolené vodě, aby trochu změkly, ale byly ještě pevné na skus.
Troubu předehřejte na 200 °C. Brambory, fenykl a cibuli dejte do velkého pekáče nebo na hluboký plech, podle potřeby vyložený pečicím papírem. Posypte dvěma třetinami kudrnky a česnekem, pokapejte olejem, osolte a opepřete. Pak všechno promíchejte rukama tak, aby se plátky nepolámaly a co nejvíc zeleniny bylo obalené olejem.
Zeleninu rovnoměrně rozprostřete po pečicí nádobě. Pak opatrně podél okraje vlijte víno tak, aby neopláchlo olej ze zeleniny. Pečicí nádobu zakryjte alobalem a utěsněte jej. Pečte 20 minut, pak odkryjte a pečte ještě 10 minut.
Mezitím poklaďte každý filet plátkem másla, čtvrtinou koleček citronu, zbývající kudrnkou a lístky tymiánu a rozmarýnu. Zarolujte je od širšího konce (tedy ,od hlavy‘) a převažte kuchyňským provázkem, aby pěkně držely pohromadě. Položte je na předpečenou zeleninu a dejte péct nezakryté na dalších 20–30 minut, aby byla ryba i zelenina hotová.
Upečenou rybu posypte na- strouhanou citronovou kůrou a neste na stůl. Můžete doplnit hladkolistou petrželkou a fenyklovou natí.
NĚCO NAVÍC
Pokud koupíte celé ryby, postupujte při filetování takto: Špičkou ostrého tenkého nože rozřízněte rybě břicho a vyjměte vnitřnosti. Odsekněte hlavu a rybu omyjte. Rybu položte na bok. U ocasu nůž prostrčte mezi maso a páteř a řežte po celé délce až k hlavě, abyste maso oddělili od páteře. Žeberní kosti podřízněte šikmým řezem a kosti ze středu vyberte pinzetou. Máte první filet. Rybu obraťte, nad páteří prostrčte nůž a stejně vytvořte i druhý
filet. Kostru a hlavu lze zužitkovat na rybí vývar.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 26 receptů s fenyklem(28 receptů )