0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Rolovaní pstruzi pečení na fenyklu a bramborách

Rolovaní pstruzi pečení na fenyklu a bramborách
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Rolovaní pstruzi pečení na fenyklu a bramborách

4 / 5. Počet hodnocení: 2
Do hodiny Velmi snadné Pro 2–4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5932 kcal
Bílkoviny 53 g
Sacharidy 116 g
Tuky 570 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Do tohohle efektního receptu se hodí jakékoli tenčí rybí filety s kůží a bez kostí. Ručíme vám za to, že tímhle receptem naprosto oslníte každého milovníka ryb.

Suroviny

brambory 4 ks
střední, varného typu B, vydrhnuté a nakrájené na tenké plátky
sůl
pepř
čerstvě mletý
fenykl 1 ks
bulva nakrájená na tenké plátky, nať odložená na ozdobení
cibule 1 ks
nakrájená na tenká kolečka
petrželka 2 hrsti
kudrnka, nasekaná
česnek 1 stroužek
nakrájený nadrobno
olivový olej 3 PL
víno bílé 100 ml
suché
pstruh 2 ks
filety ze 2 větších pstruhů (viz Něco navíc)
máslo 4 plátky
tenké
citron 1 ks
malý - najemno nastrouhaná kůra a citron pak nakrájený na tenké plátky
tymián 4 snítky
lístky odrhnuté
rozmarýn 2 snítky
lístky nasekané nadrobno

Postup

1

Nepovinný krok: pokud chcete mít jistotu, že brambory opravdu změknou, předvařte je před pečením v osolené vodě, aby trochu změkly, ale byly ještě pevné na skus.

2

Troubu předehřejte na 200 °C. Brambory, fenykl a cibuli dejte do velkého pekáče nebo na hluboký plech, podle potřeby vyložený pečicím papírem. Posypte dvěma třetinami kudrnky a česnekem, pokapejte olejem, osolte a opepřete. Pak všechno promíchejte rukama tak, aby se plátky nepolámaly a co nejvíc zeleniny bylo obalené olejem.

3

Zeleninu rovnoměrně rozprostřete po pečicí nádobě. Pak opatrně podél okraje vlijte víno tak, aby neopláchlo olej ze zeleniny. Pečicí nádobu zakryjte alobalem a utěsněte jej. Pečte 20 minut, pak odkryjte a pečte ještě 10 minut.

4

Mezitím poklaďte každý filet plátkem másla, čtvrtinou koleček citronu, zbývající kudrnkou a lístky tymiánu a rozmarýnu. Zarolujte je od širšího konce (tedy ,od hlavy‘) a převažte kuchyňským provázkem, aby pěkně držely pohromadě. Položte je na předpečenou zeleninu a dejte péct nezakryté na dalších 20–30 minut, aby byla ryba i zelenina hotová.

5

Upečenou rybu posypte na- strouhanou citronovou kůrou a neste na stůl. Můžete doplnit hladkolistou petrželkou a fenyklovou natí.

NĚCO NAVÍC
Pokud koupíte celé ryby, postupujte při filetování takto: Špičkou ostrého tenkého nože rozřízněte rybě břicho a vyjměte vnitřnosti. Odsekněte hlavu a rybu omyjte. Rybu položte na bok. U ocasu nůž prostrčte mezi maso a páteř a řežte po celé délce až k hlavě, abyste maso oddělili od páteře. Žeberní kosti podřízněte šikmým řezem a kosti ze středu vyberte pinzetou. Máte první filet. Rybu obraťte, nad páteří prostrčte nůž a stejně vytvořte i druhý
filet. Kostru a hlavu lze zužitkovat na rybí vývar.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/8

Apetit magazín

Jak na konzervování ovoce a zeleniny?
  • Tipy a triky

Jak na konzervování ovoce a zeleniny?

Mohlo by se zdát, že domácí konzervování už patří minulosti. Nicméně naše babičky se na zimu vždy poctivě připravovaly a měly díky němu vystaráno. Tak proč to nezkusit také? Poradíme vám, jak vybrat správnou metodu pro různé druhy ovoce a...
Fare la scarpetta: Vytvoř si botu a vytři s ní talíř
  • Poradna

Fare la scarpetta: Vytvoř si botu a vytři s ní talíř

Šťávy a omáčky často zůstanou na talíři jen proto, že není jak dostat do pusy a neporušit hned několik zásad správného stolování. Taková nesnáz ovšem Italy nezastaví. Vezmou kousek bílého pečiva a talíř jím vytřou do sucha. Tento zvyk je...
6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party
  • Jak na to

6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party

Spřádáte plány na následující víkend? Co takhle svolat rodinu či kamarády a uspořádat nezapomenutelnou grilovací party? Chuť domácích burgerů, šťavnatých steaků nebo grilované zeleniny zaručí, že se všichni zúčastnění budou olizovat až za...
Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět
  • Zdraví a výživa

Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět

Potraviny s označením keto a stejnojmenná dieta jsou momentálně velkým hitem a valí se na nás ze všech stran. Keto propaguje celá řada celebrit a influencerů jakožto rychlý a spolehlivý způsob, jak docílit vysněné figury. Seznamte se s...
Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...

Obchod Apetit