Tam, kde se sardelky loví, je běžně jedí čerstvé. My je známe spíše konzervované, jako prostředek k dodání té pravé rybí chuti.
Postup
Filety potřete z obou stran sardelovou pastou, s citem osolte, poprašte moukou a opékejte zvolna v pánvi na rozehřátém oleji, z každé strany zhruba 4–5 minut. Pak rybu mírně podlijte vodou, přiveďte k varu a šťávu zjemněte máslem. Odstavte a rybu přemístěte na talíř.
Pstruha na talíři přelijte šťávou a posypte pažitkou, doplňte citronem. Vhodná příloha: brambory s petrželkou maštěné máslem a třešňový kompot.
NĚCO NAVÍC
Malého pstruha sice stačí vykuchat a zbavit žaber, ale filety jsou efektnější. Jak na ně? Rybu nařízněte za hlavou, a to až k páteři. Další řez veďte podél celé páteře od hlavy k ocasu. Od tohoto řezu filet seřezávejte těsně podél žeber nejprve po celé délce od páteře směrem k boku, pak filet odklopte a opatrně dořízněte zbytek po celé délce. Totéž udělejte na opačné straně i s druhým filetem. Filety začistěte.