Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Galetka à la vichyssoise

Slavná francouzská pórková polévka v podobě lahodné galetky – poslouží jako předkrm i odpolední svačina. Můžete ji totiž podávat teplou i studenou.

Vydání: 2019/6
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 8 osob
Doba přípravy: Do 30 minut
+ chlazení
PT25M
Pečení 0:25
Koláč Francouzská

Ingredience

    • 115 g másla
    • 1 a 1/2 hrnku hladké mouky
    • 1/4 lžičky soli
    • 1/4 hrnku bílého hustého jogurtu řeckého typu
    • 2 lžičky citronové šťávy
    • 1/4 hrnku ledové vody prošlehané vejce na potření

    NA MARINÁDU

    • 60 ml olivového oleje
    • 1 lžíce medu
    • 1 lžička dijonské hořčice
    • 1–2 lžíce citronové šťávy
    • pár snítek čerstvého tymiánu
    • sůl a čerstvě mletý pepř

    NA NÁPLŇ

    • 2–3 menší nové brambory, nakrájené na tenké plátky
    • 2 lžíce másla
    • 1 velký pórek, na silnější kolečka
    • 1 červená cibule
    • sůl a čerstvě mletý pepř

    NA BEŠAMEL

    • 2 lžíce másla
    • 2 lžíce hladké mouky
    • 1–2 lžičky dijonské hořčice
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • špetka mleté sladké papriky
    • 300 ml mléka

Příprava jídla

1 Máslo promněte rukama s moukou a solí (nebo rozsekejte v robotu). Jogurt prošlehejte s citronovou šťávou a vodou a potom rychle zapracujte do máslové mouky. Těsto zformujte do koule, zabalte do potravinářské fólie a dejte na 30 minut do lednice odpočinout.

2 Na marinádu prošlehejte všechny ingredience. Troubu předehřejte na 200°C.

3 Brambory na náplň krátce povařte ve vroucí vodě (aby zůstaly na skus), dejte do mísy k marinádě, promíchejte a zatím odložte. V pánvi rozehřejte máslo a na mírném plameni na něm opékejte pórek do změknutí. Cibuli nakrájejte na kostičky.

4 Na bešamel rozpusťte v rendlíku máslo, zaprašte moukou a umíchejte jíšku, přidejte hořčici, sůl, pepř a špetku papriky a promíchejte. Přilijte mléko a nechte za stálého míchání na mírném plameni lehce zhoustnout, zhruba 5 minut.

5 Těsto vyválejte na kolo o průměru 40 cm (nebo dvě menší) a přeneste ho na plech vyložený pečicím papírem. Potřete bešamelem, nechte cca 3cm okraj volný. Na bešamel rozložte namarinované brambory a pórek a posypte červenou cibulí. Volný okraj přehněte a nařaste přes náplň, potřete vejcem a posypte vločkovou solí. Pečte 20 minut.

NĚCO NAVÍC
Do bešamelu můžete přidat 3 lžíce nastrouhaného sýru typu gruyére nebo parmazánu.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Vepřová pečínka na růžovém víně

Karlovarský knedlík na páře

Ibiškový ledový čaj s jahodami

Letní polévka

REKLAMA

Přidat komentář