
Galetka à la vichyssoise
Slavná francouzská pórková polévka v podobě lahodné galetky – poslouží jako předkrm i odpolední svačina. Můžete ji totiž podávat teplou i studenou.
Ingredience
- 115 g másla
- 1 a 1/2 hrnku hladké mouky
- 1/4 lžičky soli
- 1/4 hrnku bílého hustého jogurtu řeckého typu
- 2 lžičky citronové šťávy
- 1/4 hrnku ledové vody prošlehané vejce na potření
- 60 ml olivového oleje
- 1 lžíce medu
- 1 lžička dijonské hořčice
- 1–2 lžíce citronové šťávy
- pár snítek čerstvého tymiánu
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 2–3 menší nové brambory, nakrájené na tenké plátky
- 2 lžíce másla
- 1 velký pórek, na silnější kolečka
- 1 červená cibule
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 1–2 lžičky dijonské hořčice
- sůl a čerstvě mletý pepř
- špetka mleté sladké papriky
- 300 ml mléka
NA MARINÁDU
NA NÁPLŇ
NA BEŠAMEL
Příprava jídla
1 Máslo promněte rukama s moukou a solí (nebo rozsekejte v robotu). Jogurt prošlehejte s citronovou šťávou a vodou a potom rychle zapracujte do máslové mouky. Těsto zformujte do koule, zabalte do potravinářské fólie a dejte na 30 minut do lednice odpočinout.
2 Na marinádu prošlehejte všechny ingredience. Troubu předehřejte na 200°C.
3 Brambory na náplň krátce povařte ve vroucí vodě (aby zůstaly na skus), dejte do mísy k marinádě, promíchejte a zatím odložte. V pánvi rozehřejte máslo a na mírném plameni na něm opékejte pórek do změknutí. Cibuli nakrájejte na kostičky.
4 Na bešamel rozpusťte v rendlíku máslo, zaprašte moukou a umíchejte jíšku, přidejte hořčici, sůl, pepř a špetku papriky a promíchejte. Přilijte mléko a nechte za stálého míchání na mírném plameni lehce zhoustnout, zhruba 5 minut.
5 Těsto vyválejte na kolo o průměru 40 cm (nebo dvě menší) a přeneste ho na plech vyložený pečicím papírem. Potřete bešamelem, nechte cca 3cm okraj volný. Na bešamel rozložte namarinované brambory a pórek a posypte červenou cibulí. Volný okraj přehněte a nařaste přes náplň, potřete vejcem a posypte vločkovou solí. Pečte 20 minut.
NĚCO NAVÍC
Do bešamelu můžete přidat 3 lžíce nastrouhaného sýru typu gruyére nebo parmazánu.
Přidat komentář