Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Závin s fíky a datlemi
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 2
Více než hodinu Velmi snadné Na 3 záviny

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5525 kcal
Bílkoviny 128 g
Sacharidy 674 g
Tuky 236 g
Vláknina 92 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Inspirovali jsme se receptem na italské vánoční cukroví cucidatti, který jsme ale zjednodušili – místo drobných tvarů vznikl závin.

Suroviny

Na náplň
datle 230 g
datlová pasta
fíky 300 g
nakrájené
mandle celé 100 g
neloupané
mletá
mletý
nastrouhaná
pomerančová šťáva 100 ml
med 100 g
lze nahradit datlovým sirupem
Na těsto
kypřicí prášek do pečiva 3 ČL
sůl 1 špetka
máslo 120 g
studený a nakrájený
mléko 90 ml
vejce 2 ks
střední
vanilkový extrakt 1 ČL
nastrouhaná
Na polevu

1 Datlovou pastu, fíky, mandle, vlašské ořechy, koření a pomerančovou kůru vložte do mixéru a rozmixujte na pastu. Pak smíchejte s pomerančovou šťávou a medem nebo datlovým sirupem a dejte vychladit do lednice, nejlépe přes noc nebo aspoň 2 hodiny.

2 Promíchejte společně mouku, prášek do pečiva, sůl a cukr. Přidejte máslo a rychle zpracujte (jde i to v robotu). V mléce rozšlehejte vejce, přidejte vanilkový extrakt a pomerančovou kůru a přilijte do těsta. Vypracujte hladké těsto. Zabalte do potravinářské fólie a odložte do lednice, nejlépe přes noc nebo na pár hodin.

3 Studené těsto rozdělte na třetiny, každou mezi dvěma archy pečicího papíru vyválejte na obdélník o rozměrech cca 25 x 12 cm. Na první obdélník naneste do středu třetinu náplně a pomocí pečicího papíru překlopte přes náplň jednu stranu těsta, pak druhou (jako u štrúdlu). Pevně těsto ve středu spojte a překlopte tak, aby byl spoj stranou dolů. Pak rozkrájejte na jednotlivé porce o šířce 3–4 cm. (Můžete ale péci i v celku a krájet až hotové a vychladlé.) Přemístěte na plech vyložený pečicím papírem. Zopakujte i se zbývajícími dvěma částmi těsta, dokud nespotřebujete náplň.

4 Dejte do trouby vyhřáté na 180°C a pečte asi 25 minut, závin v celku o něco déle.

Nechte vychladnout. Z moučkového cukru a citronové šťávy utřete hustou polevu. Pomocí lžíce každý závinek polejte a nechte polevu zatuhnout.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/3

Apetit magazín

AD
V Karlových Varech si užijete nejen lázně, ale i gastro
  • Tipy na víkend

V Karlových Varech si užijete nejen lázně, ale i gastro

Staňte se hostem Hotelu Thermal v Karlových Varech a ponořte se do kulinářského ráje, kde se spojuje to nejlepší z tradiční české kuchyně s lahůdkami mezinárodní gastronomie. Objevte místní kulinářské tajemství v hotelové restauraci s...
Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Edice Apetit se rozrůstá o další novinku. Línou kuchařku jsme ušili na míru všem, kteří rádi dobře jedí, ale nemají čas nebo chuť trávit v kuchyni dlouhé hodiny. Kniha je plná receptů, které pravděpodobně znáte. My jsme je ale zjednodušili...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč