Inspirovali jsme se receptem na italské vánoční cukroví cucidatti, který jsme ale zjednodušili – místo drobných tvarů vznikl závin.
Suroviny
1 Datlovou pastu, fíky, mandle, vlašské ořechy, koření a pomerančovou kůru vložte do mixéru a rozmixujte na pastu. Pak smíchejte s pomerančovou šťávou a medem nebo datlovým sirupem a dejte vychladit do lednice, nejlépe přes noc nebo aspoň 2 hodiny.
2 Promíchejte společně mouku, prášek do pečiva, sůl a cukr. Přidejte máslo a rychle zpracujte (jde i to v robotu). V mléce rozšlehejte vejce, přidejte vanilkový extrakt a pomerančovou kůru a přilijte do těsta. Vypracujte hladké těsto. Zabalte do potravinářské fólie a odložte do lednice, nejlépe přes noc nebo na pár hodin.
3 Studené těsto rozdělte na třetiny, každou mezi dvěma archy pečicího papíru vyválejte na obdélník o rozměrech cca 25 x 12 cm. Na první obdélník naneste do středu třetinu náplně a pomocí pečicího papíru překlopte přes náplň jednu stranu těsta, pak druhou (jako u štrúdlu). Pevně těsto ve středu spojte a překlopte tak, aby byl spoj stranou dolů. Pak rozkrájejte na jednotlivé porce o šířce 3–4 cm. (Můžete ale péci i v celku a krájet až hotové a vychladlé.) Přemístěte na plech vyložený pečicím papírem. Zopakujte i se zbývajícími dvěma částmi těsta, dokud nespotřebujete náplň.
4 Dejte do trouby vyhřáté na 180°C a pečte asi 25 minut, závin v celku o něco déle.
5 Nechte vychladnout. Z moučkového cukru a citronové šťávy utřete hustou polevu. Pomocí lžíce každý závinek polejte a nechte polevu zatuhnout.