Závin s fíky a datlemi

Závin s fíky a datlemi

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Velmi snadné Na 3 záviny

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5095 kcal
Bílkoviny 126 g
Cukr 574 g
Tuky 236 g
Vláknina 83 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Inspirovali jsme se receptem na italské vánoční cukroví cucidatti, který jsme ale zjednodušili – místo drobných tvarů vznikl závin.

Suroviny

Na náplň
230 g
datlová pasta
fíky 300 g
nakrájených
mandle 100 g
neloupaných
vlašské ořechy 80 g
1 ČL
skořice mletá
hřebíček 0.25 ČL
sušená pomerančová kůra 1 ČL
nastrouhané
pomerančová šťáva 100 ml
med 100 g
lze nahradit datlovým sirupem
Na těsto
mouka pšeničná hladká 450 g
kypřicí prášek do pečiva 3 ČL
sůl špetka
krupicový cukr 100 g
máslo 120 g
studeného a nakrájeného
mléko 90 ml
vejce 2 ks
střední
vanilkový extrakt 1 ČL
sušená pomerančová kůra 1 ČL
nastrouhané
Na polevu
moučkový cukr
citronová štáva

1 Datlovou pastu, fíky, mandle, vlašské ořechy, koření a pomerančovou kůru vložte do mixéru a rozmixujte na pastu. Pak smíchejte s pomerančovou šťávou a medem nebo datlovým sirupem a dejte vychladit do lednice, nejlépe přes noc nebo aspoň 2 hodiny.

2 Promíchejte společně mouku, prášek do pečiva, sůl a cukr. Přidejte máslo a rychle zpracujte (jde i to v robotu). V mléce rozšlehejte vejce, přidejte vanilkový extrakt a pomerančovou kůru a přilijte do těsta. Vypracujte hladké těsto. Zabalte do potravinářské fólie a odložte do lednice, nejlépe přes noc nebo na pár hodin.

3 Studené těsto rozdělte na třetiny, každou mezi dvěma archy pečicího papíru vyválejte na obdélník o rozměrech cca 25 x 12 cm. Na první obdélník naneste do středu třetinu náplně a pomocí pečicího papíru překlopte přes náplň jednu stranu těsta, pak druhou (jako u štrúdlu). Pevně těsto ve středu spojte a překlopte tak, aby byl spoj stranou dolů. Pak rozkrájejte na jednotlivé porce o šířce 3–4 cm. (Můžete ale péci i v celku a krájet až hotové a vychladlé.) Přemístěte na plech vyložený pečicím papírem. Zopakujte i se zbývajícími dvěma částmi těsta, dokud nespotřebujete náplň.

4 Dejte do trouby vyhřáté na 180°C a pečte asi 25 minut, závin v celku o něco déle.

Nechte vychladnout. Z moučkového cukru a citronové šťávy utřete hustou polevu. Pomocí lžíce každý závinek polejte a nechte polevu zatuhnout.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit