Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Závin s fíky a datlemi
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.6/5 Počet hodnocení: 7
Více než hodinu Velmi snadné Na 3 záviny

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5525 kcal
Bílkoviny 128 g
Sacharidy 674 g
Tuky 236 g
Vláknina 92 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Inspirovali jsme se receptem na italské vánoční cukroví cucidatti, který jsme ale zjednodušili – místo drobných tvarů vznikl závin.

Suroviny

Na náplň
datle 230 g
datlová pasta
fíky 300 g
nakrájené
mandle celé 100 g
neloupané
mletá
mletý
nastrouhaná
pomerančová šťáva 100 ml
med 100 g
lze nahradit datlovým sirupem
Na těsto
kypřicí prášek do pečiva 3 ČL
sůl 1 špetka
máslo 120 g
studený a nakrájený
mléko 90 ml
vejce 2 ks
střední
vanilkový extrakt 1 ČL
nastrouhaná
Na polevu

Postup

1

Datlovou pastu, fíky, mandle, vlašské ořechy, koření a pomerančovou kůru vložte do mixéru a rozmixujte na pastu. Pak smíchejte s pomerančovou šťávou a medem nebo datlovým sirupem a dejte vychladit do lednice, nejlépe přes noc nebo aspoň 2 hodiny.

2

Promíchejte společně mouku, prášek do pečiva, sůl a cukr. Přidejte máslo a rychle zpracujte (jde i to v robotu). V mléce rozšlehejte vejce, přidejte vanilkový extrakt a pomerančovou kůru a přilijte do těsta. Vypracujte hladké těsto. Zabalte do potravinářské fólie a odložte do lednice, nejlépe přes noc nebo na pár hodin.

3

Studené těsto rozdělte na třetiny, každou mezi dvěma archy pečicího papíru vyválejte na obdélník o rozměrech cca 25 x 12 cm. Na první obdélník naneste do středu třetinu náplně a pomocí pečicího papíru překlopte přes náplň jednu stranu těsta, pak druhou (jako u štrúdlu). Pevně těsto ve středu spojte a překlopte tak, aby byl spoj stranou dolů. Pak rozkrájejte na jednotlivé porce o šířce 3–4 cm. (Můžete ale péci i v celku a krájet až hotové a vychladlé.) Přemístěte na plech vyložený pečicím papírem. Zopakujte i se zbývajícími dvěma částmi těsta, dokud nespotřebujete náplň.

4

Dejte do trouby vyhřáté na 180°C a pečte asi 25 minut, závin v celku o něco déle.

5

Nechte vychladnout. Z moučkového cukru a citronové šťávy utřete hustou polevu. Pomocí lžíce každý závinek polejte a nechte polevu zatuhnout.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/3

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...