Na focení jsme ochutnali alkoholovou va- riantu a zmizela, než se stačila rozehřát.
Suroviny
1 Do rendlíku dejte na mírném ohni hřát mléko a do něj vložte datlovou pastu. Polovinu smetany odlijte do větší mísy a dejte stranou. Mléko a datlovou pastu zahřívejte a míchejte, pasta by měla povolit a rozpouštět se. Můžete mléko s pastou i rozmixovat. Když je pasta v mléce rozpuštěná, přilijte polovinu smetany a zahřívejte až těsně pod bod varu.
2 Ve vedlejší misce rozšlehejte žloutky se dvěma lžícemi cukru a přilijte k nim pár lžic horkého mléka a promíchejte. Pak vlijte k mléčné směsi a zahřívejte, dokud směs nezačne houstnout. Jakmile má konzistenci řídkého pudinku, vlijte ji k odložené smetaně v míse.
3 Nechte úplně vychladit. Do studené směsi pak zamíchejte dvě lžíce rumu a vlijte do zmrzlinovače. Před koncem mražení vmíchejte nasekané vlašské ořechy.
4 Umíchanou zmrzlinu servírujte rovnou nebo dejte ještě ztuhnout do mrazáku. Posypte ořechy a polijte zlatým sirupem.