Na focení jsme ochutnali alkoholovou variantu a zmizela, než se stačila rozehřát. Domáci datlová zmrzlina s vlašskými ořechy je díky ovoci přirozeně sladká a ořechy jí dodávají krásně křupavou strukturu. Nedá se jí odolat.
Suroviny
Postup
Do rendlíku dejte na mírném ohni hřát mléko a do něj vložte datlovou pastu.
Polovinu smetany odlijte do větší mísy a dejte stranou.
Mléko a datlovou pastu zahřívejte a míchejte, pasta by měla povolit a rozpouštět se. Můžete mléko s pastou i rozmixovat.
Když je pasta v mléce rozpuštěná, přilijte polovinu smetany a zahřívejte až těsně pod bod varu.
Ve vedlejší misce rozšlehejte žloutky se dvěma lžícemi cukru a přilijte k nim pár lžic horkého mléka a promíchejte.
Pak vlijte k mléčné směsi a zahřívejte, dokud směs nezačne houstnout. Jakmile má konzistenci řídkého pudinku, vlijte ji k odložené smetaně v míse.
Nechte úplně vychladit. Do studené směsi pak zamíchejte dvě lžíce rumu a vlijte do zmrzlinovače.
Před koncem mražení vmíchejte nasekané vlašské ořechy.
Umíchanou zmrzlinu servírujte rovnou nebo dejte ještě ztuhnout do mrazáku. Posypte ořechy a polijte zlatým sirupem.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Zmrzlina podle Katky(35 receptů )