Recept na glazovené perníčky od Yotama Ottolenghiho a cukrářky Heleny Goh okouzlil celý internet i nás. V receptu nezapomeňte na pepř, dává perníčkům ten pravý šmak.
Suroviny
Postup
Utřete v míse společně máslo, cukr a melasu do pěny. Přidejte žloutek, promíchejte.
Všechny suché přísady prosejte do mísy a zapracujte do těsta – můžete použít míchací metlu v robotu puštěném na nízké otáčky. Pokud je těsto suché a nechce se spojit, přidejte 1 lžíci ledové vody. Vyklopte těsto na pracovní desku a zploštěte jej do disku, zabalte a uložte na 30 minut do chladničky.
Předehřejte troubu na 180°C. Dva plechy vyložte pečicím papírem. Pracovní desku lehce posypte moukou a těsto rozválejte na tloušťku 5 mm. Razítko na sušenky nebo dno broušené skleničky obtiskněte do mouky, setřeste přebytečnou mouku a pevně vtlačte do těsta. Vykrájejte tvary pomocí vykrajovátka na sušenky, které je o něco větší než otisk. Pokračujte do spotřebování těsta.
Přeneste na plech ve zhruba 2 cm rozestupech a pečte 8–9 minut. Během pečení jednou otočte plechy v troubě. Upečené sušenky budou měkké, ale postupně zpevní – pozor na přepečení.
Na polevu prosejte moučkový cukr a skořici do mističky. Přidejte rozpuštěné máslo, rum, vodu a vyšlehejte dohladka. Perníčky natírejte buď ještě teplé, nebo vychladlé – výsledek je trochu jiný.