0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Perníčky s cukrovým zdobením
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:
4.1 / 5. Počet hodnocení: 254
Více než hodinu Velmi snadné Na cca 4 plechy

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3204 kcal
Bílkoviny 96 g
Sacharidy 432 g
Tuky 106 g
Vláknina 52 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Naučte se nejefektnější zdobící techniky od Moniky Brýdové. Má pro vás fígle, se kterými parádně nazdobíte perníky i vy.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 400 g
máslo 75 g
vejce 3 ks
2 do těsta + 1 na potření
moučkový cukr 140 g
med 2 PL
jedlá soda 1 ČL
perníkové koření 2 ČL
mleté
skořice 0.5 ČL
mletá
kakao holandského typu 1 PL
lze vynechat, ale na tmavých perníčcích vypadá bílková poleva vždycky lépe

Postup

1

Všechny suroviny smíchejte a v robotu zpracujte na hladké nelepivé těsto – mělo by připomínat modelínu; s takovým se pak dobře pracuje. Těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte minimálně 12 hodin odležet v lednici.

    2

    Vál nebo silikonovou podložku malinko podsypte hladkou moukou a rozválejte na něm těsto na 3 mm tenký plát.

    3

    Troubu rozehřejte na 170°C.

    4

    Z těsta vykrájejte požadované tvary a vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem – mezi jednotlivými kousky nechávejte mezery, perníčky se totiž pečením nafouknou a trochu zvětší. Před pečením je ničím nepotírejte.

    5

    Pečte v rozehřáté troubě cca 10–12 minut (čas závisí na velikosti perníčků, odhadněte ho podle jejich barvy). Upečené perníčky ihned po vytažení z trouby potřete pomocí silikonové mašlovačky rozšlehaným vejcem – budou pak krásně lesklé. 

    A TEĎ SE PUSŤTE DO ZDOBENÍ...

    Bílková poleva

    Elektrickým šlehačem šlehejte 1 bílek, 140 g jemného moučkového cukru a 1 lžičku bramborového škrobu. Po kapkách přidávejte citronovou šťávu tak dlouho, až získáte polotuhou polevu (více viz Tipy pro dokonalý výsledek).

    Co potřebujete na zdobení:

    • POTRAVINÁŘSKÉ BARVY My jsme použili červenou a zelenou; koupíte je v potřebách pro cukráře (například na www.svetcukraru.cz).
    • VYKRAJOVÁTKA Monika Brýdová je sbírá už léta. „Mám jich dvě plné krabice. Nejvíc jich je z dílny manželů Jánských, vyrábějí i formičky podle mých návrhů
    • – třeba želvičky nebo ‚opilé‘ srdce,“ říká s úsměvem Monika. 
    • ZAVÍRACÍ (ZIPOVÉ) SÁČKY na zdobení bílkovou polevou jsou pevné a mají krásný ostrý roh, ze kterého se lehce ustřihne špička.
    • PLASTOVÁ LAHVIČKA sice primárně slouží k malování na hedvábí, ale třeba dětem se s ní perníčky zdobí mnohem líp než s klasickým sáčkem, protože se drží jako tužka. 
    • CUKROVÉ ZDOBENÍ My jsme měli růžová srdíčka, sněhové vločky a malé stříbrné kuličky (vše značky Dr. Oetker).
    • BONBONY Bon pari na vitrážové perníčky (čerstvé balení, když jsou bonpari starší, nejdou rozkrojit a nelesknou se) a jahůdky od JoJo na želvičky.
    • BÍLKOVOU POLEVU Se zdokonalením základního receptu vám pomůžou praktické Tipy pro dokonalý výsledek.
    • MĚKKÉ PŘÍRODNÍ ŠTĚTCE několika velikostí (větší na potírání polevou, menší na odstraňování polevy, když při malování přetáhnete linku).
    • A CO JEŠTĚ? Pečicí papír, nůžky, krabici (na uložení perníků), stuhu...

    Pomůcky ke zdobení perníčků

    Technika č. 1
    Se světlým stínováním

    Perníčky se světlým stínováním

    • Ze všeho nejdřív namalujte na perník kontury, které chcete mít vybarvené bílkovou polevou. Na vybarvování si polevu předem nařeďte trochu víc citronovou šťávou (přidávejte ji po kapkách a přes sítko!).
    • Polevu nanášejte menším štětcem. Nechte zcela zaschnout a pak domalujte linky či tečky. Poleva se dá obarvit potravinářskými barvami (zelenou na stromeček nebo na klobouk sněhuláka).

    Srínování perníčků

    Technika č. 2
    Perníky s vitráží

    Perníčky s vitráží

    • Bon pari nakrájejte na menší kousky (podle velikosti okýnek v perníčcích).
    • Plech s téměř upečenými perníčky vyjměte z trouby a do okýnek vložte bonbony. Vraťte na chvilinku do trouby, aby se bon pari rozpustily. Od trouby se nevzdalujte! Vyjměte plech a perníky nechte ležet na plechu až do úplného vychladnutí. Tyhle perníčky mají tendenci se přilepovat, proto je v ideálním případě rovnou někam pověste.

    Výroba vitráže do perníčků

    Technika č. 3
    Se stříbrnými kuličkami

    Perníčky se stříbrnými kuličkami

    • Na upečeném a žloutkem potřeném perníčku udělejte polevou linku (konturu) v místě, kde chcete, aby se třpytily ozdoby. 
    • Do menší misky nasypte dostatečné množství stříbrných kuliček.
    • Perníčky opatrně uchopte prsty, vložte je do misky, přitlačte, aby se zdobení nalepilo na konturu, a nechte zaschnout. Pak dokreslete tečky nebo linku.

    Nanášení stříbrných kuliček

    Technika č. 4
    Perníčky s červenou plochou

    Perníčky s červenou plochou

    • Rozšlehané vejce, které vám zbylo z potírání perníčků, obarvěte trochou červené potravinářské barvy. Čím víc jí přidáte, tím intenzivnější barvu získáte. Použít můžete i jinou barvu, ale kombinace červené a bílé je nejefektnější.
    • Vychladlé perníčky potřete pomocí štětce obarveným vejcem.
    • Nechte úplně zaschnout a pak ozdobte bílkovou polevou.

    Zdobení perníčků červenou polevou

    Technika č. 5
    Perníčky ve tvaru želvy

    Perníček ve tvaru želvy

    • Z těsta vykrojte tvar želvy a přesuňte ho na plech vyložený pečicím papírem. Doprostřed želvího tělíčka položte bonbon. 
    • Přiklopte ho kouskem předem vykrojeného těsta.
    • Zahlaďte okraje krunýře a dejte péct do trouby.

    Výroba perníčkové želvy

    TIPY PRO DOKONALÝ VÝSLEDEK

    • Na bílkovou polevu rozhodně použijte extra jemný moučkový cukr, ale i ten pro jistotu prosejte přes jemné sítko. Není nic horšího než cucek, který vám ucpe dírku zdobicího sáčku uprostřed rozdělané práce. Pak přes sítko protlačte pomocí lžičky i bílek, sítko zadrží případnou skořápku nebo kousek žloutku. Nakonec po kapkách a přes sítko přidávejte citronovou šťávu. Do polevy se tak nedostane jadérko ani dužina. Vyšlehejte.
       
    • Bílková poleva musí mít správnou konzistenci. Nesmí se ani roztékat, ani být příliš tuhá. Hustotu průběžně zkoušejte a dolaďujte buď citronovou šťávou (chcete-li ji naředit), nebo škrobem (chcete-li ji tužší).
       
    • Jak dostat polevu do sáčku? ‚Usaďte‘ ho do skleničky rohem dolů, naplňte a uzavřete. Pak odstřihněte růžek a zkuste, jak tenkou linku poleva dělá.
       
    • Použijete-li trubičku, polevu dovnitř nejsnáze dostanete opět pomocí sáčku – jen mu ustřihněte větší růžek. Před plněním lahvičku zmáčkněte, abyste z ní dostali vzduch. Během plnění povolujte tlak, poleva se tak krásně dostane dovnitř.
    • Uděláte-li při zdobení chybu, opravíte ji pomocí štětečku.
     

    Související články

    Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/12 spolu s mnoha dalšími recepty

    Autor: redakce Apetitu

    Apetit 2013/12

    Komentáře

    Pavla Pěničková

    Dobrý den, prozradíte mi prosím, jak dlouho vydrží perníčky i s polevou? Perníčky jsou snad věčné, ale jak je to s polevou? Děkuji za odpověď.

    Martina Zajícová

    Dobrý den, Pavlo,
    máme za to, že díky vysokému obsahu cukru je po vyschnutí poleva podobně "nesmrtelná" jako perníčky. Samozřejmě bychom ale použili bílky z vajec z ověřeného chovu.

    S pozdravem, redakce Apetitu

    Blanka Kovářová

    Dobrý den, moc prosím o radu. Předpokládám, že perníčky nemají být ihned měkké. Za jak dlouho se rozleží a jak je skladovat, aby byly opravdu měkké? Díky moc za odpověď

    Martina Zajícová

    Dobrý den, Blanko,
    perníčkům bude nejlépe v papírové krabici třeba na balkóně, ve špajzu nebo sklepě (prostě někde, kde budou moci "čerpat" vzdušnou vlhkost). Naše babičky k nim do krabice přidávali ještě jablko, perníčky ho zvládnou dokonale "vysát".

    Anonym

    dobrý deň :) tento recept robim už roky ale mám jednu vychytávku do receptu dajte lyžicu-dve rumu :) budu krasne voňavé a mäkučké :)

    Apetit magazín

    STORY
    Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

    Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

    Kuchyně je jádro domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
    Jak připravit nejdokonalejší rýžový nákyp
    • Tipy a triky

    Jak připravit nejdokonalejší rýžový nákyp

    Pomůžeme vám zahnat vzpomínku na nepopulární nákyp ze školní jídelny. Rýžový nákyp podle našeho návodu je krásně vláčný a nadýchaný. Zkrátka takový, že ho klidně můžete servírovat jako dezert, když přijde návštěva. ...

    Obchod Apetit