Perníčky se velmi rychle začlenily mezi tradiční vánoční cukroví. Ale jistě během roku najdete i jiné příležitosti, kdy si je upéct. Třeba jako vkusný jedlý dárek k narozeninám. A pokud si netroufnete na zdobení perníčků bílkovou polevou, dávejte pečlivý pozor. Monika Brýdová vám ukáže nejrůznější zdobící techniky a fígle, jak parádně perníky nazdobit.
Suroviny
Postup
Všechny suroviny smíchejte a zpracujte na hladké nelepivé těsto, které by mělo připomínat modelínu. Práci si můžete ulehčit kuchyňským robotem. Těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte odležet v lednici minimálně 12 hodin.
Vál nebo silikonovou podložku lehce poprašte hladkou moukou a rozválejte na něm těsto na 3-5 mm tenký plát.
Troubu rozehřejte na 170 °C.
Z těsta vykrajujte požadované tvary a vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Mezi jednotlivými kousky nechávejte mezery, protože perníčky se při pečení lehce nafouknou a zvětší. Před pečením je ničím nepotírejte.
Pečte přibližně 10–12 minut (čas závisí na velikosti perníčků, odhadněte ho podle jejich barvy). Upečené perníčky ihned po vytažení z trouby potřete rozšlehaným vejcem. Díky tomu budou krásně lesklé.
A TEĎ SE PUSŤTE DO ZDOBENÍ...
Bílková poleva
Elektrickým šlehačem šlehejte 1 bílek, 140 g jemného moučkového cukru a 1 lžičku bramborového škrobu. Po kapkách přidávejte citronovou šťávu tak dlouho, až získáte polotuhou polevu (více viz Tipy pro dokonalý výsledek).
Co potřebujete na zdobení:
- POTRAVINÁŘSKÉ BARVY My jsme použili červenou a zelenou; koupíte je v potřebách pro cukráře (například na www.svetcukraru.cz).
- VYKRAJOVÁTKA Monika Brýdová je sbírá už léta. „Mám jich dvě plné krabice. Nejvíc jich je z dílny manželů Jánských, vyrábějí i formičky podle mých návrhů
- – třeba želvičky nebo ‚opilé‘ srdce,“ říká s úsměvem Monika.
- ZAVÍRACÍ (ZIPOVÉ) SÁČKY na zdobení bílkovou polevou jsou pevné a mají krásný ostrý roh, ze kterého se lehce ustřihne špička.
- PLASTOVÁ LAHVIČKA sice primárně slouží k malování na hedvábí, ale třeba dětem se s ní perníčky zdobí mnohem líp než s klasickým sáčkem, protože se drží jako tužka.
- CUKROVÉ ZDOBENÍ My jsme měli růžová srdíčka, sněhové vločky a malé stříbrné kuličky (vše značky Dr. Oetker).
- BONBONY Bon pari na vitrážové perníčky (čerstvé balení, když jsou bonpari starší, nejdou rozkrojit a nelesknou se) a jahůdky od JoJo na želvičky.
- BÍLKOVOU POLEVU Se zdokonalením základního receptu vám pomůžou praktické Tipy pro dokonalý výsledek.
- MĚKKÉ PŘÍRODNÍ ŠTĚTCE několika velikostí (větší na potírání polevou, menší na odstraňování polevy, když při malování přetáhnete linku).
- A CO JEŠTĚ? Pečicí papír, nůžky, krabici (na uložení perníků), stuhu...
Technika č. 1
Se světlým stínováním
- Ze všeho nejdřív namalujte na perník kontury, které chcete mít vybarvené bílkovou polevou. Na vybarvování si polevu předem nařeďte trochu víc citronovou šťávou (přidávejte ji po kapkách a přes sítko!).
- Polevu nanášejte menším štětcem. Nechte zcela zaschnout a pak domalujte linky či tečky. Poleva se dá obarvit potravinářskými barvami (zelenou na stromeček nebo na klobouk sněhuláka).
Technika č. 2
Perníky s vitráží
- Bon pari nakrájejte na menší kousky (podle velikosti okýnek v perníčcích).
- Plech s téměř upečenými perníčky vyjměte z trouby a do okýnek vložte bonbony. Vraťte na chvilinku do trouby, aby se bon pari rozpustily. Od trouby se nevzdalujte! Vyjměte plech a perníky nechte ležet na plechu až do úplného vychladnutí. Tyhle perníčky mají tendenci se přilepovat, proto je v ideálním případě rovnou někam pověste.
Technika č. 3
Se stříbrnými kuličkami
- Na upečeném a žloutkem potřeném perníčku udělejte polevou linku (konturu) v místě, kde chcete, aby se třpytily ozdoby.
- Do menší misky nasypte dostatečné množství stříbrných kuliček.
- Perníčky opatrně uchopte prsty, vložte je do misky, přitlačte, aby se zdobení nalepilo na konturu, a nechte zaschnout. Pak dokreslete tečky nebo linku.
Technika č. 4
Perníčky s červenou plochou
- Rozšlehané vejce, které vám zbylo z potírání perníčků, obarvěte trochou červené potravinářské barvy. Čím víc jí přidáte, tím intenzivnější barvu získáte. Použít můžete i jinou barvu, ale kombinace červené a bílé je nejefektnější.
- Vychladlé perníčky potřete pomocí štětce obarveným vejcem.
- Nechte úplně zaschnout a pak ozdobte bílkovou polevou.
Technika č. 5
Perníčky ve tvaru želvy
- Z těsta vykrojte tvar želvy a přesuňte ho na plech vyložený pečicím papírem. Doprostřed želvího tělíčka položte bonbon.
- Přiklopte ho kouskem předem vykrojeného těsta.
- Zahlaďte okraje krunýře a dejte péct do trouby.
TIPY PRO DOKONALÝ VÝSLEDEK
- Na bílkovou polevu rozhodně použijte extra jemný moučkový cukr, ale i ten pro jistotu prosejte přes jemné sítko. Není nic horšího než cucek, který vám ucpe dírku zdobicího sáčku uprostřed rozdělané práce. Pak přes sítko protlačte pomocí lžičky i bílek, sítko zadrží případnou skořápku nebo kousek žloutku. Nakonec po kapkách a přes sítko přidávejte citronovou šťávu. Do polevy se tak nedostane jadérko ani dužina. Vyšlehejte.
- Bílková poleva musí mít správnou konzistenci. Nesmí se ani roztékat, ani být příliš tuhá. Hustotu průběžně zkoušejte a dolaďujte buď citronovou šťávou (chcete-li ji naředit), nebo škrobem (chcete-li ji tužší).
- Jak dostat polevu do sáčku? ‚Usaďte‘ ho do skleničky rohem dolů, naplňte a uzavřete. Pak odstřihněte růžek a zkuste, jak tenkou linku poleva dělá.
- Použijete-li trubičku, polevu dovnitř nejsnáze dostanete opět pomocí sáčku – jen mu ustřihněte větší růžek. Před plněním lahvičku zmáčkněte, abyste z ní dostali vzduch. Během plnění povolujte tlak, poleva se tak krásně dostane dovnitř.
- Uděláte-li při zdobení chybu, opravíte ji pomocí štětečku.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 15 receptů na voňavé perníčky podle Apetitu(15 receptů )
Komentáře
dobrý deň :) tento recept robim už roky ale mám jednu vychytávku do receptu dajte lyžicu-dve rumu :) budu krasne voňavé a mäkučké :)
Dobrý den, Ivano,
moc děkujeme za tip :-)! Redakce Apetitu
Dobrý den, moc prosím o radu. Předpokládám, že perníčky nemají být ihned měkké. Za jak dlouho se rozleží a jak je skladovat, aby byly opravdu měkké? Díky moc za odpověď
Dobrý den, Blanko,
perníčkům bude nejlépe v papírové krabici třeba na balkóně, ve špajzu nebo sklepě (prostě někde, kde budou moci "čerpat" vzdušnou vlhkost). Naše babičky k nim do krabice přidávali ještě jablko, perníčky ho zvládnou dokonale "vysát".
Dobrý den, prozradíte mi prosím, jak dlouho vydrží perníčky i s polevou? Perníčky jsou snad věčné, ale jak je to s polevou? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, Pavlo,
máme za to, že díky vysokému obsahu cukru je po vyschnutí poleva podobně "nesmrtelná" jako perníčky. Samozřejmě bychom ale použili bílky z vajec z ověřeného chovu.
S pozdravem, redakce Apetitu
Dobrý den, poradíte mi prosím, kde bych sehnala vykrajovátko ve tvaru vločky, která je nahoře na úvodním obrázku?
Dobrý den Ivi, viz text k perníčkům. Formičky koupíte například v e-shopu na www.brydova.cz nebo na www.ceske-formicky.cz.