
Perníčky
Naučte se nejefektnější zdobící techniky od Moniky Brýdové. Má pro vás fígle, se kterými parádně nazdobíte perníky i vy.
Ingredience
- 400 g hladké mouky
- 75 g másla
- 2 vejce + 1 na potření
- 140 g moučkového cukru
- 2 lžíce medu
- 1 lžička jedlé sody
- 2 lžičky mletého perníkového koření
- 1/2 lžičky skořice
- 1 lžíce kakaa holandského typu (lze ho vynechat, ale na tmavých perníčcích vypadá bílková poleva vždycky lépe)
Příprava jídla
1 Všechny suroviny smíchejte a v robotu zpracujte na hladké nelepivé těsto – mělo by připomínat modelínu; s takovým se pak dobře pracuje. Těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte minimálně 12 hodin odležet v lednici.
2 Vál nebo silikonovou podložku malinko podsypte hladkou moukou a rozválejte na něm těsto na 3 mm tenký plát.
3 Troubu rozehřejte na 170°C. Z těsta vykrájejte požadované tvary a vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem – mezi jednotlivými kousky nechávejte mezery, perníčky se totiž pečením nafouknou a trochu zvětší. Před pečením je ničím nepotírejte.
4 Pečte v rozehřáté troubě cca 10–12 minut (čas závisí na velikosti perníčků, odhadněte ho podle jejich barvy). Upečené perníčky ihned po vytažení z trouby potřete pomocí silikonové mašlovačky rozšlehaným vejcem – budou pak krásně lesklé.
A TEĎ SE PUSŤTE DO ZDOBENÍ...
Bílková poleva
Elektrickým šlehačem šlehejte 1 bílek, 140 g jemného moučkového cukru a 1 lžičku bramborového škrobu. Po kapkách přidávejte citronovou šťávu tak dlouho, až získáte polotuhou polevu (více viz Tipy pro dokonalý výsledek).
Co potřebujete na zdobení:
POTRAVINÁŘSKÉ BARVY My jsme použili červenou a zelenou; koupíte je v potřebách pro cukráře (www.fialapraha.cz, www.svetcukraru.cz).
VYKRAJOVÁTKA Monika Brýdová je sbírá už léta. „Mám jich dvě plné krabice. Nejvíc jich je z dílny manželů Jánských, vyrábějí i formičky podle mých návrhů
– třeba želvičky nebo ‚opilé‘ srdce,“ říká s úsměvem Monika. Formičky koupíte například v e-shopu na www.brydova.cz nebo na www.ceske-formicky.cz.
ZAVÍRACÍ (ZIPOVÉ) SÁČKY na zdobení bílkovou polevou jsou pevné a mají krásný ostrý roh, ze kterého se lehce ustřihne špička.
PLASTOVÁ LAHVIČKA sice primárně slouží k malování na hedvábí, ale třeba dětem se s ní perníčky zdobí mnohem líp než s klasickým sáčkem, protože se drží jako tužka. Koupíte za 33 Kč na www.brydova.cz.
CUKROVÉ ZDOBENÍ My jsme měli růžová srdíčka, sněhové vločky a malé stříbrné kuličky (vše značky Dr. Oetker).
BONBONY Bon pari na vitrážové perníčky (čerstvé balení, když jsou bonpari starší, nejdou rozkrojit a nelesknou se) a jahůdky od JoJo na želvičky.
BÍLKOVOU POLEVU Se zdokonalením základního receptu vám pomůžou praktické Tipy pro dokonalý výsledek.
MĚKKÉ PŘÍRODNÍ ŠTĚTCE několika velikostí (větší na potírání polevou, menší na odstraňování polevy, když při malování přetáhnete linku).
A CO JEŠTĚ? Pečicí papír, nůžky, krabici (na uložení perníků), stuhu...
Technika č. 1
Se světlým stínováním
1 Ze všeho nejdřív namalujte na perník kontury, které chcete mít vybarvené bílkovou polevou. Na vybarvování si polevu předem nařeďte trochu víc citronovou šťávou (přidávejte ji po kapkách a přes sítko!).
2 Polevu nanášejte menším štětcem. Nechte zcela zaschnout a pak domalujte linky či tečky. Poleva se dá obarvit potravinářskými barvami (zelenou na stromeček nebo na klobouk sněhuláka).
Technika č. 2
Perníky s vitráží
1 Bon pari nakrájejte na menší kousky (podle velikosti okýnek v perníčcích).
2 Plech s téměř upečenými perníčky vyjměte z trouby a do okýnek vložte bonbony. Vraťte na chvilinku do trouby, aby se bon pari rozpustily. Od trouby se nevzdalujte! Vyjměte plech a perníky nechte ležet na plechu až do úplného vychladnutí. Tyhle perníčky mají tendenci se přilepovat, proto je v ideálním případě rovnou někam pověste.
Technika č. 3
Se stříbrnými kuličkami
1 Na upečeném a žloutkem potřeném perníčku udělejte polevou linku (konturu) v místě, kde chcete, aby se třpytily ozdoby.
2 Do menší misky nasypte dostatečné množství stříbrných kuliček.
3 Perníčky opatrně uchopte prsty, vložte je do misky, přitlačte, aby se zdobení nalepilo na konturu, a nechte zaschnout. Pak dokreslete tečky nebo linku.
Technika č. 4
Perníčky s červenou plochou
1 Rozšlehané vejce, které vám zbylo z potírání perníčků, obarvěte trochou červené potravinářské barvy. Čím víc jí přidáte, tím intenzivnější barvu získáte. Použít můžete i jinou barvu, ale kombinace červené a bílé je nejefektnější.
2 Vychladlé perníčky potřete pomocí štětce obarveným vejcem.
3 Nechte úplně zaschnout a pak ozdobte bílkovou polevou.
Technika č. 5
Perníčky ve tvaru želvy
1 Z těsta vykrojte tvar želvy a přesuňte ho na plech vyložený pečicím papírem. Doprostřed želvího tělíčka položte bonbon.
2 Přiklopte ho kouskem předem vykrojeného těsta.
3 Zahlaďte okraje krunýře a dejte péct do trouby.
TIPY PRO DOKONALÝ VÝSLEDEK
- Na bílkovou polevu rozhodně použijte extra jemný moučkový cukr, ale i ten pro jistotu prosejte přes jemné sítko. Není nic horšího než cucek, který vám ucpe dírku zdobicího sáčku uprostřed rozdělané práce. Pak přes sítko protlačte pomocí lžičky i bílek, sítko zadrží případnou skořápku nebo kousek žloutku. Nakonec po kapkách a přes sítko přidávejte citronovou šťávu. Do polevy se tak nedostane jadérko ani dužina. Vyšlehejte.
- Bílková poleva musí mít správnou konzistenci. Nesmí se ani roztékat, ani být příliš tuhá. Hustotu průběžně zkoušejte a dolaďujte buď citronovou šťávou (chcete-li ji naředit), nebo škrobem (chcete-li ji tužší).
- Jak dostat polevu do sáčku? ‚Usaďte‘ ho do skleničky rohem dolů, naplňte a uzavřete. Pak odstřihněte růžek a zkuste, jak tenkou linku poleva dělá.
- Použijete-li trubičku, polevu dovnitř nejsnáze dostanete opět pomocí sáčku – jen mu ustřihněte větší růžek. Před plněním lahvičku zmáčkněte, abyste z ní dostali vzduch. Během plnění povolujte tlak, poleva se tak krásně dostane dovnitř.
- Uděláte-li při zdobení chybu, opravíte ji pomocí štětečku.
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
Iva Pozidu
28. Říjen 2015 08:34
Jana Kopřivová
29. Říjen 2015 16:27
Pavla Pěničková
28. Listopad 2016 09:22
Martina Zajícová
29. Listopad 2016 11:42
máme za to, že díky vysokému obsahu cukru je po vyschnutí poleva podobně "nesmrtelná" jako perníčky. Samozřejmě bychom ale použili bílky z vajec z ověřeného chovu.
S pozdravem, redakce Apetitu
Blanka Kovářová
5. Prosinec 2016 14:09
Martina Zajícová
6. Prosinec 2016 16:19
perníčkům bude nejlépe v papírové krabici třeba na balkóně, ve špajzu nebo sklepě (prostě někde, kde budou moci "čerpat" vzdušnou vlhkost). Naše babičky k nim do krabice přidávali ještě jablko, perníčky ho zvládnou dokonale "vysát".
ivana pappova
5. Prosinec 2017 12:48
Martina Zajícová
6. Prosinec 2017 15:13
moc děkujeme za tip :-)! Redakce Apetitu